Skip to main content

Tomatkalender, lucka 6, bastomater höga, Alicante m.fl.

Eftersom jag odlar i zon 4 i hjärtat av Småland kan somrarna bli ganska extrema. Det har varit månader av stekande sol utan minsta regndroppe, men ännu vanligare är att vi ligger i botten av solligan och får ganska tidig höst. Därför lägger jag inte alla ägg i samma korg utan odlar bastomater både i växthus och utomhus. Nånstans kommer de att lyckas.

I växthusen satsar jag på högväxande sorter som tjyvas och binds upp för att utnyttja hela luftutrymmet.

Matina, Saint Pierre och Stupice är bra, ganska likvärdiga höga sorter, hyggligt tidiga, nästan normalstora, röda med bra smak och inte minst ger de god skörd även en ganska sval och grå sommar. Jag alternerar mellan dem för att hålla frölagret fräscht. De mer kända sorterna i samma kategori Dansk export och Moneymaker upplever jag som mycket mer kinkiga, värme- och solkrävande.

En annan favorit bland bastomaterna är Alicante, lite fastare i köttet med något tjockare skal än ovannämnda, men med mycket sötma, smak och saftighet, problemfri, högväxande som binds upp och tjyvas.

När en tomat är lite fastare kan den också sparas några dagar extra i en skål i rumstemperatur om man nu bara har nån enstaka planta och vill ha ihop en större mängd till nåt särskilt tillfälle.

Ps. Man lägger aldrig tomater i kylskåp. De tappar väsentligt i smak. Ds

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler bastomater
Facebook
Instagram

 

adventskalender, Alicante, anette brunsell, ätliga trädgården, förvara tomater, Höga bastomater, julkalender, Matina, Saint Pierre, Stupice, tomatkalender 2023

Comments (4)

Kommentarer inaktiverade.