Skip to main content

Sorgmyggor – marodörer inomhus

Har man en gång fått in sorgmyggor Sciaridae är det inte lätt att bli helt av med dem, men jag gör vad jag kan.

Det har hänt att jag fått hem sorgmyggor med julblommorna, i hyacinter och inte minst smittad såjord. När man kommer med vattenkannan kan det i värsta fall hända att ett moln av myggor flyger upp och studerar man jorden på mycket nära håll kan man nån gång se hur nya små myggor kravlar sig upp.


Det är lätt att blanda ihop dem med de helt harmlösa bananflugorna, vattenflugorna eller blomflugorna som man ibland kallar småkrypen för. Det är ju nåt svart litet som fladdrar runt, men flugorna har en jämn flykt, medan sorgmyggorna liksom sicksackar sig hit och dit, flyger lite ryckigt. Får man fatt i ett litet djur som man kan titta närmare på under förstoringsglaset ser man tydligt skillnad på flugan och myggan utan att ens ha dem bredvid varandra.

Man kan ju tycka att en liten mygga, inte är mycket att bry sig om, men oj vad de förökar sig och kan förstöra! De kan till och med helt ruinera nysådderna. Den gillar fuktig jord där de lägger sina ägg och nysådder är ju fuktiga hela tiden. Larverna är genomskinliga med svart huvud, 1-7 mm långa och otroligt glupska. De livnär sig på frönas små groddar så att rötter inte hinner bildas. Man väntar och väntar på att fröna ska gro och det händer inget. Värst är det med långsamgroende fröer som till exempel jätteverbenan, där det tar tid innan man reagerar på att fröna inte grott och sen blir det för sent att så nytt.

Ser man nåt litet kryp flyga runt bland sådderna kan man vara ganska säker på att det är sorgmyggans larver som ställt till det. De trivs också i rotsystemen hos vanliga krukväxter och kan hindra tillväxten men gör oftast ingen större skada där. Normalt finns de i utomhusjorden där de inte heller gör nån skada utan snarare hjälper till med nedbrytningen av dött material, men tar man egen jord utomhus till sina sådder kan mycket väl ägg och larver följa med som förökar sig explosionsartat när de kommer  i gosig inomhusmiljö. Därför steriliserar jag numera all egen jord som ska användas inomhus.

Hur man steriliserar jord i ugn och mikro skrev jag om HÄR

Tidigare har jordtillverkarna använt bekämpningsmedel mot skadligt i jorden, men nu har reglerna för detta skärpts och inte ersatts av nån ny metod. När jag tagit upp problemet med återförsäljare menar de att det handlar om såna mängder jord att det inte är tal om att tillverkarna kommer att börja sterilisera i ugnar. Jag hoppas innerligt att de har fel och att jordindustin kommer att tänka om. Värst är problemet nu när man börjar med de tidiga sådderna, eftersom den enda såjorden man kan få tag i är packad för förra säsongen och sorgmyggorna hunnit utveckla sig, kanske även mögel. Jag fick  problem med astma när jag började med sådderna i fjol.

När man lägger ner hela min själ i odlandet och lägger ut pengar på frö, flera tusen i mitt fall är det viktigt att det lyckas, annars tappar man sugen. Nummer ett innan sådderna kommer ut är alltså att bli av med sorgmyggor. Jag vill inte se en enda irra runt.


Är man osäker på om man har fått in sorgmyggor eller annan ohyra med för den delen som vita flygare, kan man placera ett gult klisterark bland krukorna (Googla för återförsäljare). Myggorna gillar gult och fastnar lätt.
Fastnar det myggor är nästa steg att vattna alla krukor med Nemablom som består av nematoder. Just klisterark och nematoder ihop är en bra eftersom arken tar hand om de vuxna myggorna så de inte hinner lägga nya ägg och nematoderna käkar upp larverna. När jag drabbats har jag bekämpat grundligt i två omgångar med en vecka emellan och gått igenom alla utrymmen där växter förvaras eftersom myggorna förflyttar sig snabbt och jag hellre tar det säkra före det osäkra.

Att torka ut krukor mellan vattningarna minskar spridningen, men ägg som redan finns i jorden eller på krukorna kläcks så fort omständigheterna blir gynnsamma.

Att torka ut angripna nysådder är en ännu sämre idé. Sådder behöver fuktighet.
Det funkar inte heller särskilt bra att vattna ut nematoderna på nysådder eftersom jorden gärna blir för sur, utan det viktiga är att ha det myggfritt i utrymmerna redan innan sådderna görs.

I första hand gäller det alltså att vara uppmärksam redan i butik och inte ta hem växter som kan sprida myggor. Jag handlar helt enkelt inte på ställen där små djur hoovrar över växter eller jordsäckar.

Har man fått hem en planta som man är rädd om och märker är smittad kan man byta jord så snabbt som möjligt och skölja rötterna väl. Det kan behöva upprepas ett par gånger om man märker att plantan inte tar fart och växer. Jorden kan man tippa i trädgården där larverna hör hemma.

Det gäller att hålla såhörnan inomhus ren. Inte låta jordrester ligga och skräpa, diska krukor och verktyg så snart de inte ska användas.


Vinägerfällor som komplement
1/2 glas vinäger, röd, vit eller en skvätt gammalt vin (Det sägs att sorgmyggor dras till gult, men jag har inte märkt nån skillnad på olika vinäger, rör i  1-2 tsk strösocker, 1 droppe diskmedel, gör att ytspänningen minskar så att myggorna drunknar.
Placera glas med blandningen bland krukväxterna med en meters mellanrum och rör om nån gång varje dag. Efter en vecka har blandningen förlorat sin kraft och eventuella myggor vant sig. Gör nån veckas uppehåll innan nya glas placeras ut. Funkar nästan lika bra som klisterark och glasen kan vara enklare att dölja.

Tändstickor dålig knep
Ibland får man tips som att sticka ner tändstickor i jorden och det bygger förstås på den beprövade tekniken att svavla mot ohyra i växthusen och att tändstickorna förr gjordes med svavel. Nuförtiden är det inte så och de har inte den minsta effekt mot kryp i jorden.

Potatisfälla dåligt knep
Blev tipsad om att placera rå potatis i krukorna för att locka myggorna att lägga äggen där istället för i andra krukor. Det knepet tänker jag inte ens testa. Tanken är förstås att man ska byta potatisen dagligen, vilket jag skulle glömma och varför över huvud taget låta dem yngla av sig?

Bästa odlingshälsningar

Länksamlingen TrädgårdsFägring

Odling

Comments (16)

Kommentarer inaktiverade.