Självhushållning i Villaträdgård

12 tomatfavoriter

Mars/april är bra månader att så tomater, men vilka ska man välja. Här blir det svårare och svårare för varje år att bestämma vilka av mina cirka 150 sorter som ska få de åtråvärda 60 platserna och dessutom vill jag ha två, tre av varje och testa några nya.

Tack och lov har tomatfrö god hållbarhet, så jag kan rotera sorterna i skattkistan och hålla genmaterialet vid liv även om de inte alla sås varje år.

Några är i alla fall självskrivna varje säsong och ett begränsat antal kommer också att finnas med till försäljning på Trädgårdsdagen i Tyrolen. Lägg söndagen den 10 maj på minnet!


Rosaröd ampeltomat Arktishevskaya Vischnaya med naturligt hängande växtsätt lämplig för balkonglåda, hög kruka, ampel. I fjol odlade jag till och med en
planta i en kundkorg, typ den man bär i handen. Otroligt god, ger bra och klarar utomhusläge om det är skyddat och soligt.

Ampeltomat Tumbling Tom som finns i både gul och röd variant är en känd gammal trotjänare. Levererar kopiösa mängder goda körsbärstomater i varmt skyddat läge, men presterar en hel del även i mina amplar som hänger fritt och är utsatta för rätt mycket vind.

Salladstomat Green Zebra med sin söta smak och vackra strimmor är ett måste för färgpaletten på tallriken. Salladstomat innebär att skalet är extra tunt. Mycket lämplig för direktkonsumtion, ej lagring. Man ser att den är mogen när strimmorna börjar skifta från ljusgrönt till gult. Själv tycker jag den är godast halvmogen innan strimmorna blir riktigt mörkgula. Levererar mängder av cocktailstora  tomater på hög planta för växthus eller skyddat, soligt utomhusläge, tjyvas.

Golde Bumble Bee , bara namnet är ju helt ljuvligt och smaken är som en döm, ännu sötare än Gree Zebra och Tigerella som är en liknande känd gul sort, har också tunt skal och är strimmig med cocktailstorlek. Jag kan nästan plocka i mig hur många som helst när jag är småhungrig, sötsugen eller bara törstig. Ger bra på hög planta som mår bäst i växthus eller annat varmt skyddat läge, tjyvas.

Cherny Mavr (Svart Mor), en rysk plommonformad skönhet som ger mängder av otroligt goda tomater med en extra fyllig, modern smak, matig, söt och saftig. Hög buske för växthus eller annat soligt, skyddat läge. Jag har inte testat den utomhus, men sorter från öst brukar vara ganska härdiga.

Chilega, en riktig godistomat med körsbärsstora, röda bär i drivor på kvastformade klasar. Ger tusentals tomater under lång period. Jag brukar låta plantorna växa sig så höga de hinner på en säsong. Ibland får de till och med bilda portal över dörrarna i växthuset. Tjyvas eller halvtjyvas dvs man kan spara tre huvudsstänger om man ha plats med en gigantisk buske.

Taxi sticker ut med sina medelstora till stora gula tomater på ca 50 cm hög, stadig buske som klarar sig bra utan stöttning tills de stora klasarna börjar tynga ner. Mycket god tomatsmak med ett pikant drag av citrus som jag bara älskar. Söta, saftiga, köttiga och bra till det mesta. En av mina viktiga bastomater som jag inte kan tänka mig att vara utan.

Grot, en av förra årets bubblare som snabbt blev favorit. Jag letar ständigt efter busksorter med röda, normalstora tomater, lika söta som godistomater eller de stora delikata biffarna, men tåliga nog att klara sig utomhus i zon 4 och ändå leverera bra. Grot lever verkligen upp till alla förväntningarna, något mindre än normatstor, men större än cocktail, med tidig leverans av tomater i mängder på ca 50 cm hög buske. Det enda man bör se upp med är att inte grenarna bryts utan stöttningen är tillräcklig.

Bifftomater är ju vanligen mycket söta och goda och Black Sea Man är definitivt inget undantag, men att de växer på buske som klarar sig fint utomhus i soligt, skyddat läge och bara tar 75 dagar på sig från frö till mogen tomat är ovanligt. Det mörkt röda frukterna med olivgröna axlar har mycket tomatsmak och mognar inom en tvåveckorsperiod. Användbara till det mesta och hinner man inte äta alla på en gång blir de fina i såser och röror.

Lucid Gem är en gulröd bifftomat med vackert lila axlar, söt, saftig, mumsig och ganska tidig, men ger också under lång period och är en utmärkt tomat för vinterförvaring. Till skillnad från många andra för vinterförvaring har den mycket smak i sig även till jul. Hög, planta för växthus eller annat soligt, skyddat läge, tjyvas.

