Skip to main content

Tomatkalender 2023, lucka 2, höga sorter och buskar

Man kan dela in tomater i många olika grupper, men främst i höga eller buskar. Höga växer på höjden under hela säsongen och kan hinna bli tre, fyra meter, men det är vanligt att man toppar plantan när den når taket. Handlar du på engelskspråkig sajt kallas höga indeterminate tomatoes. När det står hög i beskrivningen innebär det också att den behöver tjyvas, men mer om detta längre fram.

En busksort har en bestämd höjd som oftast landar på max 60-70 cm. Den blir istället vidlyftig med ständigt nya sidoskott som ger fler och fler tomater och ska inte tjyvas för då blir det ju ingen buske. På engelskspråkiga sidor kallas buskar determinate tomatoes. Som vanligt finns det undantag och mellanting, men det kan vara bra att ha nåt generellt att gå efter när man planerar var man ska ha dem.

Höga sorter lämpar sig bra i växthus eftersom man kan utnyttja hela luftutrymmet och få till bra system för uppbindning, men det går förstås att hitta lägen även utomhus där de kan trivas och kan hanteras.

Buskar i olika storlekar är vanligast att odla i rader på friland, hinkar och pallkragar. För den som är osäker kan buskar vara lättast att börja med eftersom man inte behöver tänka på tjyvningen.


Bajaja
, en röd vinbärstomat som ger otroligt under lång period, dessutom tidigt, söt och god. Bra snacks. Ca 50 cm hög buske. Här ser man  tydligt hur busken grenar ut sig och blir tät helt av sig själv, men behåller den lägre höjden, samtidigt som det kommer fler tomater på de nya sidogrenarna hela tiden. Gamla blad under gren som levererat klart gulnar och kan tas bort. Tunga grenar kan bindas upp mot nån av störarna som bildar strut runt plantan.

Mei Wei, en mycket känd och älskad hög sort, som ger mängder under lång tid av röda, söta och goda körsbärstomater, uppbindes och tjyvas.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler mumsiga tomater
Facebook
Instagram

 

anette brunsell, ätliga trädgården, Bajaja, buskar, busksorter, cocktailtomater, determinate tomatoes, godistomater, höga, indeterminate tomatoes, Mei Wei, Uppdelning tomatsorter, vinbärstomat

Comments (3)

Kommentarer inaktiverade.