Självhushållning i Villaträdgård

Sterilisera jord

I år har jag bestämt mig för att sterilisera all såjord.  Jag gör av med cirka 10 säckar så det finns en del att göra.

Aubergine och paprika sådda i januari

När man börjar förgro mitt i vintern som man behöver göra med chili, paprika, aubergine, kapkrusbär, kronärtskockor och en del annat är man hänvisad till butikernas ”gamla” jord om man inte blandar egen. Den har legat över en säsong och då är det ganska troligt att det utvecklats smådjur och svamp som man absolut inte vill ha i nysådderna. Förra året drabbades jag hårt när sorgmyggor kravlade sig upp ur jorden medan jag planterade och sen fick jag ett utbrott av vissnesjuka som slog ut hälften av alla tomatplantorna efterandra omplanteringen. Detta berodde inte enbart på den gamla jorden utan också på ändrade regler vad det gäller bekämpningsmedel fick jag veta av chefen på den stora blomster- och växtkedjan när jag reklamerade. Tillverkarna får inte använda de bekämpningsmedel man haft tidigare mot svamp och insekter och gifter i jorden vill man ju i och för sig slippa. Samtidigt har man inte ersatt bekämpningen med nån annan metod. Detta gör att kryp och sjukdomar följer med. De skulle ju till exempel kunna sterilisera jorden genom upphettning i stora ugnar, kanske ånga den eller vad vet jag. Lösbart är det säkert, men såklart en fråga om pengar. Något måste i alla fall göras. Vi var många som drabbades av den dåliga jorden i fjol. Förutom att växterna dog, fick jag med flera problem med folk problem med andningen och jag vet två som fick eksem på händerna. Även om man inte blir sjuk är det viktigt att lyckas med sådderna, annars tappar man sugen. Tills vidare steriliserar jag själv så mycket jag hinner med och börjar med såjorden för att komma åt sorgmyggorna, mer om dem i kommande inlägg. Handelsträdgårdarna har ofta särskilda ugnar, men vi andra kan använda vår vanliga eller mikron. Mannen protesterade lite lamt första gången långpannan fylldes med jord istället för pizza, men insåg sen att det var lönlöst. Mot en odlingsnörds envishet står en icke drabbad sig slätt när det gäller att få plantorna att växa! Numera har jag särskilda långpannor bara för jord.

 

 

 

Sterilisera jord
Ugn 120° Bred ut jorden på en långpanna. Fukta den med en halv liter varmt vatten så att jorden inte blir snustorr. Det är fukten som tar död på krypen. Låt stå i ugnen 20-30 minuter. Låt svalna innan plantering och förvara i hink eller back med lock.

Sterilisera i mikron
1 liter jord tillsammans med en kopp vatten på högsta effekt i 4 minuter.

Ps. Som vanligt tycker jag det är så trevligt med kommentarer och jag läser allt även om de inte syns offentligt just nu. Ska fixa det efter hand. Ds

jord

Kommentarer (23)

 • Härligt med ny och fin layout. Enda lilla grejen är att den är lite för stor för skärmen jag har och klipper ’sidebaren’ på högra sidan och jag behöver scrolla vänster – höger i det långa textstycket för att kunna läsa.

  Ok nu förstår jag varför en del saker inte grodde bra eller försvann senare. Steriliserat jord har jag alltid gjort förr. Det är ju synd på dyra, en del perenner, frön som inte tar sig. Men det luktar en del om jag minns rätt och det blir kanske inte populärt som jag bor nu. Får fundera på argumentationen…

  Kram, Carina

  • Nu är bredden bra både på text och ’sidebar’ det enda som inte syns fullt på högersidan är ’Självhushållning i villaträdgård’ -ning försvinner ut till höger. Vill du skicka dina läsare från gamla bloggen vidare till nya? Googla redirect from, blogger eller vad du hade, to wordpress i så fall. Jag migrerade allt inkl inlägg men det vill du inte göra tänker jag.

   Kram, Carina

 • Spännande att läsa … du är verkligen en äkta odlingsentusiast!
  Kul att du kikade in till mig, så jag hittade din nya blogg 🙂
  Ha en fin Nyårsafton och ett Gott Nytt År!
  Kram

 • Så intressant! Jag beundrar dig som orkar det gick ganska bra för mig i allafall. Så jag tror att jag riskerar att använda vanlig såjord utan att sterilisera för jag är en av naturer lat människa men då vet jag vad som är problemet. En upplyst latmask! Kul att hitta hit! Önskar dig och din familj ett gott nytt år!
  Allt gott Mari

 • Gratulerer med ny blogg! Så fint å lese om sterilisering av jord. Det har jeg ikke prøvd før.
  Godt nytt år!

 • Hej Anette, så proffsig din blogg har blivit. Har lagt till mig som följare så nu kan jag fortsätta lära mig mycket i trädgårdsväg.
  Kram och god fortsättning på 2020!

