Självhushållning i Villaträdgård

Reportage och kurs

ALLERS TRÄDGÅRD

Denna säsongen kan ni inte bara följa mitt odlande här utan jag har också fått i uppdrag att hålla odlingsskola i tidningen Allers trädgård med början i nummer 4 som finns i butik nu. Ett av knepen för att få ut mesta möjliga av sin pallkrage kallas serieodling och handlar om att ta tre, fyra skördar i samma låda genom rätt växtval och skötsel. Hoppas kunna skicka med en hel del andra tips också.  Sen blir det ytterligare tre nedslag bland lådorna efter hand under sommaren. Detta är lite av en utmaning för mig som är van vid större bäddar, men väldigt kul och sporrande.


Det är enkelt och smidigt att komma igång med odling i pallkrage, men lite knepigare att sköta än en större bädd på friland eftersom det går superfort att värma upp och torka ut denna relativt lilla yta. Positivt när det gäller att komma igång tidigt som redan i mars här i zon 4 och för att odla värmekrävande växter som sötpotatis, jordmandel, tomater och kryddor. Även alla andra grödor drivs förstås på ordentligt. Så länge det går att hålla jämn takt med vattningen växer det utan dess like.

Jag planerar några inlägg här också om jord, växtval och vattning och i juli ska vi riktigt frossa i allt gott från pallkragen.

 

KURS

Vi bygger odling i pallkrage från grunden och lär oss maxa skörden genom rätt jord, växtval, placering, skötsel och serieodling i sköna Villa Frescos trädgård, Tolg utanför Växjö. Vi håller till största delen till utomhus med praktiskt arbete. Inspirerande föreläsning, kaffe och lunch ingår, cirka 4 timmar, 695 kr.
Första datumet blev snabbt fullbokat så vi har lagt till söndagen den 19 april kl 9- ca 13. Bindande anmälan genom swish Klockaregårdens trädgårdsbutik 1233886223
Välkommen!
/Anette och Kerstin
anette.brunsell(at)gmail.com
kerstin(at)klockaregarden.se

Kommentarer (9)

 • Hej Anette!
  Skaffade mig nya pallkragar med lock, det växte snabbt, men precis som du skriver fick jag se till att vattna ofta. Det blev ingen naturlig vattning då det regnade. Skall nog ta bort locket när plantorna kommit upp. Ser så frodigt och fint ut på din bild med odlingar.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Ja, du behöver ta bort locket när de börjat komma upp annars blir plantorna grillade. Bra att öppna liten springa dagtid så att det blir luftat och inte möglar. Vanlig odlingsväv över driver också på, fast släpper också igenom ljus och regn. Lättare att sköta och snällare mot sådderna.
   Trevlig helg/Anette

   • Hej Anette!
    Jo men det gjorde jag, men det är en konstig konstruktion, får ha pinnar för att hålla upp locket, och då står det snett. Skall skruva bort det i år, och ha det löst.
    Ha det gott /Marika

 • Vi har börjat odla mer och mer i pallkragar. Kommer bara att ha potatis på friland. Känns lättare att hålla ”ordning” i kragarna. Jag har lite svårt med gödningen, vet inte hur ofta eller hur mycket man behöver. Det går ju såklart att läsa sig till. Jag följer dig och har nyss prenumererat på Allers trädgård. Ha en riktigt härlig Lördag/ Pia

 • Det låter lockande och jag har tänkt det många gånger. Fast så inser jag att det blir aldrig så för mig. Jag hittar nåt annat projekt i trädgården och glömmer skörd nr 2, 3 och 4 🙂 Men sallad brukar jag odla länge så det kanske kan betraktas som flera skördar. Kul att du är gästskribent i Allers.

  Kram, Carina

  • Visserligen tacksamt med salladssorter tex plocksallat som står sig länge, men med serieodling menas 3, 4 omgångar nya grödor och här i zon 4 att lådan helst levererar 10 månader om året. I bättre odlingszoner, året runt.
   Kram
   Anette

 • Att börja med pallkragsodling är det bästa vi gjort. Vår trädgårdsjord är verkligen stenhård och helt omöjlig att odla i. Vi försökte några år med täckodling i högbäddar, men föredrar pallkragarna 🙂 Nu ska jag bara komma på hur mycket gödning och kompost de behöver för att odlingarna ska bli frikostiga.
  Din nya hemsida är jättefin 🙂
  Hoppas nu att Corona-faran ger med sig och att du har någon visning av din underbara trädgård framöver, har blivit riktigt sugen på att inspireras av dina odlingar.
  Ha de gott. Catarina

 • Så roligt att du ska skriva för Allers Trädgård. Var längesedan jag köpte en trädgårdstidning, nu blev jag riktigt sugen på det:)
  Jag har lagt till dig i min blogglista igen, du hade fallit bort där. Så nu kommer jag kika in oftare här hos dig:).
  Ha det gott
  //Maria

Kommentarer inaktiverade.