Skip to main content

Tomatkalender 2023, lucka 9, Fuzzy Wuzzy

En av många anledningar till mitt tomatsamlande är de udda fåglar som dyker upp och när jag lyckas förstå hur just den sorten fungerar. Det har hänt mer än en gång att jag inte varit särskilt imponerad av en sort, men av en slump knäckt koden. Så var det med Fuzzy Wuzzy.

 

Denna valde jag främst för sitt bladverk. Alla tomatblad är normalt mer eller mindre ludna när man tittar närmare. Håren skyddar mot värme och avdunstning, men också mot kyla. Tomater härstammar ju från Sydamerika där det är varmt i dalarna och svalt i bergen. Fuzzy Wuzzy har riktigt ludna, mjuka och lena blad som går i silvergrått. En färg man hittar hos många solälskande och torktåliga växter som, lavendel, salvior, gräs och tistlar.

Även själva tomaterna är ludna som persikor. På vissa sajter betonar man att de inte är ludna, men det beror antagligen på att pälsen skavts av vid plockningen för håren lossnar lätt.  Rödstrimmiga i cocktailstorlek med liten spets tycks i  alla fall folks som beskriver sorten vara överens om och medeltidig.

 

Växtsättet är buskigt och naturligt hängande, höjd ca 40 cm och plantorna passar i stor ampel, balkonglåda, kanten på en pallkrage eller som här i 20-liters hink som är mitt favoritsätt att odla just tomater på. Den kan anses som en dwarf.

Sommaren när Fuzzu Wuzzy premiärodlades var en bra tomatsäsong och det levererades mer än jag hann ta hand om, men besvikelsen blev stor när jag provsmakade Fuzzu Wuzzy och de inte smakade nånting trots att de var röda och fina. De två buskarna på kärran producerade kopiösa mängder som fick hänga kvar, ramla ner och återgå till kretsloppet.

Senare på säsongen tog jag ändå en av de där som hängt kvar flera veckor över tiden mest bara för att jag var lite torr i munnen när jag gick förbi och döm om min förvåning när den nu fått sötma, saftighet och var jättegod! Det var en lärdom jag haft mycket glädje av senare genom åren. Inte lita på första intrycket. Provsmaka vid olika tidpunkter och mognadsgrader och provodla under olika förutsättningar. Jag märker att många som beskriver den gått på samma nit.

Udda egenskaper kan man utnyttja! Alltså, bra sort att låta eftermogna inomhus i flera veckor, upp till en månad efter att den blivit röd på busken. Avblada grenarna och häng upp i rumstemperatur. Udda sorter fyller liksom olika behovsglapp i samlingen och Fuzzy Wuzzy platsar som lättodlad och tålig lagringstomat i buskformat som kan odlas på vilken balkong som helst. Övriga lagringstomater jag känner till är högväxande, behöver oftast växthus, tjyvning och uppbindning, men inte Fuzzy Wuzzy. All heder tills kaparen David Caragnaro i Iowa, U.S.A.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler roliga sorter
Facebook
Instagram

adventskalender, ampeltomat, anette brunsell, ätliga trädgården, buske, cocktail, dwarf, Fuzzy Wuzzy, julkalender, kaskadtomat, lagringstomat, ludet bladverk, ludna tomater, tomatkalender 2023, wollies

Comments (5)

Kommentarer inaktiverade.