 • Grattis till den nya bloggen 🙂

  Uj,Uj, jag tror att det blir problem om jag skulle ta in alla säckar jord och sterilisera den innan jag sådde. Kanske kan man ha en micro i växthuset… Ska fundera vidare på den för här dog oxå hur många småplantor som helst förra året.
  Jag använder nematoder mot sorgmyggorna men tycker inte att det ger så bra effekt…
  Tack för kommentaren <3

  I morgon bitti åker sonen ner till dina trakter igen efter 14 dagar hemma. Tack igen för hjälpen med boendet. Han trivs jättebra och han som hyr ut skrev ett mess till mig att han inte kunde ha en bättre hyresgäst 🙂
  I april kommer jag ner (med jobbet) men planerar att ta ledigt en dag eller 2 i samband med det och planerar att komma och besöka dig då 🙂

  Kram och ha en fin fortsättning på nya året.

  //Veronica

  • Så mycket jobb som man lägger ner på plantor funkar det bara inte att en stor del går till spillo. Jag brukar börja med tio säckar á 50 l jord och i år ska allt steriliseras. Att bekämpa i efterhand när sorgmyggorna fått fäste brukar inte hjälpa så mycket. Det gäller att ha det myggfritt innan man börjar så. Skriver om det in nästa inlägg.
   Hoppas vi ses i april.
   /Kram Anette

 • Kul med ny blogg men attans vad svårt det var att hitta den på Bloglovin. Inte förrän jag la in hela webbadressen kunde den hitta den. Nu ser jag dina nya inlägg igen! 🙂
  Nu sår jag ju inte i närheten av dina mängder, men jag steriliserar all såjord i ugnen och förra året började jag använda kokosjord till omplantering av just tidiga frösådder. Den blöter man ju själv, så inga kryp i den…
  Kram Kristina

  • Jag måste också skriva in hela adressen. Tyvärr kommer det nog vara så ett tag innan jag jobbat mig in i sökmotorerna.
   /Kram Anette

 • Hej!

  Tack!

  Ja, ett lagomår i odlingarna låter bra. Lagom med regn om nätterna. Lagom med sol dagtid 😀

  Jag ska absolut tipsa om jag kommer på några smarta knep för en latare trädgård. Just nu funderar jag på hur jag ska få mina amplar självvattnande, eller i alla fall mer fuktbevarande.

  Vad vintersådde du för något på nyårsafton?

  Det var länge sedan jag steriliserade jorden. Jag har nog haft en väldans tur med den jord jag har använt de senaste åren.

  Kul med dina böntips. Jag har i flera år envisats med att försöka så ärter och bönor där jag vill ha dem, men jorden verkar vara trött på just dessa grödor. Jag får helt enkelt ge mig och välja andra ställen.

  Hoppas att det blir jättebra med dina odlingar.

  Solsken
  Linda

 • Eva-Marie Jern

  Bra tips med att blötlägga jorden, har inte gjort det förut vid sterilisering. Jorden har då blivit så spröd och torr och svårt att få jämn fuktighet inför sådd, nu fungerade det kanonbra.

 • Hej!Nu har jag hittat till din ”nya blogg”!Kul! Vilket bra tips med myllan!
  Har ofta också haft problem med sorgmyggor som dyker upp i samband med sådder.
  Har t o m hittat en levande metmask en gång i en mullsäck som jag öppnade.Så nu tog jag en gammal ugnsform och fyllde med jord,och kör som bäst några omgångar i ugnen. Åtminstone så man har till de första sådderna, sen får man göra vartefter, för det är nog lite tråkigt och tidsdrygt…;)..!Men bra sen när man slipper ohyran! Skön helg!

 • Funderar på det här med bokashi. Har för mig att du använder det. Tar man egen bokashijord som man ska sterilisera i ugnen så dör allt tror jag. Fast just såjord köper jag och ja, förra årets kom med sorgmyggor.
  Förra året fick jag psykbryt när alla 3L krukor med fina omplanterade tomater och gurkor var invaderade med sorgmyggor. Och hela växthuset. Varken nemablom eller gula lappar tog död på de. Då sprejade jag med Myrr. Äntligen blev jag av med de då.

  • Har man lagt möda på att göra bokashi ska man inte ta död på livet genom sterilisering! Det är just till nysådder och små plantor det är viktigt med jord utan kryp i och då använder man ganska näringsfattig jord till att börja med, alltså inte bokashi. I naturen finns naturligt en viss mängd sorgmyggor som inte gör nån större skada på lite större växter.
   /Anette

   • Glömde kommentera Myrren…Visst kan man bli frustrerad av allt som vill åt ens odlingar, men absolut ingen Myrr i jord där det växer ätligt. Det är för sjutton ett gift! Jag använder det inte över huvud taget i trädgården.
    /Anette

 • This is very interesting, You are an excessively professional blogger.
  I have joined your rss feed and sit up for searching for extra of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your web site in my social networks

 • Tack för ett bra tips!

  Gav svar på en stort problem jag haft i år med mögel och sorgmyggor.

  Mvh Tony

Kommentarer inaktiverade.