Skip to main content

TOMATKALENDER, Lucka 14, Träd Bundaberg Rumball

En av de märkligaste dwarfarna är Bundaberg Rumball, tillika superfavorit alla kategorier här.

Till skillnad från de allra flesta dwarfar är detta inte en buske utan en miniatyr av en högväxande och såna brukar kallas träd. Som fönstertomat och växthustomat har den en kraftig huvudstam som fortsätter växa hela säsongen och bladen är dwarfskrynkliga. Det bildas sidoskott som inte brukar bli så långa eller hinna ge tomater och jag brukar lämna kvar de flesta eftersom plantan ändå orkar leverera bra.

Om man vill kan sidoskotten användas till nya plantor för att spara nån månad när man slipper frösådden och man kan hålla sig med plantor året runt.

Vad levererar den? Jo, nästan normalstora, söta, supergoda, bruna tomater i klasar om ett par, tre stycken var 20:e cm och det är det som är finessen! Vanliga högväxande har minst 40 cm mellan klasarna eller mer om den fått en klen start. Bundaberg Rumball tar minimal plats på bredden och kommer ändå att leverera bra till och med i köksfönstret. Krukstorlek minst 5 liter.

Utomhus kommer den att uppträda som en spretig men mycket stadig buske. Den drar inte iväg på höjden, utan stannar vid ca 60 cm och det kan bli tomater på sidoskotten.

Detta är en produkt från Dwarf Tomato Project, DTP och korsningar mellan Budai Torpe och Black from Tula, Grumpy som lanserades 2015.

Jag noterar att de flesta bilder på Bundaberg Rumball när jag googlar visar röda tomater och endast ett fåtal bruna, så det verkar alltså vara ett problem att behålla det mörka anlaget i en så här ung sort, men får vi härligt bruna tomater på våra plantor är det dessa vi tar frö av och för vidare anlagen om smaken fortfarande är mumsig och övrigt i signalementet stämmer.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler dwarfar
Facebook
Instagram

 

adventskalender, anette brunsell, ätliga trädgården, Bundaberg Rumball, DTP, Dwarf Tomato Project, dwarfar, fönsterotamater, julkalender, kruktomater, tomatkalender 2023, trädtomat

Comments (4)

Kommentarer inaktiverade.