Skip to main content

Tomatkalender 2023, Lucka 11, Ussuri Tiger

Tomater är fyllda av nyttigheter och en del består av antioxidanter som också bidrar med härliga färger. Den som färgar blått, lila eller svart  heter antocyanin och när man pratar om blåfärgade tomater i allmänhet pratar man gärna om antotomater. Antocyanin finns också i tex blåbär, lila violer, rödkål, svarta bönor m.fl. I matindustrin heter ämnet E163.

Antotomater är ofta vackra med blå axlar och nån annan färg på magen. Det finns också helblå sorter som är så nära svart man kommer i naturen. Att ställa fram en skål med alla möjliga färger och en del blått är en fröjd för ögat. Vi äter ju inte bara med munnen.

Ussuri Tiger, en nästan normalstor tomat med kraftigt blåila/vinröda axlar mot gul botten som sitter parvis på prydliga klasar, ganska fast och stadig i köttet med citrongul insida. Smaken sticker ut från mängden med friska citrustoner som den behåller väl även om den sitter kvar ett tag på plantan efter mognad. Allt behöver inte vara illsött. Tänk på vad du gärna använder en klyfta citron till och testa med en Ussuri Tiger istället. Kanske till stekt spätta eller nyfångad abborre, potatismos och Ussuri Tiger i klyftor, även om den inte alls har citronens höga syra. Testa att steka tomaterna och genast blir smaken rundare.
Ussuri Tiger är en rysk sort och Ussuri är en gränsflod till Kina. Det förekommer också uppgifter om att det skulle vara en amerikansk sort av Brad Gates, men det går inte att verifiera. Ger bra, medeltidig, hög som tjyvas och uppbindes.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler roliga sorter
Facebook
Instagram

 

adventskalender, anette brunsell, anthocyanin, antioxidanter, antocyanin, ätliga trädgården, E163, julkalender, tomat ussuri tiger, tomatkalender, Ussuri Tiger

Comments (8)

Kommentarer inaktiverade.