Skip to main content

Tomatkalender 2023, lucka 10, Aunt Ruby’s German Green

Green When Ripe Tomatoes (GWR) är en grupp sorter som har det gemensamt att de fortsätter vara gröna även som mogna men smaken utvecklas förstås och de jag testat har en utsökt fruktig smak med välbalanserad syra och hög saftighet. Visst låter det supergott! Den givna frågan är förstås hur man vet när de är mogna! Jag erkänner att jag missat många gånger för de gömmer sig i bladverket och man får gå nära för att undersöka, hålla i handen och klämma ytterst försiktig. En liten eftergift betyder mogen. En del strimmiga får en lite gulare nyans i strimmorna.

Aunt Ruby´s German Green är en bra representant, en bifftomat på 200-500 gram som växer i klasar om 2-3, smaken är utsökt och finstämd  fruktig, saftig den får svaga strimmor som drar åt gult när den är mogen, men då är det bråttom. Skalet är tunt och mogen betyder plockas på en gång. Det här är egentligen inget annat än en gigantisk salladstomat, ett mellanmål att avnjuta i skuggan under ett träd en varm sommardag med humlorna surrandes i rabatten. Plantan är högväxande, uppbindes, tjyvas. Amerikansk kulturarvssort som kan härledas till Ruby Arnold, Greenville Tennessee och man vet att den odlades före 1950.

Green Zebra är antagligen den mest kända av de gröna sorterna och har en mer praktisk cocktailstorlek kan jag tycka. Smaken är otrolig, fruktig, saftig, ljuvlig. Här ser man också de gula strimmorna som signalerar mogen. Tomaterna sitter i klasar om 5-7 på högväxande planta som tjyvas och uppbindes. Green Zebra mognar ca en vecka tidigare än Aunt Ruby´s German Green. Även Green Zebra har sina rötter i amerikas 1950-tal, skapad av Tom Wagner som har många gröna på sitt samvete.

Lime Green Salad, ytterligare en lyckad sort från Tom Wagner med fantastisk smak, fruktig och finstämd som övriga gröna, men normalstor och med ganska fast kött och på ca 50 cm hög buske. Från början kallade Wagner den Green Elf när han skapade den på 1980-talet, men fick sitt nuvarande namn när den blev kommersiell. Räknas till dwarfarna. Toppen att odla utomhus.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler roliga sorter
Facebook
Instagram

 

adventskalender, Aunt Rubys' German Green, Green Whem Ripe GWR, green zebra, julkalender, lime green salad, tomatkalender 2023

Comments (9)

Kommentarer inaktiverade.