Skip to main content

Tomatkalender 2023, lucka 5, bastomater på buske, Scotia mfl

Att välja vilka sorter som ska få finnas med kommande säsong är alltid en plågsam process som här sker mellan jul och nyår.

Då har jag en hel bunt ”Bubblare” som står på tur att provodlas samtidigt som jag vill ha några säkra kort som ger bra, är goda, ganska tidiga, har hygglig storlek och kan användas till lite av varje, en bra bastomat helt enkelt. De behöver inte väcka uppmärksamhet som blåaxlade anthosorter, vara vackert strimmiga i tre nyanser, ha roliga former eller vara enorma. Nej, det jag vill ha är helt enkelt tomatvärldens
MedelSvensson, en pålitlig slitvarg som kan leverera och man vet vad man får.

Bland busksorterna har jag fyra superfavoriter som jag alternerar mellan.

Scotia är normalstor, röd med ganska tunt skal , saftig och mycket god trots att den samtidigt är riktigt snabbväxande, ger bra och länge. Från Kanada. Som det syns på bilden kan frukterna variera lite grand i storlek, men vem bryr sig. Busken blir ca 100 cm och tunga grenar behöver binds upp.

Grot, Glacier och Sub-Arctic Plenty är andra mycket odlingsvärda bastomater som buskar för utomhusodling Den sistnämda har så rolig historia att jag återkommer till den längre fram.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler bastomater
Facebook
Instagram

 

 

 

anette brunsell busksorter, ätliga trädgården, bastomater, Glacier, grot, normalstora tomater, Scotia, sub-arctic plenty, tomatkalender

Comments (3)

Kommentarer inaktiverade.