Självhushållning i Villaträdgård

Höstsådd / Vintersådd

På nyårsafton var det 9 grader varmt och skönt trädgårdsväder. Jag passade på att vinterså en bädd som förberetts tidigare i höstas med ogräsrensning och uppgödsling. Behövde bara kratta till lite efter rådjuren som klampat runt och lägga lite nytt ensilage i gångarna så det blev mjukt och torrt att krypa runt.

Jag har väldränerad sandjord, men har man lerjord kan den bli för blöt under vintern så fröna ruttnar. Då rekommenderar jag upphöjda bäddar som underlättar avrinning eller pallkragar där man själv kan styra upp jordens kvalité på ett bättre sätt.


Fördelar
Naturen sår som bekant sina frö på hösten. En del behöver en köldknäpp för att väcka grolusten som många blomfröer och perenner, medan andra helt enkelt övervintrar för att börja gro när betingelserna är rätt, fröna är lagom fuktiga, jorden tillräckligt varm och soltimmarna många nog. Att själv pricka in helt optimala förhållanden är inte lätt, därför tjänar man ofta en månad på att vinterså och låta frön gotta till sig och ligga beredda. Detta gäller särskilt frö med lång grotid som inte får torka ut under tiden.
Hur ljuvliga och värdefulla är inte de där första primörerna och desto tidigare första sådden kommer igång, desto fler skördar kan man hinna med i samma bädd. Sånt är också viktigt när odlingsytan är begränsad. Dessutom är det roligt att kunna pyssla i odlingarna även vid denna tiden.

Vad kan jag så?
Morötter
Dill
Persilja
Persiljerot
Haverrot
Palsternacka
Rotkörvel
Sallatscikoria
Spenat
Piplök
Salladslök
Schalottenlök
Potatislök
Vitlök
Svartrot

När kan man så?
När jag började så utanför säsong för 30 år sen sådär, kallades metoden höstsådd och skedde också på hösten för i december var marken frusen och ofta hade vi också flera decimeter snö. Nu är det andra tider, klimatet har ändrat sig och höstsådd har blivit vintersådd.
I södra Sverige sår man på vårvintern, i mellersta ett par veckor innan jul och i norr i okt/nov. Det är också i norr man har mest glädje av att fröerna redan har legat till sig i jorden under vintern eftersom säsongen är kortare. Fröna ska inte komma upp nu utan bara sås eftersom skotten inte tål frostnätter när de väl kommit upp. Här gäller det att ha is i magen och inte så för tidigt när man bor i södra och mellersta delarna av landet. Är marken redan frusen kan man så ovanpå och täcka med sand eller såjord. Jag har även sått ovanpå nån centimeter snö med gott resultat, men tjockare lager är bäst att skrapa undan. En odlingskalender där man antecknar när man gjorde vad och hur det gick kan vara en bra hjälp tills man får kläm på förutsättningarna där man bor.Täckning

Nyluckrad jord är intressant för alla möjliga djur, fåglar som letar mat, höns, katter som gör toalett, grävsugna hundar, kanske till och med lekande barn. Att lägga på duk nu skulle bara tynga ner när snön kommer och kväva spirande små plantor till våren eller kanske gå sönder, så den väntar jag med till snörisken är över nångång i mars. Nu blir det istället granris som får markera och skydda bädden. Jag brukar helt enkelt slakta julgranarna och återanvända som marktäckning till både bäddar och vårlökar. Även om barren trillat av håller kvistarna oönskade varelser borta.


Länksamlingen TrädgårdsFägring

Odling, södra filialen, vintersådd på friland

Kommentarer (15)

 • Aha… jag har ju märkt ut var jag ska ha lådor så småningom. Jorden har fått vila och gröngödslats… Jag kan ju faktiskt lägga ett tunnare lager av påsjord uppepå och så i det. Så slipper jag gräva. Granriset eller resterna av det ligger sparat i en hög 🙂

  Och solen skiner idag – dåså bara att sätta igång 😉

  Tack för tipset! Kram, Carina

 • Har aldrig testat att så varken på hösten eller på vintern. Är nog lite för feg. Jag väntar tills i vår. Ser härligt ut i alla fall och lite nyfiken blir jag allt. Kraaam Pia

