Skip to main content

24 olika ätliga blad i januari

Den än så länge milda vintern och några glipor mellan molnen lockar ut mig för att se hur det står till med ätligt på tomten. Hos mig i zon 4 brukar det så här års mest finnas sånt som jag odlar eller övervintrar i växthuset.

Döm om min förvåning när jag kommer in med 24 olika blad varav bara källfränen/vattenkrassen är hämtad i växthuset som inte är uppvärmt.

Jag har tagit med våtarv och en blommande plister som förstås räknas som ogräs även om våtarven är fräsch och god året runt och faktiskt inte olik källfräne i smaken, men som alla gröna blad blir den mindre god om den utsätts för torka.

Kärleksörten mår inte dåligt av att bli av med några knoppar här och där och perenn vitlök är alltså vitlök som står kvar år från år, där jag bara skördar blasten. Den är tidigare än till exempel kinesisk gräslök, ramslök och många andra.

Av alla bladen blev det en lagom portion grönt till lunchomeletten. Nu kan jag nästan se framför mig hur nån tveksamt småler eller kanske till och med gör ful grimas, men den helt otippade huller-om-buller-salladen blev riktigt smaklig och jag kommer att göra om den. De flesta bladen har ganska neutral smak, medan myntorna, citronmelissen och lökbladen satte piff och karaktär. Salvia och plister kan man hoppa över. De känns ganska äna och kvalmiga i smaken.

De senaste tio åren har jag märkt att det faktiskt finns så mycket vilt eller perent ätligt i min trädgård framåt vårkanten att jag inte behöver så lika mycket bladväxter som förr. Det ovanliga är att plocka dem så här års!  Tänk vilka möjligheter det finns om man bor i ännu bättre odlingszoner.

Att inte behöva så allt själv, utan ta vara på sånt som trivs och självsår sig sparar både tid och arbete. En gissning är att även näringsvärdet är högre hos de icke förädlade blad.

För säkerhets skull måste jag påpeka att jag inte hejdlöst provar och sätter i mig allt som är grönt, utan detta är växter som jag känner väl och vet att de är ätliga.

Skulle du våga smaka?

Länksamlingen TrädgårdsFägring

fleråriga ätliga växter, vilda ätliga växter, vintergrönt

Comments (79)

Kommentarer inaktiverade.