Skip to main content

Odla persika

Att odla persikoträd Prunus persica på friland i zon 4 är en utmaning även om sorten ’Frost’ är tålig. Jag har redan haft ihjäl en planta, men ska göra nytt försök framöver. Överlever trädet vintern återstår fortfarande problemet med frostknäppar i blomningen och här kan det komma järnnätter fram till midsommar.

Säkrare då att krukodla i växthuset där jag kan hålla frostfritt i blomningen och framåt. Persikan är först ut att blomma bland exoterna. Redan för några veckor sen började de första knopparna lysa rosa på  min ’Ice Peach’ och nu är blomningen i full gång. Känns så härligt och uppiggande, särskilt när jag vet vad som väntar i sommar.

 

Det kommer nämligen att bli de allra godaste persikor man nånsin kan drömma om, vita, söta, saftiga, helt ljuvliga, ja, faktiskt de godaste jag nånsin smakat. Redan i fjol fick jag en hygglig skörd på det nya, lilla trädet. Det var så spännande att försiktigt klämma på frukterna för att se om de börjat mjukna, dofta på dem och räkna hur många. Sen plötsligt var det hål i ett, i två, några helt uppätna!

Kom på koltrastarna med att helt fräckt flyga in och mumsa i sig. Innan jag riktigt fattat vad som pågick blev det hål i nästan allihop, men i år ska det bli fågelnät över redan från start oavsett hur fult det är.

Trädet har stått frostfritt hela vintern i växthuset med sparsam vattning. Beskärde rätt hårt i september. Eftersom trädet står i en 20 liters murarhink gäller det att hålla ner kronan. Det kom många sidogrenar under sommaren så det kommer att bli en tät och fin krona och man behöver antagligen inte vara rädd för att göra fel. Det kommer fler chanser. Jag tänker att jag bygger upp det som ett äppelträd,  ger alla grenar ljus och tar bort grenar inåt, korsande, svaga vinklar osv.

Räknar med att det ska klara sig med gödselvattning under fruktsättningen och sen omplantering vart tredje år, kanske också rotbeskärning. Använder vanlig plantjord som är lagom fuktighetshållande och lagom väldränerad och det är förstås dräneringshål i hinken.

Jag ser det som ett experiment och är glad så länge det funkar. Det verkar ju må prima så här långt.

 

 

Nu pollinerar jag nån gång i veckan och njuter av blomningen.

 

 

Två mandlar som satt kvar på trädet är sparade och har legat i blöt några dagar. De har svällt upp fint och kommer att flytta till kylskåpet, i plastpåse mellan fuktiga hushållpapper för att lockas till att gro om fyra, fem veckor. Så fortsättning följer!


Länksamlingen TrädgårdsFägring

 

 

 

 

 

 

'Ice Dance', persika, prunus, växthus

Comments (13)

Kommentarer inaktiverade.