Skip to main content

…och så blinkade hon med ena ögat

 

I tjugo år har jag kunnat kliva ut från tomten och rakt in i en härlig blandskog full med kantareller och annat bra-att-ha dvs tills man beslutade sig för att gallra. Numera möts jag av en två meter kompakt slyvägg. Inte ens hönsen trivs där längre.

Nu var det ju inte bara jag som plockade svamp i denna skogen, men det gick ändå oftast att springa ut som hastigast och hämta tillräckligt för att fylla squashen eller lägga på mackan. Det är nämligen en väldig skillnad på att HÄMTA och LETA.

Sörjer ”min” förlorade skog, även om jag har ett par svampställen till och plockar fler sorter än just bara kantareller.

Igår lyfte jag lite på ett överhäng av nävor i trädgården. Skulle rensa lite efter gräsklippningen och där…. precis i kanten där fukten stannat lite längre står dom, svamparna! Det har inte funnits minsta tecken på matsvamp i trädgården tidigare även om jag vet att det finns de som har.
Det känns som Moder natur strök mig på kinden och viskade:
–  Såja, såja, var inte ledsen. Det kommer nya möjligheter, nya ställen. Här får du lite så länge, och så blinkade hon med ena ögat.

 

 

Ja, de räcker väl inte till att fylla en squash, men jag får väl bjuda till lite själv också.

Och så bjuder jag på ett enkelt squashrecept och önskar er lycka till i svampskogen!

 

 

Fylld squash med feta och kantareller

2 port
Ugn 225°

1 l färska kantareller eller 2 dl förvällda
50 g smör
50 g rotselleri eller schalottenlök
1 tsk salt
1/2 dl dill
1 squash ca 4-5 hg eller 20-25 cm lång
1 msk olivolja
örtsalt
100 g fetaost

Rensa och dela stora kantareller i något mindre bitar. Det blir snyggare om man inte soppar sönder dem till pytt utan behåller dem i rätt stora bitar så att man ser vad det är. Dessutom krymper svamp förvånansvärt mycket i stekningen.
Tärna rotselleri fint och stek mjuk i en gnutta fett. Lägg över den på ett fat så länge.
Stek svampen i eget spad på medelvärme tills de släpper sin vätska och har sugit upp den igen. Lägg inte i för många på en gång för då blir de kokta istället för stekta. Tillsätt smöret och låt det sugas in medan svampen steker klart. Den ska inte kännas svampig. Hacka dillen och tillsätt, salta. Blanda i rotselleritärningarna.
Skölj squashen och dela den i två lika stora halvor på längden. Den behöver normalt inte skalas, men rekommenderas om du har irriterad tarm eller IBS. Jämna i vilket fall till den på undersidan så att halvorna ligger stadigt. En sån här liten squash brukar inte ha några kärnor, men gröp ändå ur den lite grand så att det får plats med lite mer fyllning. Enklast om man först med en kniv drar en kontur ca en cm från kanten och sen gröper ur med en tesked. Viktigt att väggarna blir jämntjocka för att bli lika bakade i ugnen. Ta fram ett ugnsfast fat, olivolja, örtkrydda och ha hushållspapper i beredskap. Det är nämligen dags att olja in  halvorna runt om. Hur man än gör kommer man att bli helt oljig om båda händerna och jag står fortfarande varje gång och undrar med vilken hand jag ska börja. Glöm inte inuti och snittytorna. Därefter rikligt med örtsalt runt om. Placera halvorna i formen och sen får du säkert användning för både hushållspapper och handtvätt innan du fortsätter.  Bryt eller tärna fetaosten. Lägg hälften i botten och fyll sen upp med svampblandningen och pillar ner resten mellan svamparna.
Gratinera ca 10 minuter i 225° i mitten av ugnen eller något högre. Känn med en tandpetare när squashen är färdig genom att sticka den genom squashväggen. Den ska gå in, men med ett lätt motstånd. Överbakad squash är inte gott, hellre då lite mer tuggmotstånd.
Serveras på en gång, gärna med buljongkokt quinoa och en fräsch tomatsallad. Tur att tomater, squash och svamp är i säsong samtidigt när de passar så ypperligt ihop.

 

fylld squash, Recept, squashskörd, vad göra med all squash, zuccini