Skip to main content

Nässeltider del 1

Äntligen dags för första nässelsoppan! Det har blivit en vårritual att traska iväg till den sydliga slänten vid åkerkanten där nässlorna växer med den lilla spånkorgen dinglande i handen. I korgen ligger de tunna favorithandskarna och saxen. Som vanligt är det ganska långt ner till marken så här i början av säsongen, fast det har jag ju hunnit glömma sen senast…  Det verkar som rumpan blivit kortare under vintern och det vanliga trädgårdsarbetet har liksom inte hunnit töja ut ännu…

Hur länge man än plockar blir aldrig korgen mer än halvfull. Topparna packar ihop sig efter hand, så jag går på känslan och hur länge jag orkar kräla runt innan jag bestämmer mig för att det räcker.

Här kommer mitt recept på Mild nässelsoppa:

4 portioner som huvudrätt med lax- och räkspett, knäckebröd eller fralla. Som förrätt räcker soppan till 6-8 personer.

I liter små nässlor ca 250 g
1 1/2 l vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1 liten morot
1/2 purjolök
150 g rotselleri
1 fänkål
1 msk rapsolja
1 kokt ägg / person
1 knippe gräslök

Lax- och räkspett / spett
1 skiva kallrökt lax
3 räkor
2 smal månskivor rödlök
1 träspett

Dela laxskivan på längden och vik ihop remsorna som dragspel. Varva lax, lök och räkor på spettet.

Skölj nässlorna genom att spola upp vatten i ren diskho. Rör om och låt stå 5-10 minuter så att sand och partiklar sjunker till botten, plocka under tiden bort gräs och annat flytande skräp. Fånga upp nässlorna med t.ex. en hålslev. Skölj ur hon och upprepa nässelsköljningarna tills vattnet ser helt rent ut.

Förväll nässlorna genom ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten. Sila av vattnet.

Lös upp buljongtärningarna i 1 1/2 liter vatten.
Skär morot och rotselleri i små tärningar. Skiva purjolök och fänkål. Värm fettet i stor gryta och lägg i alla grönsaker utom nässlor. Häll på buljongen och låt småkoka i 30 minuter.
Koka under tiden äggen och gör spetten.
Mixa soppan med mixerstav eller i matberedare.
För matberedare: sila av grönsakerna och spara vätskan. Mixa grönsakerna med kniven. Blanda allt grönsaksmoset med spadet och gör ett nytt uppkok.
Med mixerstav: mixa direkt i grytan och gör ett nytt uppkok.
Servera på en gång med klippt gräslök, lax- och räkspett.

Vill man tillgodogöra sig järnet i nässlorna kan man tänka på att dricka jos eller annan C-vitaminrik dryck till maten eftersom C-vitamin underlättar järnupptaget. Kalciumrika födoämnen som mjökprodukter hämmar däremot järnupptaget.

Brukar du använda nässlor?

Recept

Comments (1)

Kommentarer inaktiverade.