Självhushållning i Villaträdgård

Sorgmyggor – marodörer inomhus

Har man en gång fått in sorgmyggor Sciaridae är det inte lätt att bli helt av med dem, men jag gör vad jag kan.

Det har hänt att jag fått hem sorgmyggor med julblommorna, i hyacinter och inte minst smittad såjord. När man kommer med vattenkannan kan det i värsta fall hända att ett moln av myggor flyger upp och studerar man jorden på mycket nära håll kan man nån gång se hur nya små myggor kravlar sig upp.


Det är lätt att blanda ihop dem med de helt harmlösa bananflugorna, vattenflugorna eller blomflugorna som man ibland kallar småkrypen för. Det är ju nåt svart litet som fladdrar runt, men flugorna har en jämn flykt, medan sorgmyggorna liksom sicksackar sig hit och dit, flyger lite ryckigt. Får man fatt i ett litet djur som man kan titta närmare på under förstoringsglaset ser man tydligt skillnad på flugan och myggan utan att ens ha dem bredvid varandra.

Man kan ju tycka att en liten mygga, inte är mycket att bry sig om, men oj vad de förökar sig och kan förstöra! De kan till och med helt ruinera nysådderna. Den gillar fuktig jord där de lägger sina ägg och nysådder är ju fuktiga hela tiden. Larverna är genomskinliga med svart huvud, 1-7 mm långa och otroligt glupska. De livnär sig på frönas små groddar så att rötter inte hinner bildas. Man väntar och väntar på att fröna ska gro och det händer inget. Värst är det med långsamgroende fröer som till exempel jätteverbenan, där det tar tid innan man reagerar på att fröna inte grott och sen blir det för sent att så nytt.

Ser man nåt litet kryp flyga runt bland sådderna kan man vara ganska säker på att det är sorgmyggans larver som ställt till det. De trivs också i rotsystemen hos vanliga krukväxter och kan hindra tillväxten men gör oftast ingen större skada där. Normalt finns de i utomhusjorden där de inte heller gör nån skada utan snarare hjälper till med nedbrytningen av dött material, men tar man egen jord utomhus till sina sådder kan mycket väl ägg och larver följa med som förökar sig explosionsartat när de kommer  i gosig inomhusmiljö. Därför steriliserar jag numera all egen jord som ska användas inomhus.

Hur man steriliserar jord i ugn och mikro skrev jag om HÄR

Tidigare har jordtillverkarna använt bekämpningsmedel mot skadligt i jorden, men nu har reglerna för detta skärpts och inte ersatts av nån ny metod. När jag tagit upp problemet med återförsäljare menar de att det handlar om såna mängder jord att det inte är tal om att tillverkarna kommer att börja sterilisera i ugnar. Jag hoppas innerligt att de har fel och att jordindustin kommer att tänka om. Värst är problemet nu när man börjar med de tidiga sådderna, eftersom den enda såjorden man kan få tag i är packad för förra säsongen och sorgmyggorna hunnit utveckla sig, kanske även mögel. Jag fick  problem med astma när jag började med sådderna i fjol.

När man lägger ner hela min själ i odlandet och lägger ut pengar på frö, flera tusen i mitt fall är det viktigt att det lyckas, annars tappar man sugen. Nummer ett innan sådderna kommer ut är alltså att bli av med sorgmyggor. Jag vill inte se en enda irra runt.


Är man osäker på om man har fått in sorgmyggor eller annan ohyra med för den delen som vita flygare, kan man placera ett gult klisterark bland krukorna (Googla för återförsäljare). Myggorna gillar gult och fastnar lätt.
Fastnar det myggor är nästa steg att vattna alla krukor med Nemablom som består av nematoder. Just klisterark och nematoder ihop är en bra eftersom arken tar hand om de vuxna myggorna så de inte hinner lägga nya ägg och nematoderna käkar upp larverna. När jag drabbats har jag bekämpat grundligt i två omgångar med en vecka emellan och gått igenom alla utrymmen där växter förvaras eftersom myggorna förflyttar sig snabbt och jag hellre tar det säkra före det osäkra.

Att torka ut krukor mellan vattningarna minskar spridningen, men ägg som redan finns i jorden eller på krukorna kläcks så fort omständigheterna blir gynnsamma.

