Skip to main content

12 tomatfavoriter

Mars/april är bra månader att så tomater, men vilka ska man välja. Här blir det svårare och svårare för varje år att bestämma vilka av mina cirka 150 sorter som ska få de åtråvärda 60 platserna och dessutom vill jag ha två, tre av varje och testa några nya.

Tack och lov har tomatfrö god hållbarhet, så jag kan rotera sorterna i skattkistan och hålla genmaterialet vid liv även om de inte alla sås varje år.

Några är i alla fall självskrivna varje säsong och ett begränsat antal kommer också att finnas med till försäljning på Trädgårdsdagen i Tyrolen. Lägg söndagen den 10 maj på minnet!


Rosaröd ampeltomat Arktishevskaya Vischnaya med naturligt hängande växtsätt lämplig för balkonglåda, hög kruka, ampel. I fjol odlade jag till och med en
planta i en kundkorg, typ den man bär i handen. Otroligt god, ger bra och klarar utomhusläge om det är skyddat och soligt.

Ampeltomat Tumbling Tom som finns i både gul och röd variant är en känd gammal trotjänare. Levererar kopiösa mängder goda körsbärstomater i varmt skyddat läge, men presterar en hel del även i mina amplar som hänger fritt och är utsatta för rätt mycket vind.

Salladstomat Green Zebra med sin söta smak och vackra strimmor är ett måste för färgpaletten på tallriken. Salladstomat innebär att skalet är extra tunt. Mycket lämplig för direktkonsumtion, ej lagring. Man ser att den är mogen när strimmorna börjar skifta från ljusgrönt till gult. Själv tycker jag den är godast halvmogen innan strimmorna blir riktigt mörkgula. Levererar mängder av cocktailstora  tomater på hög planta för växthus eller skyddat, soligt utomhusläge, tjyvas.

Golde Bumble Bee , bara namnet är ju helt ljuvligt och smaken är som en döm, ännu sötare än Gree Zebra och Tigerella som är en liknande känd gul sort, har också tunt skal och är strimmig med cocktailstorlek. Jag kan nästan plocka i mig hur många som helst när jag är småhungrig, sötsugen eller bara törstig. Ger bra på hög planta som mår bäst i växthus eller annat varmt skyddat läge, tjyvas.

Cherny Mavr (Svart Mor), en rysk plommonformad skönhet som ger mängder av otroligt goda tomater med en extra fyllig, modern smak, matig, söt och saftig. Hög buske för växthus eller annat soligt, skyddat läge. Jag har inte testat den utomhus, men sorter från öst brukar vara ganska härdiga.

Chilega, en riktig godistomat med körsbärsstora, röda bär i drivor på kvastformade klasar. Ger tusentals tomater under lång period. Jag brukar låta plantorna växa sig så höga de hinner på en säsong. Ibland får de till och med bilda portal över dörrarna i växthuset. Tjyvas eller halvtjyvas dvs man kan spara tre huvudsstänger om man ha plats med en gigantisk buske.

Taxi sticker ut med sina medelstora till stora gula tomater på ca 50 cm hög, stadig buske som klarar sig bra utan stöttning tills de stora klasarna börjar tynga ner. Mycket god tomatsmak med ett pikant drag av citrus som jag bara älskar. Söta, saftiga, köttiga och bra till det mesta. En av mina viktiga bastomater som jag inte kan tänka mig att vara utan.

Grot, en av förra årets bubblare som snabbt blev favorit. Jag letar ständigt efter busksorter med röda, normalstora tomater, lika söta som godistomater eller de stora delikata biffarna, men tåliga nog att klara sig utomhus i zon 4 och ändå leverera bra. Grot lever verkligen upp till alla förväntningarna, något mindre än normatstor, men större än cocktail, med tidig leverans av tomater i mängder på ca 50 cm hög buske. Det enda man bör se upp med är att inte grenarna bryts utan stöttningen är tillräcklig.

Bifftomater är ju vanligen mycket söta och goda och Black Sea Man är definitivt inget undantag, men att de växer på buske som klarar sig fint utomhus i soligt, skyddat läge och bara tar 75 dagar på sig från frö till mogen tomat är ovanligt. Det mörkt röda frukterna med olivgröna axlar har mycket tomatsmak och mognar inom en tvåveckorsperiod. Användbara till det mesta och hinner man inte äta alla på en gång blir de fina i såser och röror.

Lucid Gem är en gulröd bifftomat med vackert lila axlar, söt, saftig, mumsig och ganska tidig, men ger också under lång period och är en utmärkt tomat för vinterförvaring. Till skillnad från många andra för vinterförvaring har den mycket smak i sig även till jul. Hög, planta för växthus eller annat soligt, skyddat läge, tjyvas.

Fönstertomaten Wilma använder jag som krukväxt eftersom den mycket väl får plats på fönsterbrädan och kan sparas i flera år. Det kommer nya kvistar i toppen hela tiden som levererar godistomater året runt. På vintern mår förstås plantan extra bra med ljustillskott.

Ponderosa, även kallad Evighetstomat är kanske den mest kända vintertomaten. Det sägs att den aldrig mognar, men faktum är att den byter från grönt till gult efter ett par månaders lagring. Helt klart lika bra som vilken köpetomat som helst under vintern och finns det sen några kvar håller de minst till midsommar. Jag förvarar mina på plåtar med tidning under som förvaras på min arbetsbänk i garaget där det är torrt och 10-15 grader varmt.

UTLOTTNING

Om det nu skulle vara så att du är sugen på att testa nån av de här så lottar jag ut tre paket med vardera tre valfria sorter av ovanstående. Varje fröbrev innehåller fem frö.

För att delta behöver du bara skriva en liten hälsning i kommentarsfältet och du behöver inte ha egen blogg för att delta, men då är det istället viktigt att kontaktuppgiter finns med, e-post räcker.

Sista datum för att delta är fredag 13 mars kl 12. Vinnarna meddelas här lörd 14 mars och via mejl.

 

 

arktishevskaya vischnaya, black sea man, cherny mavr, chilega, evighetstomat, favorittomat, golden bumble bee, golden bumble bee arktishevkskaya vischnaya, green zebra, grot, grotm black sea man, lucid gem, ponderosa, taxi, Tomat, tumbling tom, tumbling tom yellow, vilma, wilma

Comments (56)

Kommentarer inaktiverade.