Skip to main content

Lök- och tomatpaj, glutenfri, äggfri

Nu hänger tomater i köket på eftermognad och brickorna står på rad i garaget med såna som inte riktigt hann fram. Trots att smaken inte kan jämföras med de som mognat på busken är de guld värda och passar särskilt bra att använda i matlagningen för då kommer sötman fram. Till den här pajen väljer jag gärna just såna tomater och särskilt de som är lite köttigare för jag vill inte att pajskalet ska bli blött och saggigt.

Eftersom jag samlar mycket frö blir det också mängder av tömda tomater att ta hand om under hösten och de passar också bra. Då kan jag ta med alla möjliga sorter och inte bara de köttigaste.

Under sommaren är solmogna pastatomater och oxhjärtan de självklara valet.

Du väljer förstås den pajdegen du gillar bäst, men jag gör på kikärtor som gör skalet naturligt glutenfritt och har lägre GI.

Ätliga trädgårdens lök- och tomatpaj

Ugn 200° / 175°

Pajdeg
3 dl kikärtsmjöl
1 dl vatten
2 msk rapsolja + 1 msk till smörjning av form
½ tsk salt

Blanda samman ingredienserna till pajskalet, vira in i bivaxduk eller plast och låt vila 15 min kallt.
Pensla en pajform med 1 msk rapsolja. Tryck ut pajdegen och fäst kanterna med remsor av aluminiumfolie. Ställ i mitten av ugnen och grädda i 200° i 17 min.

Fyllning
2 stora gula lökar
2 msk smör
3 msk dijonsenap
2 tsk torkad zaatar (eller dina favoritkryddor)
1 tsk torkad basilika
Ca 5 hg köttiga tomater eller vanliga urkärnade
3 dl Västerbottenost
1 kryddmått nymald svartpeppar
1 tsk örtsalt

Skala, dela och skiva löken. Stek på medelvärme i smör tills den blir blank tillsammans med zaatar och basilika. Skölj och tärna tomaterna grovt. Riv osten grovt.
Ta bort aluminiumremsan från pajkanten. Bred ut senap. Fyll på med stekta löken och tomaterna. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Strö över osten.
Sänk värmen till 175° och grädda i mitten av ugnen i 45 min.

Servera gärna med vitkålssallad och broccoli

 

äggfri, äggfritt, anette brunsell, ätliga trädgården, glutenfri, glutenfritt, kikörtor, lchf, lök- och tomatpaj, pajdeg, Recept, tomat- och lökpaj, tomatpaj

Comments (1)

Kommentarer inaktiverade.