Skip to main content

Höstsådd / Vintersådd

På nyårsafton var det 9 grader varmt och skönt trädgårdsväder. Jag passade på att vinterså en bädd som förberetts tidigare i höstas med ogräsrensning och uppgödsling. Behövde bara kratta till lite efter rådjuren som klampat runt och lägga lite nytt ensilage i gångarna så det blev mjukt och torrt att krypa runt.

Jag har väldränerad sandjord, men har man lerjord kan den bli för blöt under vintern så fröna ruttnar. Då rekommenderar jag upphöjda bäddar som underlättar avrinning eller pallkragar där man själv kan styra upp jordens kvalité på ett bättre sätt.


Fördelar
Naturen sår som bekant sina frö på hösten. En del behöver en köldknäpp för att väcka grolusten som många blomfröer och perenner, medan andra helt enkelt övervintrar för att börja gro när betingelserna är rätt, fröna är lagom fuktiga, jorden tillräckligt varm och soltimmarna många nog. Att själv pricka in helt optimala förhållanden är inte lätt, därför tjänar man ofta en månad på att vinterså och låta frön gotta till sig och ligga beredda. Detta gäller särskilt frö med lång grotid som inte får torka ut under tiden.
Hur ljuvliga och värdefulla är inte de där första primörerna och desto tidigare första sådden kommer igång, desto fler skördar kan man hinna med i samma bädd. Sånt är också viktigt när odlingsytan är begränsad. Dessutom är det roligt att kunna pyssla i odlingarna även vid denna tiden.

Vad kan jag så?
Morötter
Dill
Persilja
Persiljerot
Haverrot
Palsternacka
Rotkörvel
Sallatscikoria
Spenat
Piplök
Salladslök
Schalottenlök
Potatislök
Vitlök
Svartrot

När kan man så?
När jag började så utanför säsong för 30 år sen sådär, kallades metoden höstsådd och skedde också på hösten för i december var marken frusen och ofta hade vi också flera decimeter snö. Nu är det andra tider, klimatet har ändrat sig och höstsådd har blivit vintersådd.
I södra Sverige sår man på vårvintern, i mellersta ett par veckor innan jul och i norr i okt/nov. Det är också i norr man har mest glädje av att fröerna redan har legat till sig i jorden under vintern eftersom säsongen är kortare. Fröna ska inte komma upp nu utan bara sås eftersom skotten inte tål frostnätter när de väl kommit upp. Här gäller det att ha is i magen och inte så för tidigt när man bor i södra och mellersta delarna av landet. Är marken redan frusen kan man så ovanpå och täcka med sand eller såjord. Jag har även sått ovanpå nån centimeter snö med gott resultat, men tjockare lager är bäst att skrapa undan. En odlingskalender där man antecknar när man gjorde vad och hur det gick kan vara en bra hjälp tills man får kläm på förutsättningarna där man bor.Täckning

Nyluckrad jord är intressant för alla möjliga djur, fåglar som letar mat, höns, katter som gör toalett, grävsugna hundar, kanske till och med lekande barn. Att lägga på duk nu skulle bara tynga ner när snön kommer och kväva spirande små plantor till våren eller kanske gå sönder, så den väntar jag med till snörisken är över nångång i mars. Nu blir det istället granris som får markera och skydda bädden. Jag brukar helt enkelt slakta julgranarna och återanvända som marktäckning till både bäddar och vårlökar. Även om barren trillat av håller kvistarna oönskade varelser borta.


Länksamlingen TrädgårdsFägring

Odling, södra filialen, vintersådd på friland

Comments (15)

Kommentarer inaktiverade.