Skip to main content

Tomatkalender 2023, lucka 3, indelningar och Tiny Tiger

När första indelningen är gjord i högväxande och busksorter är det dags att tänka på vilka egenskaper man vill att tomaterna ska ha och därför brukar vi fortsätta dela in sorterna i undergrupper som beskriver storlek, form, växtsätt, lagringsegenskaper, användningsområde och till och med i vilken form de säljs.

Kvisttomater är alltså ingen särskild sort utan man har helt enkelt skördat hela kvisten. Det ser vackert ut, eventuellt ökar hållbarheten några dagar, statusen och priset kan höjas. Det kommer ett eget inlägg om indelningar längre fram eftersom det är mer omfattande än man kan tro.

 

 

Ibland ger själva sortnamnet en fingervisning om färg och storlek och en sort kan få flera etiketter som t.ex Tiny Tiger som skulle kunna kallas busk/minibusk/dwarf/fönstertomat/kruktomat, cocktailtomat och godistomat.

Det är alltså en max 40 cm hög ganska kompakt buske som får plats i fönstret och kan krukodlas året runt med rödstrimmiga, halvstora tomater och mycket sötma, ger dessutom ganska bra och särskilt om den trots sin litenhet får 20 liter jord när den odlas utomhus. En superfavorit här.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton.  Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler mumsiga godistomater
Facebook
Instagram

 

anette brunsell, ätliga trädgrden, cocktail. tomatkalender, fönstertomat, indelningar tomater, kruktomat, kvisttomater, minibusk, Tiny Tiger

Comments (5)

Kommentarer inaktiverade.