Fönstertomaten Wilma använder jag som krukväxt eftersom den mycket väl får plats på fönsterbrädan och kan sparas i flera år. Det kommer nya kvistar i toppen hela tiden som levererar godistomater året runt. På vintern mår förstås plantan extra bra med ljustillskott.

Ponderosa, även kallad Evighetstomat är kanske den mest kända vintertomaten. Det sägs att den aldrig mognar, men faktum är att den byter från grönt till gult efter ett par månaders lagring. Helt klart lika bra som vilken köpetomat som helst under vintern och finns det sen några kvar håller de minst till midsommar. Jag förvarar mina på plåtar med tidning under som förvaras på min arbetsbänk i garaget där det är torrt och 10-15 grader varmt.

UTLOTTNING

Om det nu skulle vara så att du är sugen på att testa nån av de här så lottar jag ut tre paket med vardera tre valfria sorter av ovanstående. Varje fröbrev innehåller fem frö.

För att delta behöver du bara skriva en liten hälsning i kommentarsfältet och du behöver inte ha egen blogg för att delta, men då är det istället viktigt att kontaktuppgiter finns med, e-post räcker.

Sista datum för att delta är fredag 13 mars kl 12. Vinnarna meddelas här lörd 14 mars och via mejl.

 

 

arktishevskaya vischnaya, black sea man, cherny mavr, chilega, evighetstomat, favorittomat, golden bumble bee, golden bumble bee arktishevkskaya vischnaya, green zebra, grot, grotm black sea man, lucid gem, ponderosa, taxi, Tomat, tumbling tom, tumbling tom yellow, vilma, wilma

Kommentarer (56)

 • Så roligt att få läsa om tips på tomatsorter! Jag har insett att just tomater är en väldigt rolig djungel att ge sig in i, men det är också lätt att gå vilse bland alla sorter. Tack för tips!

  • Grop Anette Hindén

   Hej! Tänkte att det får inte bli mer sorter i år….Hur kunde jag vara så dum Önskar verkligen detta ”paket”. Ha ett fint odlingsår

  • Har precis köpt växthus,så det skulle vara roligt att testa några av dina favoriter.

 • Gertrud Widell

  Härligt att ta del av din odlarglädje och kunskap!
  Vårlig hälsning!Gertrud

 • Ann-Christin Lindskog

  Tomaterplantor kan man knte ha för många av… Vill gärna testa några nya sorter.

 • Nästa vecka ska jag så tomatfrö, men skulle vara roligt att prova någon ny sort, är sugen på två av de du presenterar i ditt inlägg. Och kanske har jag turen med mig.
  Trevlig Helg!

 • Åh vad spännande sorter och fina bilder. Har testat bumble bee och green zebra, övriga är nya.
  Tänkte inte odlat så mycket i år pga sjukdom i familjen men när solen kommer så bara måste man peta ner lite tomatfrön till växthuset.

 • Hej!
  Tomater är en stor favorit hemma hos oss och nu till sommarn kommer vi införskaffa en växttunnel för att öka förutsättningarna för våra härliga tomater. Dock har jag aldrig testat någon av ovan nämnda sorter så det hade varit en dröm att få vara en av vinnarna!
  Varma vårhälsningar Ida 🙂

 • Vad roligt det skulle vara att få testa på dina tomat-favoriter då jag är på jakt efter nya sorter att förälska mig i, för visst finns det väl inget bättre än egenodlade tomater? 🙂

 • Verkligen intressant inser vad många sorter jag missat, odlar på friland så att hitta härdiga buskvarianter är guld värt!

 • Åhh va fint av dig att dela med dig av både tips på dina favoriter och fröer till dessa spännande läsning då man inte alltid vet så mycket om uppsjön av tomatsorter Stort tack för trevlig läsning och en fantastisk blogg samt instagram!

 • Trevlig läsning om dina tomater! Och lockande bilder. Är ju allra mest intresserad av tomatodling i växthuset och försöker hela tiden samla på mig nya frösorter, så deltar gärna i utlottningen. Även om jag redan har lite nya sorter som ska prövas i år!

 • Majken Wenning

  Sikke mange forskellige tomater. Spændende læsning. I min gamle have havde jeg drivhus og høstede mange tomater. For 2 år siden flyttede vi, og ny lille have, som ikke har været passet i mange år. Her skal tomaterne dyrkes på friland – ingen drivhus.

 • Åh, vill så gärna vara med i utlottningen av dessa härliga tomatsorter. Alltid roligt att få så någon ny sort 🙂

  Lördagshälsningar Frusegerblad på instagram

 • Jag har mina favoriter men det finns alltid plats för nya i ”experimentbänken” och där hade jag gärna satt 3 nya tomater i år

 • Så mysigt och inspirerande att följa dig!
  Hoppas ass att ni kom väl hem från mässan!

