Skip to main content

Tomatkalender 2023, lucka 1, godistomater

Som en del förmodligen redan anat är tomater en av mina stora passioner. Nej, då tänker jag inte på mataffärens bleka kopior utan de man odlar själv. Det finns flera tusen sorter att välja bland. Jag älskar smakrikedomen, alla olika färger och former och att de är riktiga antioxidantbomber. Vi är självförsörjande på tomatprodukter och gör av med cirka 60 kg på ett år. Först och främst äter vi förstås dem färska och helst solvarma, men jag gör också tomatröror, såser, ketchup, lägger in, konserverar, syltar, torkar och marinerar.

Eftersom jag har cirka 150 sorter i fröoteket, kan jag inte presentera alla utan välja några ur varje grupp, för olika användningsområden och såna som sticker ut på nåt särskilt sätt. Ibland kanske helt enkelt bildmaterialet får styra när flera är likvärdiga.

Under varje lucka tänker jag presentera en eller ett par sorter och bjuda på lite tips och trix fram till jul. På julafton väntar förstås en extra överraskning.

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Tänk på att skriva mejladressen med (at) istället för @ så undviker du skräp från diverse sökmaskiner. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Då kör vi!

Odlar du bara ett par sorter vill du säkert ha mängder av söta godistomater som bara behöver vatten och näring och sen sköter sig själva.


100/1000,  Hundred & Thousands
är en välkänd och älskad röd vinbärstomat som ger otroligt och länge. Det blir kaskader av söta små munsbitar som passar liten som stor. Det perfekta godiset. Busken har ett ganska sirligt växtsätt med grenar som brukar bli nertyngda av skörden. och kan behöva stöttning. Höjd 60-80 cm. Man kan med fördel plantera en i vardera kortsidan på en pallkrage eller i stor hink. I vilket fall beräkna 20 liter jord per planta för bästa resultat och 1/2 kvm utrymme.


Anmore Dewdrop
, är inte lika känd men ett rött, litet avlångt körsbär , sött gott och ger mycket på luftig buske, ganska tidig, perfekt för barnen, höjd ca 50 cm. Beräkna även här max två plantor i pallkrage eller 20 liter jord per planta.

Vi går upp en storlek både i frukt och planta till
Tommy Toe, med mycket goda cocktailtomater och otrolig skörd, medeltidig 75 dagar, högväxande och det innebär tjyvning, men flexibel och fungerar även  bra för utomhusodling . Då blir då inte lika hög ca 100-150 cm, vilket gör att man kan spara 3-4 stänglar. Oavsett behövs stöttning och minst 20 liter jord, kulturarvstomat från Ozark Mountains USA.

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler mumsiga godistomater
Facebook
Instagram

100/1000, adventskalender, anette brunsell, Anmore Dewdrop, ätliga trädgården, cocktailtomat, godistomater, julkalender, körsbärstomat, kulturarvstomat, Tomater, tomatkalender, Tommy Toe, vinbärstomat

Comments (6)

Kommentarer inaktiverade.