Skip to main content

Sterilisera jord

I år har jag bestämt mig för att sterilisera all såjord.  Jag gör av med cirka 10 säckar så det finns en del att göra.

Aubergine och paprika sådda i januari

När man börjar förgro mitt i vintern som man behöver göra med chili, paprika, aubergine, kapkrusbär, kronärtskockor och en del annat är man hänvisad till butikernas ”gamla” jord om man inte blandar egen. Den har legat över en säsong och då är det ganska troligt att det utvecklats smådjur och svamp som man absolut inte vill ha i nysådderna. Förra året drabbades jag hårt när sorgmyggor kravlade sig upp ur jorden medan jag planterade och sen fick jag ett utbrott av vissnesjuka som slog ut hälften av alla tomatplantorna efterandra omplanteringen. Detta berodde inte enbart på den gamla jorden utan också på ändrade regler vad det gäller bekämpningsmedel fick jag veta av chefen på den stora blomster- och växtkedjan när jag reklamerade. Tillverkarna får inte använda de bekämpningsmedel man haft tidigare mot svamp och insekter och gifter i jorden vill man ju i och för sig slippa. Samtidigt har man inte ersatt bekämpningen med nån annan metod. Detta gör att kryp och sjukdomar följer med. De skulle ju till exempel kunna sterilisera jorden genom upphettning i stora ugnar, kanske ånga den eller vad vet jag. Lösbart är det säkert, men såklart en fråga om pengar. Något måste i alla fall göras. Vi var många som drabbades av den dåliga jorden i fjol. Förutom att växterna dog, fick jag med flera problem med folk problem med andningen och jag vet två som fick eksem på händerna. Även om man inte blir sjuk är det viktigt att lyckas med sådderna, annars tappar man sugen. Tills vidare steriliserar jag själv så mycket jag hinner med och börjar med såjorden för att komma åt sorgmyggorna, mer om dem i kommande inlägg. Handelsträdgårdarna har ofta särskilda ugnar, men vi andra kan använda vår vanliga eller mikron. Mannen protesterade lite lamt första gången långpannan fylldes med jord istället för pizza, men insåg sen att det var lönlöst. Mot en odlingsnörds envishet står en icke drabbad sig slätt när det gäller att få plantorna att växa! Numera har jag särskilda långpannor bara för jord.

 

 

 

Sterilisera jord
Ugn 120° Bred ut jorden på en långpanna. Fukta den med en halv liter varmt vatten så att jorden inte blir snustorr. Det är fukten som tar död på krypen. Låt stå i ugnen 20-30 minuter. Låt svalna innan plantering och förvara i hink eller back med lock.

Sterilisera i mikron
1 liter jord tillsammans med en kopp vatten på högsta effekt i 4 minuter.

Ps. Som vanligt tycker jag det är så trevligt med kommentarer och jag läser allt även om de inte syns offentligt just nu. Ska fixa det efter hand. Ds

jord

Comments (23)

Kommentarer inaktiverade.