Skip to main content

Rädda rangliga tomatplantor

Som hemmaodlare kan det vara svårt att få till de där riktigt knubbiga plantorna. Det saknas ofta ljus eller är för varmt eller de står för trångt och skjuter i höjden i konkurrens om ljuset. Ett vanligt fönster är inte tillräckligt och dessutom finns det ofta ett element under som driver på. Alla av oss har inte heller så mycket utrymme över att vi kan hålla ett rum inomhus lite svalare bara för sådderna.

Mina sådder börjar på golvvärmen i badrummet och så fort första lilla nacke syns flyttas de ut i garaget där jag håller 15 grader under vanliga T5 rör. Ibland händer det ändå att jag missar att glänta på nåt lock och vips har groddarna ranglat iväg och blivit flera centimeter långa. Ibland kan det hända över dagen, så fort går det!


Även om jag nu sätter ut dem i svalare miljö med tillräckligt ljus kommer rangligheten att följa med hela säsongen. Det gör att de blir svårare att stötta, lättare går av och får längre avstånd mellan klasarna, alltså mindre skörd. På de höga hinner normalt fem nivåer mogna här där jag bor i mitten av Småland. Onödigt långa avstånd mellan klasarna kan innebära fyra eller i värsta fall bara tre klasar på de höga plantorna och då blir ju skörden väsentligen mindre.

Men det finns hjälp!

Så länge stjälkarna är mjuka går de att böjas eller vridas ner under jord så bara översta toppen sticker upp. De två första bladen, hjärtbladen tar man bort. Obs! Det är bara på tomater man får göra så här. De flesta plantor klarar sig inte om man tar bort hjärtbladen eller begraver dem. Skulle det sitta fler blad i vägen längre upp tar man bort dem också innan man försiktig lägger ner stjälken så den inte går av.  Skulle olyckan vara framme går det att sticka ner toppen också som en stickling, men det tar förstås en månad extra innan den kommer att leverera tomater eftersom den nu ska bilda helt nya rötter.
All stjälk under jord kommer att få nya rötter som levererar mycket näring uppåt och ger en stadig planta trots den dåliga starten i livet.

Är stjälken hård och icke böjbar är räddningen en mjölkförpackning med hål i botten. Jag brukar ta en sax och brutalt hugga fyra, fem jack. Sen går det att ställa plantan rakt upp och ner i hela dess längd och fylla upp med jord. Nu är det bara att hålla lätt fuktigt och njuta av hur naturen sköter resten!

Min värsta räddningsauktion var när jag trots dåliga förutsättningar köpte en Gardener´s Delight för att jag gärna ville ha in sorten i min samling. Den var så lång och ranglig att jag planterade den liggande i kortänden av lilla växthuset och bara lät 20 cm topp sticka upp, men det blev en fin planta som levererade många goda tomater och jag har fortfarande ättlingar efter den.

rädda tomatplantan, så i kartong, skola om tomater

Comments (4)

Kommentarer inaktiverade.