Att torka ut angripna nysådder är en ännu sämre idé. Sådder behöver fuktighet.
Det funkar inte heller särskilt bra att vattna ut nematoderna på nysådder eftersom jorden gärna blir för sur, utan det viktiga är att ha det myggfritt i utrymmerna redan innan sådderna görs.

I första hand gäller det alltså att vara uppmärksam redan i butik och inte ta hem växter som kan sprida myggor. Jag handlar helt enkelt inte på ställen där små djur hoovrar över växter eller jordsäckar.

Har man fått hem en planta som man är rädd om och märker är smittad kan man byta jord så snabbt som möjligt och skölja rötterna väl. Det kan behöva upprepas ett par gånger om man märker att plantan inte tar fart och växer. Jorden kan man tippa i trädgården där larverna hör hemma.

Det gäller att hålla såhörnan inomhus ren. Inte låta jordrester ligga och skräpa, diska krukor och verktyg så snart de inte ska användas.


Vinägerfällor som komplement
1/2 glas vinäger, röd, vit eller en skvätt gammalt vin (Det sägs att sorgmyggor dras till gult, men jag har inte märkt nån skillnad på olika vinäger, rör i  1-2 tsk strösocker, 1 droppe diskmedel, gör att ytspänningen minskar så att myggorna drunknar.
Placera glas med blandningen bland krukväxterna med en meters mellanrum och rör om nån gång varje dag. Efter en vecka har blandningen förlorat sin kraft och eventuella myggor vant sig. Gör nån veckas uppehåll innan nya glas placeras ut. Funkar nästan lika bra som klisterark och glasen kan vara enklare att dölja.

Tändstickor dålig knep
Ibland får man tips som att sticka ner tändstickor i jorden och det bygger förstås på den beprövade tekniken att svavla mot ohyra i växthusen och att tändstickorna förr gjordes med svavel. Nuförtiden är det inte så och de har inte den minsta effekt mot kryp i jorden.

Potatisfälla dåligt knep
Blev tipsad om att placera rå potatis i krukorna för att locka myggorna att lägga äggen där istället för i andra krukor. Det knepet tänker jag inte ens testa. Tanken är förstås att man ska byta potatisen dagligen, vilket jag skulle glömma och varför över huvud taget låta dem yngla av sig?

Bästa odlingshälsningar

Länksamlingen TrädgårdsFägring

Odling

Kommentarer (16)

 • Har alltid flugfällor både inne i huset & på glasverandan för säkerhets skull.
  Vinäger/YES då tomatsäsongen är. Hoppas jag slipper de sorgmyggorna min svärmor tampas ständigt med dem så trist ju!
  Du önskade ett inlägg om min damm det får jag klura på så återkommer jag med ett 🙂
  KRAM!

 • Ja, jeg kjenner til problemet. De kommer ofte med julestjerner har jeg sett. Jeg kjøpte en minijulstjerne og plutselig hadde jeg flere fluer 🙁
  Jeg bruker også gule limfeller, og de tiltrekker seg disse. De må bekjempes med en gang, ellers får mange mange av de.
  Ha det godt!

 • Väntar på ett paket Nemablom för jag är säker på att de finns här. Och snart ska jag iväg och köpa såjord som jag just när jag skriver, tänkte skriva att jag inte kan sterilisera… Men det står en bänkspis med ugn i tvättstugan som vi haft för ljusstöpning – den måste jag kunna använda 🙂

  Blev ingen sådd den helgen trodde inte jag hade frön hemma. Men nu har jag inventerat och det fanns mycket bra i lagren 🙂

  Kram, Carina

 • Inte kul med sorgmyggor när man nu lägger ner energi på att odla.Jag får kolla upp de som flyger omkring här hos mig vad det är för sort en del har hamnat i ett glas med ättika.De kanske kom med de julblommor som jag köpte hem för det var då det började.Tack för tipsen.Ha det gott/Margareta

 • Hej Anette!
  Har inte märkt av några nu, men när det är dags för tomatsådderna brukar det komma några. Då använder jag mig av vinäger, och yes på ytan. Som tur är, har jag inte haft något större problem.
  Ha det bra /Marika

