Skip to main content

Vad betyder skördetiden för tomatsmaken?

Oavsett hur tomatsäsongen har varit står man oftast där med frukter som inte hunnit mogna. Ibland kan tunga grenar gå av mitt i sommaren och man blir tvungen att skörda gröna som får eftermogna inomhus.

Har mognadsgraden och skördetiden nån betydelse för smaken?

Mäta sötma
Sötman går att mäta och räknas i Brix. En droppe saft appliceras mellan två skivor och sötman avläses på en skala graderad från 0 – 10. De flesta mogna sorter vi uppfattar som goda hamnar runt 5-6 Brix, men en tiondel hit eller dit är ganska märkbar. Dessutom spelar balansen mellan sötma, syra och umami in. De sistnämnda får vi inget objektivt värde på, men det viktiga är ändå vad smaklökarna säger.

 

Den 30 juli plockade jag fyra mogna sorter och matchade med omogna, men fullt utvuxna. Vissa sorter som bifftomaten  Alice’s Dream varierar i storlek, men tog den närmast i storlek. Alla mycket söta och goda sorter. De mogna mätte jag sötman på. Alice’s Dream 5,2, Zolotoi 5,9, Taxi 4,9, Glacier 6,4. Se vidare tabell nedan.

 

Den 18 augusti hade de gröna mognat och Alice´s Dream ruttnat. Antagligen var den inte tillräckligt utvuxen. Brixmätning. Zolotoi 4,2, Taxi 4,6, Glacier 3,1, En minskning av sötman. Vid provsmak skulle man kunna tro att sötman var betydligt mindre. Jag blev riktigt överraskad av hur fadd och tråkig smaken blivit på alla tre.  Inget jag skulle servera färskt i en sallad än mindre äta om jag bara var sugen på nåt.

 

Den 19 augusti plockade jag tre nya omogna av samma sorter (vänstra brickan). Samma procedur med mognad inomhus i rumstemperatur och Brixmätning när de mognat 5 sept. Zolotoi diskad på grund av brunröta som inte syntes vid plockningstillfället. Glacier 3,7, Taxi 3,8.

 

Tabell för att enklare kunna jämföra. Mätningen på de gröna, omogna har alltså gjorts efter mognad inomhus 17-18 dagar efter plockning.

Slutsater
Även om detta inte var nåt vetenskapligt test, bekräftar det mina tidigare erfarenheter:

Ju senare en tomat skördas omogen desto mindre smak även om Glacier avvek i detta fallet. Till och med de som skördades gröna mitt i sommaren var smakmässigt inget att ha. En köpetomat på vintern ligger runt Brix 4 och vi vet ju alla att den inte brukar vara nån smaksensation.

Det gäller att inte så för tidigt på våren för då blir plantorna gärna rangliga och orkar inte bära klasarna utan istället så i mars-april, ge dem bästa förutsättningar och satsa på sorter som har kort utvecklingstid från sådd till skörd, 50-75 dagar. På det sättet får man en lång period att njuta av färska, söta godingar, stor skörd och de flesta tomater hinner mogna.

Man kan också ha i minnet att även om dagarna är varma och sköna långt in i augusti blir ofta nätterna svalare. Själva plantorna klarar sig bra, men tomaterna förlorar smak redan vid kortare perioder under +13 grader.

Vid skörd av omogna tomater är det viktigt att de hunnit växa ut till full storlek och det kan ibland vara svårt att veta.

Ju senare skörd, desto större risk för mögelsjukdomar.

Länk till tidiga sorter https://atligatradgarden.se/tidiga-tomater/

Länk till odlingstips https://atligatradgarden.se/vinnare-och-sa-tomater/

 

Eftermogna inomhus
Hur man än gör slutar det ändå med gröna tomater som inte hinner växa till sig eller mogna, men förhoppningsvis har man njutit av en fin skörd hela sommaren innan dess. I annat fall hoppas jag mina tips kan vara till hjälp.

 

För att lyckas med eftermognad inomhus ska tomaterna uppnått full storlek, vara friska och oskadade utan sprickor. Jag tycker bäst om att hänga upp mina med en bit av stjälken, men de kan också läggas på brickor. Mörkt eller ljust spelar ingen roll. Optimal temperatur 18-20 grader.

 

De minsta och någorlunda jämnstora picklas

 

Använda omogna tomater
Även om jag totalt diskvalificerat att äta inomhusmognade tomater färska så tappa inte sugen!

Uppvärmda tomater får genast en bättre smak. De som eftermognat inomhus är utmärkta på pizzan, varma mackan, som varm tomatsallad med söt vinägrett, i såser och grytor.

Stora omogna tomater är goda att skära i 1,5 cm skivor, dubbelpanera i majsströbröd och steka gyllenbruna.

Omogna går bra att grovtärna, frysa råa och använda i alla möjliga grytor och anrättningar.

Grön marmelad på omogna är supergott.

Små, picklade i söt lag blir pricken över i till söndagsmiddagen.

 

 

 

 

 

 

anävnda omogna tomater, använda gröna tomater, ätliga trädgården, eftermogna gröna tomater inomhus, maxa tomatskörden, när skörda tomater, odla tomater, skörda gröna tomater, undvika gröna tomater

Comments (4)

Kommentarer inaktiverade.