 • Det är inte klokt vad klimatet har förändrat sig under åren! Sen har jag också det att jag bodde i Stockholm tidigare där det var zon 3 (på vissa skyddade platser zon 2), men här på Gotland är det zon 1 (med zon 0 i vissa lägen). Och det har gjort att jag fått tänka om helt och hållet när jag skulle plantera perenner. Träd och buskar är det faktiskt lättare med för nu har jag valt en massa sorter jag tidigare visste inte klarade sig, men nu…..
  Grattis till nytt bloggnamn! Jag undrade faktiskt vem det var, hade aldrig sett det tidigare….. 🙂
  KRAM och GOTT NYTT ODLINGSÅR/Susie

 • Hej Anette!
  I år känns vintern väldigt avlägsen, så man blir ju lite extra sugen på att vinterså, fast jag tvivlar ofta på resultatet. Att du lyckas är jag dock övertygad om. Smart att lägga ut granris. Det vill jag ta efter.
  Lycka till med sådd och nya proffsiga bloggnamnet!
  God fortsättning!
  /Luna

 • Dette her tenker jeg at jeg kan misunne litt…
  Ingen mulighet for graving og såing her. Jo – vent litt! Stauder (perenner) kan jo vintersås i potter og settes under snøen. Må bare få det gjort.
  God helg!

 • Mycket smart med granriset! Det tipset lär hålla katten borta.
  Har varje år haft problem med var jag ska vinterså eftersom den bädden som tex morötter ska vara i är upptagen med kål så här års, innan skiftet görs i vår. Men ibland ser man inte skogen för alla träd… Jag har ju två stora bäddar med vintervilande sparris! Så i år vintersår jag där, när sparrisen är slutskördad i juni lär det andra också snart vara det. Förhoppningsvis får vallmon plats också! 🙂
  Kram Kristina

 • Hej Anette!
  Tack för tips, om vinterodling. Var ute och kollade i mina odlingslådor, marken är stenfrusen. Tror att jag väntar ett tag, grannens katter är för intresserade av allt hos oss. Tror inte det får vara ifred. Skall börja med perenner som kan stå i växthuset. Kikade runt på din nya blogg, vad har du för bloggplattform? Ser fint ut. Skall texten under fliken ”Om Ätliga trädgården” vara på latin?
  Trevlig helg /Marika

  • Jag håller på att jobba med bloggen, så det kommer att ta ett tag innan jag lagt in all text. Håller på att skriva Om ätliga trädgården och har lagt ut blahatext under tiden för att testa hur jag vill ha det.

 • Eva-Marie Jern

  Hej där! Nu fungerar det utmärkt att läsa på din blogg via mobilen. Fint inlägg som alltid. Ska bli spännande att se hur det går med mina sådder som gjordes tidigare i höstas, ännu har inget kikat upp ivf. God fortsättning!

 • Klimatförändringen syns här också. Vi bor vintertid hemma i Örnsköldsvik 5 mil norr om sommarstället och det ligger en zongräns däremellan. Den tycks ha flyttat sig, förr var det hemma vintertid ca 10 grader kallare och nattfrost oftast i augusti. En sommar för ca 40 år sedan minns jag för att potatisblasten frös 13 juni och sedan 13 augusti. Burr! Nu har frosten flyttat fram till slutet av september och det är samma temperatur på bägge ställen. Än så länge en stor fördel här i norr. Inga sniglar än hos mig iaf;) Fast jag ids inte så ute än, blir bara lite förkultivering inne nu, med chili och annat. Ha det gott/Monica

 • Visste ju att den var på gång den nya bloggen. Kul!
  Lycka till … det kommer säkert att bli jättebra!

 • Hej Anette!
  Grattis till det nya bloggformatet, ser väldigt trevligt ut! Ibland känns det nästan påträngande, kravet att förnya sig men jag törs inte ge mig på det arbetet för jag vet att jag inte klarar av det.
  Vill tacka dig får det gångna årets mycket välskrivna och uppmuntrande kommentarer på min blogg, jag blir alltid glad när jag läser det du skriver Anette!
  Och så önskar jag dig lycka till med den nya bloggen, innehållet som du sprider bland odlare och den djupkunskap du förmedlar påverkar alla som valt att odla sin mat själv, du är viktig.
  God fortsättning Anette!
  Kram!

Kommentarer inaktiverade.