 • Stina Andersas

  Wow, vilken härlig blogg! Älskar tomater och har ärvt många sorter av min kära mor som odlade på den tiden hon hade kraft och ork. Jag har liksom hållit mig till dessa fröer i alla år men har precis upptäckt att det finns otroligt mycket spännande jag inte hade en aning om. Tyvärr verkar det vara svårt att köpa frön av dessa lite ovanligare sorterna. Jag är gärna med på utlottningen. Mvh Stina

 • Trots att jag redan har fler sorter än jag tänkte odla i år, blir jag alltid lika sugen när jag läser om andras favoriter. Grot har jag varit nyfiken på sen du skrev om den på insta.

 • Tack för att du delar med dig av tomattips. I fjol försökte jag odla Black sea man,men fick inte upp en enda planta. Vore därför roligt att vinna frö utav den tomaten. Vore även roligt att testa någon av de andra sorterna, då jag har snöat in på Sungold och Tigerila.

 • Vad spännande det vore att få testa i verkligheten det du så fint skriver om.
  Jag odlar fortfarande för att lära nytt var säsong. Barnbarnet på tre år hjälper/stjälper så gott han kan.

 • Nu börjar jag fundera på om jag bara hade en etikett av Chilega eller om jag sådde den häromdan. Stog och funderade på om jag gillar den – jag är så dålig på att notera vilka som är bäst. Den ryska Cherny Mavr hade jag förr och minns som väldigt bra och jag har alltid odlat ute. Men de två sista biffarna med sina ljuvliga färger – underbara.

  Kram, Carina

 • Alltid roligt att testa nya sorter! Förra året hade jag 21 sorter, ska försöka begränsa mig lite i år…

 • Skulle gärna vilja testa några nya sorter som kan få växa i nya växthuset i sommar. Håller tummarna ❤

 • Malin Axelsdon

  Jag är ny för dagen att följa dig! Verkligen intressant o kul läsning!
  Jag vill såklart vara med i tävlingen o vinna tomatfröer! Jag har ju nytt o fint växthus att odla dem i! Jag håller tummarna! ✊

 • Så intressant att läsa om några av dina favoriter. T i blev förra säsongen bästa sort hos mig. God, frisk och rikgivande. Idag använde jag de sista egenodlade tomaterna från förra säsongen. Nu kliar det i fingrarna att få sätta igång med tomatodlare det igen!

 • Denna våren ska min trädgård bli med 16 kvm växthus! Mina underbara föräldrar har bestämt det! Jag har bara erfarenhet av Sungold från förra sommaren och det enda frö jag köpt. Förstår efter läsningen här att det finns massor av fantastiska sorter! Tänk vilka underbara odlingsår jag har framför mig. Så tomatfrö, ja tack! Hade varit fantastiskt spännande!

 • Catherine Andersson

  Wow va spännande Jag gillar att ta fröer från fjolårets tomater och så tomater. Några nya sorter blir det varje år. Har inte provat dina sorter skulle vara så roligt att få prova just dessa. Man kan ju göra så mycket av tomater inte bara äta dom färska utan många röror, inläggningar mm
  Jag önskar dej Lycka till med årets tomatodling!

 • Så klart att man vill vara med hoppas att jag har turen att få någon ny sort av tomat att pyssla om i växthuset.Du verkar ha många sorter som är av intresse.Ha det gott/Margareta

 • Man kan aldrig få för många tomatsorter. Älskar tomater i alla färger och former och nu är det hög tid att starta upp säsongens odlingar hemma hos mig. Det vore kul med ytterligare några nya spännande sorter till samlingen.

 • Tack för en trevlig blogg!

  Det är klart jag vill vinna tomatfröer. Men om jag inte vinner skulle jag uppskatta en förteckning över vart fröerna kan köpas.

 • Ponderosa skulle jag så himla gärna ha, har försökt få tag på den. Hoppas hoppas jag har tur! Eller vill du möjligtvis sälja åt mig? Tack för att du inspirerar .

 • Birgittha Hedin

  Så trevligt att du sprider sorterna. Kanske vi kan returnera frö av någon sort i framtiden om den gått ut för dig. Taxi har jag haft för länge sen ( när familjen hade taxirörelse). Nu skulle det vara kul att pröva den igen liksom Tumbling Tom.
  spännande att se om jag tillhör turgruppen.
  Birgittha

 • Så härligt att se din tomatmix!
  Eftersom jag bor lite här och där och reser mycket har jag tyvärr svårt för att sköta mina växter, skulle annars gärna vilja odla lite tomater, men det är inte praktiskt möjligt.
  På grund av detta och p g a att jag inte bor i Sverige kan jag därför tyvärr inte var med i utlottningen.
  Ha det bra!

