Skip to main content

TOMATENS DAG 9 MARS – TOMATSÅS

Självklart ska tomaten ha en egen dag! Denna mest fantastiska grönsak som vi också kallar frukt när vi pratar om skörden, men botaniskt sett är ett bär.Jag håller igång ca 150 sorter. Nya tillkommer och de jag inte tycket håller måttet utgår efter hand. För ett tag sen fick jag statistiken från ICA över de varor jag handlat mest av senaste året och inte en enda grönsak var med bland topp tre. Nej, inte så konstigt. Jag odlar ju det mesta själv! Som jämförelse bifogade de också topp tre generellt över de artiklar som säljs mest och tomaten kom som trea. Wow! Vi är många som älskar tomater.

För mig är tomaten inte bara mat, utan många gånger också ögongodis med välformade klasar, konstfulla former, otroliga färger från nästan vitt till nästan svart och hela regnbågen däremellan, för att inte tala om hur gott plantorna doftar när man nuddar dem. På sistone har jag också hittat ett gäng med trefärgade blad. Ursnygga!

Tomater är lättodlade. Det är ett kul samlarområde och jag älskar att få prata tomater på mina föreläsningar, odling, jord, gödsling, problem och lösningar. Jag pysslar faktiskt med tomater året runt. Minisorter odlas som krukväxter. Tomater fotas, får omdömen, kategoriseras. Frö fermenteras, torkas och läggs i egenvikta kuvert som sen får följa med till olika sammankomster under vintern. Ibland får jag till och med förtroendet att planera andras odlingar, älskar!

Själv gör jag av med cirka 50 kg på ett år som förädlas på olika sätt. Det blir chutney, inläggningar, marmelad, de torkas, kokas till puré och såser, men det mesta blir smaksatt kross som jag konserverar på flaska eller fryser ner. Sen är det väldigt lätt att ta fram en lagom sats, använda som den är till pasta eller justera smaksättningen till alla möjliga anrättningar.

Trots att jag skrivit många artiklar om tomater verkar jag inte fått med receptet nånstans, så nu är det verkligen dags.

 

Smaksatt tomatkross - tomatbas


Tomatbas gör man snabbt och enkelt som storkok och används sen som kross i såser, soppor, grytor. 

2 kg mogna tomater (stora, små och vilka färger som helst)
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
¾ dl olivolja
¾ dl balsamvinäger
1 msk salt
1 krm svartpeppar

1. Skölj, ta bort gröna flugan och det hårda innanför på tomaterna. Skär i grova bitar.

2. Skala och klyfta löken.

3. Lägg allt i stor gryta och häll på balsamvinäger, olivolja, salt och peppar.

4. Låt få ett uppkok och sen sjuda utan lock i 30-45 min. Konsistensen ska kännas mosig.

5. Grov eller slät konsistens är en smaksak. Mixa om du vill ha den slät och frys ner.

Om röran håller 76° eller mer går den bra att hälla på rena, heta burkar så konserverar den sig själv.  Annars går den bra att frysa i portionsförpackningar.

 

älskade tomat, anette brunsell, ätliga trädgården, basröra, förädla tomater, Recept, tomatbasröra, tomatkross, tomatnörd, tomatsås, tomatskörd

Comments (2)

Kommentarer inaktiverade.