 • De där myggorna är ett elände och de sista åren verkar de omöjliga att bli av med helt och hållet. Ett tag hade vi både bananflugor och sorgmyggor men numera är det nog bara de hemska myggorna som envisas med att vara kvar.
  Jag har lagt ut massor med pengar på Nemablom. Följt reglerna och vattnat med det som man ska. Det har minskat i antal men finns kvar, köpt ännu mera och ibland har det inte blivit nån skillnad alls.
  Jag har fällor med vin/vinäger och diskmedel på en massa ställen men det verkar som det mest gillas av bananflugorna. De vill jag iofs inte heller ha, men det är ju myggorna som förstör rötterna.
  Vid förra sådden (förra året) Vattnade jag sådden med Nemablom men de fanns där ändå och många plantor orkade aldrig växa.
  Har fått tipset om sand på sådden men inte heller det har hjälpt.
  Nej man tappar verkligen motivationen till sådd med dessa små myggor!
  Sterilisering av jorden låter bra, men det hjälper ju inte om de redan finns här i huset! 🙁
  Jag har massor med krukväxter i huset som växer och frodas så de påverkas inte, men däremot blir de säkert en bostad till krypen som sen skadar sådden.
  Trist! Men jag hoppas hitta någon bra lösning snart!
  Tacksamt hursomhelst med dina tips!:-)
  Ha det så bra!
  kram / Maria

  • För att lyckas med saneringen behöver man behandla alla växter man har överallt i huset, växthuset och andra ställen där krukor förekommer vid samma tillfälle med nematoderna så att man inte återsmittar sig själv. Det räcker alltså inte med att vattna nematoder i drabbade nysådder. Dessutom brukar nysådderna bli för blöta och drunkna om man ska få med tillräcklig mängd nematoder. Som jag säger ovan är det viktiga att sanera alla rum innan man sår nytt. Det kan gå åt rätt många nematodpåsar och bli ganska dyrt.
   /Anette

 • Jag har behandlat alla blomkrukor som finns på fönsterbrädorna med nematroder långt innan sådd, så alltså inte bara sådden. Blandat enligt instruktioner och använt mått för att få lagom mängd i varje kruka. Det behövs flera påsar till det. Men det har bara minskat antalet, det finns kvar myggor ändå. Då har jag köpt ännu mera nematroder men de finns ändå kvar. Krukorna som är tomma förvarar jag i källaren där inga växter finns. Är så less på de små krypen.. Men fortsätter att kämpa.

  • Verkligen jättetrist och de är inte lätta att bli av med, men samtidigt som man kämpar på med Nematoderna, måste man fånga de som redan kläckts. Det räcker ju med att det blir en kvar för att starta ny koloni och så upprepa Nematodbehandlingen efter en vecka. Man kan ju bara göra sitt bästa.
   Kram
   /Anette

 • Fantastic website. A lot of useful information here. I
  am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious.
  And of course, thanks to your effort!

 • Jag testa allt just nu då jag är drabbad av sorgmyggor. Testa lite av varje för att bli av med dom.
  Har precis påbörjat min kamp (1 veka) få se om det blir nått resultat om (ca 4-5 veckor).
  Klister ark hittade jag inte och använde mig av flugremsor som man hänger upp och det fungera väldigt bra.
  Ska bytta ut översta lager jord idag av växterna då den är förgiftad p.g.a. min bekämpning och brist på tålamod.

 • Hej.
  Jag har som många andra blivit mer eller mindre galen av dessa sorgmyggen, de bringar verkligen sorg över oss alla. Dessa små flygande väsen har jag kämpat emot i 1 år, steriliserat jord och använt mig av flera påsar med nemablom, samt klisterpapper har använts.Det har definitivt hjälpt och nu ser jag bara en enstaka fluga i veckan men det är en för mycket. Jag fick ett tips om att blanda in kisel i jordblandningen för tydligen gillar inte sorgmyggen det. Så nu återstår det att se om det faktiskt klarar av att utrota de totalt med det lilla extra. Näring är ju alltid bra för att styrka plantor.

  Tack för en bra hemsida.

Kommentarer inaktiverade.