Skip to main content
Välkommen hem till mig

A Place Like No Other


Ätliga trädgården är en fortsättning på min tidigare blogg Rost och rädisor och jag håller fortfarande på att flytta över inlägg som känns aktuella.

Under tio ungdomsår i stan vad det odlingslott som gällde. Blommor och grönt i en härlig blandning, med en granne som lärde mig om jordförbättring och kompostdiken.

Sen 1993 är min plätt på jorden en villatomat på landet utan för Alvesta i hjärtat av Småland, odlingszon 4. Tomten är ca 1400 kvm, men hälften består av byggnader och parkering. Det hindrar inte att jag producerar mat så det både räcker och blir över för hela året. Mycket handlar om att använda ytorna på rätt sätt. Till exempel trivs ett 60-tal av tomaterna utmärkt i murarhinkar som går att placera var som helst.

I trädgården fanns en värdefull stomme av äppelträd sen efterkrigstiden och jag har fyllt på med bärbuskar, ätliga perenner och örter. Det är förstås ett ständigt pågående arbete eftersom det är roligt med utveckling och att hela tiden tänja på gränserna för hur mycket en liten trädgård kan producera och inte minst hur mycket man klarar av att sköta om som hobbyodlare.

Permakulturen är en stor inspirationskälla.

HÖNSEN

Ätliga trädgården tillhör också silkeshönsen som går fria och älskar lummigheten där det finns både mat och skydd. Det är en tillfredsställelse och stor underhållning att följa höns som får utvecklas till sin fulla potential med egna kycklingar och tupp. Man upptäcker snart att de har ett rikt och invecklat socialt liv.

Under rubriken Kategorier/ Höns kåserar jag om livet i hönsflocken och det händer mer än du kan ana.

Läs mer

ÄTLIGA SKOGSBRYNET

Ätliga skogsbrynet, ett område på cirka 150 kvadratmeter där jag odlar fleråriga ätliga växter med naturen som förebild från träd och buskar till perenner och marktäckare. Här finns gott om mat från vårvinter fram till midsommar.

Läs mer

GALEN I TOMATER

Tomaternas värld är stor, härlig och rik på färger och former. Det finns verkligen en sort för alla smaker och tillfällen. Jag odlar dem överallt, året runt och på olika sätt och producerar alla tomatprodukter vi behöver under året. Busksorter som levererar tidigt har en särskild plats i mitt hjärta.

Läs mer

Om mig, Anette Brunsell

Jag är skribent och trädgårdsfotograf sen 2009 med uppdrag för de flesta stora förlagen och andra företag med trädgårdsanknytning, men allra mest är jag passionerad odlare och självhushållare som också föreläser och har kursverksamhet.