Skip to main content

Odling på fönsterhyllan

Inlägget överfört från min tidigare blogg.

Tro inte att jag slutar odla bara för att trädgårdslandet vilar. Nejdå, nu har odlingarna flyttat in på fönsterhyllan för grönt går ju inte att vara utan! Jo, jag känner till att det finns ett skapligt utbud i butiken, men jag tycker ändå det är nåt visst med det som jag lyckas producera själv. Det är inte besprutat, inte konstgödslat och har inte rest runt halva jordklotet. Inte heller behöver jag oroa mig för vattenburna smittor som har förekommit ett par gånger i butikens groddförpackningar. Tycker solrosskotten är ganska vackra där det trängs och sträcker sig mot ljuset, somliga med mössan fortfarande på.

När det färska börjar avta utomhus får jag riktigt sug efter solrosskott och groddar. Solrosskotten odlar jag i en grund kruka. Egentligen behövs inte mer jord än att groddarna fäster och en bricka går minst lika bra. Nackdelen är att jorden torkar fort runt kanterna och glömmer man vattna en dag så hinner många skott vissna. Först måste dock solrosfröna ligga i blöt ett dygn och mjukas upp, sen häller jag av vattnet och låter fröna stå mörkt och rumstempererat i ett köksskåp 1-2 dygn tills en liten vit rot börjar visa sig, sköljer morgon och kväll. När fröna börjar spricka breds de ut på en lätt fuktig jordbädd. Här är det mest jag som äter solrosskott och då räcker krukan på bilden. Den täcker jag med en skokartong och låter groddarna fortsätta växa till sig. Efter 3-4 dagar tar jag av kartongen och låter skotten få ljus och bli gröna. Klara färdig ät! För att det inte ska bildas karaktärsblad kan man ställa de färdiga skotten svalt och ljust. Samtidigt lägger jag en ny omgång solrosfrön i blöt. Man kan faktiskt använda sig av vanliga fågelfrön, men det finns också ekologiskt utesäde hos vissa fröfirmor.

På fönsterhyllorna odlas också rucola, maché och basilika men de växer betydligt långsammare. Som tur är har jag också rucola kvar i trädgårdslandet över vintern. Den är ju perenn. Machén övervintrar också om det inte blir vargavinter, men har inte vuxit så bra i år.

Vad det gäller groddning är alfalfafrön och mungbönor favoriter. De behöver bara blötläggas över dagen och sen sköljas morgon och kväll. Inte planteras i jord. Ypperligt näringstillskott, kripsiga och fulla av främst olika B-vitaminer, men även annat nyttigt.

Försöker också äta efter årstid dvs det som är i säsong nu. Då blir det förstås mycket rotsaker och nästan inga tomater, gurka eller paprika. Vår egen sommarsquash ersätter gurkan och brukar klara sig till jul. Sen äter vi av vintersquashen.

grodda, odla solrosskott