Skip to main content

Anlägga skogsträdgård – Ätliga skogsbrynet

Att anlägga ett område med fleråriga ätliga växter enligt naturens modell där alla utrymmen fylls ut i olika nivåer och blandas sig huller om buller i polykultur, har sen länge varit en dröm. Vi började bakom växthuset mot skogen för några år sen och nu har vi kommit så långt söderut mot grusvägen som det går. Det är en cirka 100 kvm stor bit som jag kallar Mannes efter ägaren som har en liten flisa mark denna sidan vägen som jag får  göra vad jag vill med, men han vill helst vill ha bort de stora träden för att komma fram med det stora jordbruksmaskinerna. Det passar oss också utmärkt för vi vill ha så mycket sol som möjligt på solcellerna och att dessutom kunna förlänga Ätliga skogsbrynet med ett soligt område känns jättebra.

 

Allt till höger om staket och växthus, plus norra kortsidan om växthuset är Ätliga skogsbrynet. Längst bort i bild är det mest skugga och lågt Ph i jorden med mycket torv och ätliga växter som trivs i surjord, sen blir det alltmer soligt, sandigt och högre Ph närmare kameran dvs söderut. Jättebra att kunna tillgodose alla möjliga olika behov hos växterna.

Så här långt hann vi i höstas. Allt till höger om staket och växthus har från början varit ett område med aspsly, vildhallonsnår och kirskål. Sly har klippts och sågats ner, kirskålen och hallon har liats innan allt täckts med mestadels tidningar, men även kartong på de slätare partierna. Det är förstås  mycket arbete, men ett hållbart och prisvärt alternativ till att braka fram med stora maskiner och kanske ändå ha kirskålrötter kvar där det är svårt att komma åt och sen stora hjulspår att ta hand om. Det här har fått ta den tid det tar och vi har jobbat på nån timme då och då. Området lutar mer än vad som framgår av bilden.

I mitten där jag ritat in gången ska det också bli flis och jag har börjat bygga en bädd av nerklippta perenner, löv och grönsaksblast inuti.

 

 

Från början såg det ut så här efter slyet tagits bort, men ojämn mark och mycket sten. Bakom Bengt och skottkärran syns det hur vi börjat lägga tidningar som följer marken bra och sen täcka med 20 cm sandig jord efter hand den grävts bort i kanten där stenmursbygget pågår andra sidan huset.

 

 

Från andra hållet. Stora stenen i förgrunden är den som är bakom Bengt i tidigare bilden. Här syns det lite tydligare hur vi jobbar oss fram och fäster kanterna med småstenar för att de inte ska blåsa bort. Slangen är framdragen för att vattna större täckta tidningspartier efter hand så att de limmar ihop sig och inte glider iväg innan jorden kommer på. Jag lägger tidningarna som takpannor med minst 20 cm överlapp. Det går åt mängder, cirka 30 / kvm och grannarna runt om bidrar. Det var till och med så att gästerna till midsommarfesten fick ta med sig tidningar och reklam. En något annorlunda men välkommen värdinnegåva!

Mellan de stora stenarna går ett 40-50 cm djupt dike som grävdes tidigt på våren, fodrades med tidningar och fylldes med  jord för plantering av strävsolros som S-formad häck. Det är där jag börjat täcka med ensilage nu.

 

 

Stenar är till för att utnyttjas. De fungerar som värmeackumulator och här ska nån lite känsligare växt få bo. För att kväva det aggressiva gräset ”rötet” gräver vi ur så långt det går under stenarna och fyller upp med rullade, blötlagda tidningar som jag skruvar ihop och trycker in med handspade. Sen lägger jag ett vanligt tidninglager över . Det är det som sticker upp lite grand. Det här sättet fungerar bra runt rötter och alla möjliga knöliga ställen.

Nu funderar jag på hur jag ska göra med den sista grässvålen mot vägen. Klippa med gräsklipparen och rensa efter hand för att hålla tillbaka eller fortsätta täcka och plantera löparefetblad och liknande. Jag kommer alltså att få täcka nästan ändå ut i körspåren i så fall. Tål att tänka på.

Nu ser jag framemot att få fylla området med allt möjligt ätligt! Aronia, jostabär, humle, björnbär med ramslöksmattor under, kantlök och en del andra perenner har redan flyttat in, liksom torktåliga blommor närmast vägen.  Fleråriga kålplantor, kryddor och medicinalväxter finns på tillväxt under odlingslamporna och dessutom räknade jag till ett femtiotal olika ätliga växter som redan bor i trädgården och går att dela eller ta skott och frö av.  Annat står på önskelistan som taggfria havtorn.

Planen är att så in en del ettåringar i början medan perenner och buskar växer till sig, sen ska området allt mer få sköta sig självt. En del kommer att trivas lite bättre och annat kanske få svårare att hävda sig. Området kommer att ändra sig över tid och det ska bli så kul att följa. Ätliga skogsbrynet är lite som en pensionsförsäkring. Om 15-20 år när ingen orkar bry sig kommer Ätliga skogsbrynet och Mannes fortsätta att leverera allt möjligt gott. Bara att plocka. Kanske kommer folk i framtiden att mumla nåt om en udda odlingstok som bott här medan de klämmer på bären och undrar om de går att äta.


Länksamlingen TrädgårdsFägring

anlägga bäddar, anlägga skogsträdgård, Ätliga skogsbrynet, fleråriga ätliga växter, Mannes, marktäcka, permakultur, vilda ätliga växter

Comments (9)

Kommentarer inaktiverade.