Självhushållning i Villaträdgård

Odla persika

Att odla persikoträd Prunus persica på friland i zon 4 är en utmaning även om sorten ’Frost’ är tålig. Jag har redan haft ihjäl en planta, men ska göra nytt försök framöver. Överlever trädet vintern återstår fortfarande problemet med frostknäppar i blomningen och här kan det komma järnnätter fram till midsommar.

Säkrare då att krukodla i växthuset där jag kan hålla frostfritt i blomningen och framåt. Persikan är först ut att blomma bland exoterna. Redan för några veckor sen började de första knopparna lysa rosa på  min ’Ice Peach’ och nu är blomningen i full gång. Känns så härligt och uppiggande, särskilt när jag vet vad som väntar i sommar.

 

Det kommer nämligen att bli de allra godaste persikor man nånsin kan drömma om, vita, söta, saftiga, helt ljuvliga, ja, faktiskt de godaste jag nånsin smakat. Redan i fjol fick jag en hygglig skörd på det nya, lilla trädet. Det var så spännande att försiktigt klämma på frukterna för att se om de börjat mjukna, dofta på dem och räkna hur många. Sen plötsligt var det hål i ett, i två, några helt uppätna!

Kom på koltrastarna med att helt fräckt flyga in och mumsa i sig. Innan jag riktigt fattat vad som pågick blev det hål i nästan allihop, men i år ska det bli fågelnät över redan från start oavsett hur fult det är.

Trädet har stått frostfritt hela vintern i växthuset med sparsam vattning. Beskärde rätt hårt i september. Eftersom trädet står i en 20 liters murarhink gäller det att hålla ner kronan. Det kom många sidogrenar under sommaren så det kommer att bli en tät och fin krona och man behöver antagligen inte vara rädd för att göra fel. Det kommer fler chanser. Jag tänker att jag bygger upp det som ett äppelträd,  ger alla grenar ljus och tar bort grenar inåt, korsande, svaga vinklar osv.

Räknar med att det ska klara sig med gödselvattning under fruktsättningen och sen omplantering vart tredje år, kanske också rotbeskärning. Använder vanlig plantjord som är lagom fuktighetshållande och lagom väldränerad och det är förstås dräneringshål i hinken.

Jag ser det som ett experiment och är glad så länge det funkar. Det verkar ju må prima så här långt.

 

 

Nu pollinerar jag nån gång i veckan och njuter av blomningen.

 

 

Två mandlar som satt kvar på trädet är sparade och har legat i blöt några dagar. De har svällt upp fint och kommer att flytta till kylskåpet, i plastpåse mellan fuktiga hushållpapper för att lockas till att gro om fyra, fem veckor. Så fortsättning följer!


Länksamlingen TrädgårdsFägring

 

 

 

 

 

 

'Ice Dance', persika, prunus, växthus

Kommentarer (13)

 • Hej Anette!
  Ser alldeles underbart ut med egna persikor. Vackra blommor att njuta av redan nu.
  Skall bli spännande att följa hur det går.
  Ha en trevlig helg /Marika

 • Oj så ljuvligt med egna persikor! Trädet och blommorna ser ljuvliga ut också…
  Härlig läsning och alltid lika kul att kika in till dig.
  Kram från Titti

  • Hej Titti!
   Är inne och läser hos dig med jämna mellanrum och njuter av bilderna, men det är så trist att jag inte kan lämna kommentar eftersom det inte går att välja profil vid kommentarsfältet och jag vill inte kommentera som Rost och rädisor längre. Det är en inställningssak hos dig, men bara så du vet jag hälsar på allt som oftast.
   Kram
   /Anette

 • Alltså blomningen i sig gör det värt hela besväret. Men goda frukter är naturligtvis en bonus 😉 Är den vit för att innehålla färre allergener? Det skulle vara underbart att odla mina egna persikor. Men jag får nöja mig med sparris – igår rensade jag igenom hela sparrissängen, gödslade, strödde snigelpellets och täckte med halm. Nu hoppas jag på bra skörd. Men herregud vad mycket småsniglar det är…

  Kram, Carina

  • Just hur det är med vita persikor och allergener vågar jag inte svara på, men när det gäller tex morötter, jordgubbar och tomater är det ju färgerna man reagerar på och vita tåls bättre. Även tillagad frukt kan tålas bättre. Har du testat tillagade persikor? Får jag många frukter kanske vi kan göra ett experiment.
   Kram
   /Anette

 • Jag hade en gång också ett persikoträd … det gav underbara frukter i två år – sen vet jag inte vad som hände, men det torkade och dog …
  Lycka till med ditt, som ser alldeles fantastiskt ut!
  Kram

 • Håller tummarna för att du får skörda fina persikor utan hackade hål i år. Får väl se om vi får några kart på vårt träd, då får jag nog hänga på ett nät jag också…
  Kram Kristina

 • Meeeen så spännande!!! Hoppas verkligen att du lyckas hålla fåglarna borta 🙂 Undrar om det skulle funka med ett persikoträd här i zon 5, det finns en sval källare att vinterförvara det i….Hur som helst, lycka till med ditt!

 • Sverige och persikoodling, kanske inte det första men tänker sig, men spännande.
  Vet att de odlas på vissa ställen i UK i s k walled gardens.
  Vacker blomning också.
  Ha det bra!

 • Egna persikor är absolut bäst. Jag har ett Frost och som du säger klarar det sig bara från köldknäppar och störtregn med hagel så blir det oftast gott om frukt. Vi håller tummarna för en bra skörd!

 • Jag är väldigt sugen på att testa ett Frost. En granne har ett (och en annan sort) och det har blivit ett stort träd. Blomningen är ju bedårande och är frukten så god som du säger så …

Kommentarer inaktiverade.