 • Hej Anette!
  Alltid lika kul att läsa dina tomatrecensioner, vi har liknande favoriter.
  Testar gärna om jag har turen med mig.
  Ha det gott /Marika

 • Annika Börjesson

  Det är så roligt med andras favoriter! Även om jag har begränsat med plats så brukar jag se till att det blir några nya sorter. I år ska jag prova några dwarfsorter för då får jag plats med några till under ett fönster 🙂
  Skulle bli glad om jag har tur i utlottningen

 • Elisabeth Larsson

  Har odlat tomater i många år, men de senaste säsongerna har det eskalerat. Slutar aldrig att häpnas över hur många olika sorter det finns. Varje gång någon odlare presenterar sina favoriter så finns det sorter jag inte hört om förut. Helst vill jag ju ha alla, men det går ju inte. Ett litet paket till kan jag förstås ordna plats till. Finns det hjärterum….

 • Åå vilken härlig inspirations sida. Har tänkt prova lite nya sorter.Försöker läsa och välja, men finns så otroligt mycket. Hoppas på lite tur nu…

 • TOMATER – finns det nåt godare!? När vi är ute och åker så tar vi oss gärna förbi ett ställe på andra sidan ön där man säljer både vanliga stora och körsbärstomater – som man odlar i vanlig jord! Det är nog det – och val av sorter, som jag inte har en aning om – som gör att dom är så vansinnigt goda. Sen äter vi tomaterna som godis direkt!!
  För hemma kan jag ju inte odla tomater längre, plantorna blir antingen angripna av löss eller om jag har dom ute på altanen, av potatisbladmögel. Men en planta ska jag köpa med mig hem och chansa på i växthuset när dom säljer på ovanstående ställe. Det händer ibland…..
  KRAM/Susie

 • Åh vad kul! Jag sådde tomater igår. Idag var jag på fröbytarträff så nu är jag igång! Vore väldigt kul att prova dina tomatsorter som jag läst om på bloggen i flera omgångar. Allt gott från Gemla!

 • Anette Axelsson

  Tänk om jag oxå kunde lyckas så bra med tomater, nu när jag ”blivit med” ett nytt växthus ! Hoppas på att få prova nga av dina frön !

 • Jag är gärna med i utlottningen av tomatfrön. Tänk så många spännande sorter det finns

 • Anna Karin Olsson

  Tack för härlig inspiration och smittande odlarglädje
  Blir glad om jag kan vinna några av dina skatter.
  hälsningar Anna Karin

 • Så bra info om olika tomatsorter blir så sugen på att så fler sorter. Kanske vinner jag några?

 • Tack för all Inspirerande info och alla råd på sidan och instagram!
  Håller tummarna för min lott! Det skulle Speciellt vara kul att få prova Black sea man I år.

 • Hej! Om jag har sådan tur att vinna är jag nyfiken på att odla Golde Bumble Bee, Grot och Ponderosa Ha en fin dag!

 • Jenny Svensgård

  Åh vilka härliga sorter. Den lilla gula humlan här jag provat och i år ska det bli fler av den. Men Black See Man ser ju ut att vara en stilig man som jag gärna skulle vilja träffa. Hoppas på honom och två kompisar.
  Odlarhälsningar från Jenny

 • Här kommer en liten hälsning 🙂 Det går inte att få för mycket tomatfrön och i år är jag peppad på att få skörda bifftomater.

  Jag skulle vilja testa tomater som klarar sig på friland, nackdelen är att jag bor i zon 5-6, Småländska höglandet. Någon som har tips?

  • Hej Emilia!
   Under fliken TOMATER, finns ett inlägg som heter TOMATSAMLINGEN 2020. Längst ner i det inlägget har jag listat en rad extra tidiga som jag själv odlar.
   Lycka till!
   /Anette

 • Agneta Claesson

  De flesta sorterna var nya för mig, Jag skulle väldigt gärna prova några spännande sorter t.ex black sea man. Hälsningar Agneta

 • Kul med inspirerande tomattips! Är väldigt nyfiken på både Black Sea Man och Lucid Gem. Odlar i zon 7 och söker efter tidiga sorter så man inte behöver vänta till september för att få smaka en tomat. Beror förstås på när man sår också… Jag håller mina tummar så ser vi hur det går. Tack för ett trevligt Instagramkonto.
  Hälsningar Anne

 • Hej och tack för en jättetrevlig och inspirerande blogg.
  Finns så mkt att lära om trädgård och alltid kul att få dela ny kunskap.
  Har precis gått med i en Trädgårdskurs där vi lär oss nya saker,
  diskuterar, fikar och mår bra. Skulle vara kul om jag vann tomatfrön.
  Vi skall så lite tillsammans, delad glädje är dubbel glädje
  Kram Monica

Kommentarer inaktiverade.