Skip to main content

Tomatkalender 2023, lucka 8, Taxi

Det finns hur många fantastiska gula tomatsorter som helst, faktum är att gula bifftomaten Brandywine Yellow anses som en av världens godaste, men när jag är på mässor med mina fröpåsar är röda mest intressanta, sen bruna eller mörkt röda. De får gärna heta nåt med svart. Olika spektakulära biffsorter är intressanta, sen gula, blå och de som är gröna även som mogna begriper sig nästan ingen på. Jag har kollat lite med andra odlare som säljer plantor eller frö och vi har samma känsla att särskilt män sällan väljer gula. Det ska vara klassiskt rött särskilt om man bara odlar ett par sorter.

Gula Taxi kan jag helt enkelt inte komma förbi när jag pratar tomater. Det är en gammal kärlek med frukter på 100-120 gram, därmed lite större än medel och hyggligt tidig, levererar mycket och länge på ganska stadig ca 50 cm hög buske, men grenarna kan ändå behöva bindas upp när klasarna blir tunga. Smaken är utsökt, saftig, lite fruktig med en citrusknorr på slutet, MEN den har ett skördefönster där den är som bäst och det lär man sig med lite träning. Tomaten ska vara blekt gul, inte stenhård när man klämmer försiktigt med tummen, men inte heller direkt ge efter. I detta läget känner man hela smakspektrat. Det blommar i munnen och jag känner mig lycklig inombords.

När skalet börjar dra åt solgult eller rent av fått ros på kinden har smakerna falnat och frukten kan upplevas som ganska fadd, mjölig eller rent av otäck. Visserligen fortfarande användbar i matlagningen, men de himmelska höjderna är definitivt passerade. Det händer ibland att jag missar att skörda i rätt tid. Det går inte alltid att hinna med helt enkelt, men då vet jag i alla fall vad det beror på. Det här fenomenet gäller för flera gula och vita sorter, men inte alla. Sen finns det tvärtom röda sorter som behöver hänga kvar i veckor efter att man tror att de mognat, innan smaken visar sig. Jag tar nåt exempel längre fram.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton.  Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler bra sorter
Facebook
Instagram

 

adventskalender, anette brunsell, ätliga trädgården, busksorter, gula tomater, julkalender, tomat taxi, tomatkalender

Comments (3)

Kommentarer inaktiverade.