Skip to main content

Cirkeln är sluten

En av mina målsättningar är att kunna skörda något ätbart från grönsakslandet året runt. Det är helt enkelt en liten utmaning i zon 4 där vi ofta har tjäle utan snötäcke, men utmaningar är spännande. Det är också roligt att ha en anledning att se till grönsakslandet på vintern och naturligtvis smakar hemmaodlat bäst!

I höstas sådde jag asiatiska grönsaker som pak choi och tat soi som växte och skördades fram till jul trots minusgrader. Pak choien klarade ca -5°. När termometern drog sig neråt -10° gav även tat soien upp. Machésalladen klarade sig dock bra och går fortfarande att skörda. Det som blev över av bondbönorna när grävde jag ner, men de självsådde sig och gav fina skott till sallader långt in på vintern. Persiljan klarade sig bra under snötäcket och timjan och salvia har också gott att plocka.  Om kaninerna inte hade ätit upp blasten på jordärtskockorna hade de också vuxit till sig så jag kunnat skörda. I år ska jag skydda dem bättre.

I november sådde jag sen piplök, salladslök, vitlök, morötter, spenat, persilja och dill ämnade att komma upp så snart betingelserna blir de rätta i vår, alltså det man kallar höstsådd. Det innebär att dessa grönsaker blir skördeklara ca en månad tidigare än de jag sätter på våren. Givetvis kommer jag också att sätta i omgångar hela våren, försommaren och hösten som vanligt.

Landet är inte så stort så det blir lite i taget men så många sorter som möjligt.Spenaten kom tyvärr upp innan jul eftersom vintern var så mild, vilket innebar att den frös när frostnätterna kom i januari. Men det var inte hela världen för jag sådde en ny rad ovanpå snön och täckte med lite såjord som jag förvarat inomhus. Givetvis följde Ture händelserna från lådkanten.

Vitlöken kom upp som små spjut för två veckor sedan och den nya spenaten börjar skymta i raden nu och därmed är det nya odlingsåret påbörjat och cirkeln är sluten.

Till nästa höstsådd ska jag sätta en vinterhärdig purjo, mer rucola (den fick kålmask i fjol) och nån övervintrande salladslök utöver de sorter jag redan provat.