Skip to main content
Självhushållning i Villaträdgård

Vinnare och Så tomater

Vinnare i utlottningen av tomatfrö

Grattis!

Fia med bloggen Tantfrö
Eva Maria Eliasson
Niklas Myrtenblad

Välkomna med era tre fröönskemål vardera från inlägget 12 tomatfavoriter till anette.brunsell(at)gmail.com

Ni som inte hade turen med er denna gång har möjlighet att köpa fröbrev i mån av tillgång, 5 frö 20 kr + porto 11 kr. Ett porto oavsett hur många fröbrev.

Såtips
Jag sår oftast mina frön ett och ett i pluggbrätten eller hemmarullade småkrukor av tidningspapper. Det går också bra att bredså med minst fem cm mellan fröna. En bakplåt (begagnad från loppis) är praktisk som underlägg att arbeta på.

Den jord jag använder är först steriliserad i ugn eller mikro. Se tidigare inlägg om sorgmyggor HÄR.

Fyll upp pluggen med 2/3 plantjord och resten såjord. Dunka plåten med pluggen försiktigt ett på ett par gånger i bordet så jorden packar sig något. Fyller på mer såjord ändå upp.

Vattna igenom och fyll på mer såjord om det behövs.

Så ett och ett ytligt och täck med nån mm jord.

Spraya ytan med vatten och täck med hålförsedd plast.

Mina papperskrukor ställer jag i godisburkar eller plastbackar som man kan hitta i flera kedjor för hobby- och fritid. 10 tolv centimeterstora hål i locket håller lagom fukt. Det är lättare att smälta hålen än att borra.

 

 

Backen med plugg placeras med undervärme, ofta på badrumsgolvet hos mig, men värmematta och över element går bra. Gror efter 4-5 dagar i 23 grader. Sår man i växthus är det bäst att vänta till dygnstemperaturen är minst 15 grader och det kommer att ta lite längre tid innan fröna gror, men bli fina och kompakta plantor.

Så fort minsta lilla grönt syns flyttas jag mina plantor till 16-18 grader i garaget. Ljuset brukar inte vara tillräckligt ens i fönster därför får plantorna extrabelysning som är höj och sänkbar. 20 cm över plantorna är lagom. Vanliga T5 rör funkar fint.

Efter 4-6 veckor är näringen slut. Plantorna har fått fyra blad och rötterna kan ha börjat ta sig igenom tidningspluggen.  Dags för omplantering i 750 ml papperskruka och endast plantjord.

Hur jag viker papperskrukor kan du se HÄR

 

Omplantering
Vid varje omplantering sätter jag tomaten minst 1/3 djupare eller ännu djupare. Nu behövs det mycket utrymme och jag börjar kunna flytta ut krukorna på filtmattor och plåtar i växthuset där allt undervattnas. Frostvakt, värmefläkt och golvvärme håller tempen över 15 grader. Det gäller också att öppna soliga dagar så att temperaturen helst inte stiger över 30 grader.


Slutplantering och val av jord

Efter ytterligare 4-6 veckor är det dags för slutplantering. Papperskrukan följer med och de flesta hamnar i 20-liters murarhinkar som fått dräneringshål 5 cm upp från botten. Några sätts på friland i växthus. Nu är det viktigt med en bra jordblandning eftersom god jord borgar för goda tomater. Är man osäker kan det vara bra att starta med Emmaljungas tomatjord. Jag blandar ofta egen av hälften fattig jord från fjolårets blomjord och resten brunnen kogödsel. Annars är säkerligen hästgödsel lättare att få tag på och kan användas färsk. Beräkna 1/3 gödsel och resten plantjord.

Vattning
Låt jordytan torka upp mellan vattningarna. Om plantorna är ständigt genomblöta urlakas smaken även om det är en god sort. För hård uttorkning så att plantan slokar kan göra att tomaterna spricker när man väl ger dem en dos. Alltså jämn vattning åt det snålare hållet.

Pollinering
De flesta sorter har pollinerat sig själva redan innan blomman slår ut medan andra kan vara lite trögare. Det skadar inte att stryka över blommorna eller skaka plantorna försiktigt. Vissa sorter mår bäst av att vindpollineras men ändå växa skyddat som många bifftomater och pärontomaten Indigo Pear Drops för att få maximal skörd. Pollen är känsligt för höga temperaturer och skörden minskar markant om värmen stiger över 30 grader i växthuset.

Stöttning och tjyvning
Busktomater stöttas med torn av käppar av sly eller bambu. Det finns också särskilda metallstöd i handeln att sticka ner i halvor.
Höga plantor behöver bindas upp med snören från taket, viras runt spiralformade stöttor eller bindas ihop med pinnar som stöd. Jag använder alla sätten beroende på var plantorn står. De behöver också tjyvas för att ge näring åt en huvudstam där tomaterna hinner utvecklas och får ljus. Här gäller det att inte vara soft och mjäkig utan ta bort skotten som kommer i bladvecken redan från början för innan man vet ordet av har det blivit en djungel av allt.

Avbladning
När första tomatklasen är utvecklad tas bladen under bort. Det gör att onödig näring inte går åt till att underhålla blad, att man förhindrar att sjukdomar sprider sig, att ljuset kommer fram och att klasen mognar tidigare. Det blir också plats över att odla något lågt som kryddtagetes, klotbasilika eller isört under.

Gödning
När tomaterna börjar utvecklas kan man också hålla lite koll på bladens färg. Börjar de dra åt gult är det hög tid att börja näringsvattna med flytande blomgödning eller tomatgödning. Man kan också röta nässlor, ogräs och vallört men här krävs det mer fingertoppskänsla. Svag näringslösning i varje vattning eller full dos en gång i veckan.

Skörd
Halva nöjet med att odla egna tomater är att äta dem solvarma direkt från buskarna. Odlar man en ny sort som man inte vet hur den ska se ut när den är mogen är en tumregel att tomaten inte ska vara stenhård utan ge efter en liten aning när man klämmer försiktigt.

Jag återkommer med fler tips under sommaren.

 

 

 

 

 

 

 

avblada, gödning, jord, odla tomater, papperskrukor, , skola om, tjyva

Comments (9)

Kommentarer inaktiverade.