Skip to main content

Tomatkalender, lucka 15, urbiffen

Känslan av att hålla en vild bifftomat i sin hand är obeskrivlig, ursprunget till alla bifftomater. Att länkas tillbaka flera tusen år till människor med ett helt annorlunda liv, annan kultur, annat klimat, men som ätit samma tomat som jag nu har i min hand. Det kanske har börjat med att man röjt fram en glänta och regelbundet tagit bort konkurrerande växtlighet så att revorna kunnat bre ut sig lite extra, kanske slängt en och annan tomat nära hemmet för självsådd så det har blivit lättare att plocka. Jag säger medvetet revor för de har ju inte stöttats i naturen och klättrar inte, utan har naturligt ett liggande växtsätt med stammar som slår rot på nytt där det är fuktigt och ger ny skjuts. Tomater är dessutom perenna på varma breddgrader. Jag vörnadsryser av blotta tanken.

Tomater härstammar från Peru i Sydamerika och nyttjades av Inkafolket, så även Urbifftomaten (Lycopersicum esculentum) från Tarapoto. Ordet tomat kommer dessutom från aztekiskans tomatl.

Urbiffen är veckad och plattrund, väger ca 10 gram, stor som en clementin, vilket räknas en en jätte bland vildtomaterna. Smaken är också lite vildare med ett drag av bitterhet i skalet. Ingen godistomat, men en bra mattomat till ketchup och produkter där skalet ändå ska bort och det är en av anledningarna till att jag kommer att fortsätta att hålla igång fröna. Tomaterna är överraskande lätta att skålla och skala trots vecken. Plantan är medeltidig, ger länge och rikligt. Busken behöver stöttas och bindas upp efter konstens alla regler.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler vildarter
Facebook
Instagram

 

adventskalender, anette brunsell, ätliga trädgården, bifftomatens ursprung, julkalender, Lycopersicum esculentum, tomatkalender, urbiff, Vildtomater

Comments (7)

Kommentarer inaktiverade.