Skip to main content

Tomatkalender 2023, lucka 12, dwarfar

Det går trender även i tomatodling och en av de starkaste de senaste åren är dwarfar. Det gäller att hitta sorter som kan odlas utomhus och enkelt i en hink på små ytor som balkonger och i stadsmiljöer. När det inte funnits så mycket att välja på har det satsats på att ta fram nya sorter som i Dwarf  Tomato Project med bas i Australien men med odlare från hela världen. De senaste 15 åren har de lanserat 130 nya sorter genom att korsa några få klassiska busksorter med höga kulturarvstomater. Man får inte låta sig luras när en sort benämns som dwarf för det syftar mer på hur man fått fram sorten än storleken och de kan var upp till 120 cm höga. Ett kännetecken är skrynkliga, lätt buckliga blad.

Eftersom tomater från DTP kooperativet är nya, inte hunnit odlas i så många säsonger och kan ha passerat mindre kunniga odlare innan de hamnar i ens hand är det inte ovanligt att man råkar ut för avvikelser. Plantan kanske inte alls ser ut som den beskrivets, blir högre, tomaterna ser ut eller smakar på ett annat sätt. Det kan vara lätt att tro att man fått fel frö eller att de korsat sig. Nej, spontan korsning är så pass ovanligt att det går att utesluta. Det som har hänt är snarare att fröna inte hunnit bli stabila utan olika egenskaper från föräldrarna faller ut i olika varianter. Nu gäller det att se upp och inte bidra till förvirringen som lätt kan uppstå. Endast plantor som matchar den ursprungliga beskrivningen får föra namnet vidare. Man kan googla upp tex tomatofest.com som har fina bilder och beskrivningar. Eftersom DTP formligen sprutar ur sig nya  sorter är det jätteviktigt att vi hjälps åt att bara föra anlag vidare, dvs samla frö på material som stämmer med deras beskrivning för respektive sort. Jag har snubblat över flera som verkligen sticker ut och är spännande. Många gånger faller infon om ursprunget bort, att det är en nygjord sort och av vem, så det gäller att själv vara uppmärksam på vad man kan förvänta sig av en planta när man odlar dwarfar och kanske vara beredd på överraskningar.

I dagligt tal har dwarfar blivit synonymt med små busksorter men så är det alltså inte i alla sammanhang. Kolla vilken höjd som anges. De riktigt små, alltså under 40-50 cm benämns microdwarfs.  De kan också kallas kruktomater eller fönstertomater. Jag brukar kalla dem minibuskar. Kärt barn har många namn. De är med rätta omåttligt populära. Jag gillar dem för att de kan odlas året runt inomhus som vilken krukväxt som helst. Tomater är fleråriga i sin naturliga miljö och de klarar ofta flera säsonger inomhus innan de blir osnygga. Alternativt avhärdar man och flyttar ut dem till sommaren. Att flytta in plantor som vistats utomhus under sommaren är däremot tuffare eftersom de har svårt att anpassa sig till den torra luften även om man sprejar med vatten varje dag.

 

 

Tartufo är en spännande sort, med dwarfens karaktäristiska kännetecken som stadigt växtsätt, höjd ca 40 cm och de buckliga bladen som syns ganska bra på bilden. Dessutom har de cocktailtstora tomaterna fått mycket av antioxidanten antocyanin och är helt blå under en stor del av tiden. En egenskap som har varit svår att få fram hos dwarfarna. När mognaden närmar sig börjar Tartufo skifta i rött på magen. Nu är det frestande att börja plocka och smaka, men för att uppnå sötma och ypperlig smak bör tomaterna hänga ytterligare flera veckor. Det här är en ypperlig krukväxt för inomhusodling eftersom utvecklingstiden är påfrestande lång, men skönhetsvärdet kompenserar med kopiösa mängder snygga frukter och även bladverket är delvis mörkblått.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler dwarfar
Facebook
Instagram

 

 

adventskalender, anette brunsell, ätliga trädgården, DTP, Dwarf Tomato Projcet, fönstertomater, julkalender, kruktomater, minibuskar, Tartufo, tomatkalender 2023, Utvekling dwarfs dwarf tomater

Comments (13)

Kommentarer inaktiverade.