Skip to main content

Tomatkalender 2023, Lucka 16, Black Sea Man

Bifftomater känns igen på att de har många frörum och de blir större än vanliga, en del jäääättestora. Summan av kardemumma blir ofta densamma när det gäller vikten. Om en tomat väger 500 gram, blir det bara en, eller två i den klasen. Medan normalstora tomater blir desto fler men slutar på samma totalvikt, generellt.

De flesta bifftomater är högväxande även om Dwarf  Tomato Project, DTP börjat pytsa ut en del busksorter. Fast än så länge har jag inte stött på nån av deras som når upp till en smakupplevelse i klass med Black Sea Man eller Tjernomorets som är det ursprungliga namnet på ryska (Svartahavs örlogsman). Öst kan det här med att få fram bra sorter och de brukar också vara lite tåligare.

 

 

Black Sea Man levererar himmelskt goda tomater på 150-200 gram, röda med olivgröna axlar. Köttet är vackert marmorerat och de är ganska saftiga. Det som möjligen kan ställa till det är att alla mognar inom en tvåveckorsperiod, men det behöver ju inte vara ett problem om man kan tänkas sig tillaga nån del av skörden. Plantorna fungerar både utomhus och i växthus. Eftersom somrarna kan vara både solfattiga och blöta i hjärtat av Småland, zon 4, garderar jag ofta med en planta på vardera stället. 75 dagar från grodd till frukt får betecknas som medeltidig. Man kan få plantor med både potatisblad och vanliga. Busken blir 60-80 cm och är hyggligt stadig.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler biffar
Facebook
Instagram

 

 

 

 

adventskalender, anette brunsell, ätliga trädgården, biffbusk, Bifftomat Black Sea Man, bifftomater, julkalnder, Tjernomorets, tomatkalender 2023

Comments (6)

Kommentarer inaktiverade.