Självhushållning i Villaträdgård

Inlagd gurka

Att lägga in egen gurka är enkelt och trevligt. Jag gör saltgurka, mjölksyrar och lägger in Västeråsgurka enligt Annas recept och det är den vi äter mest av. Annas gurka har en särskild historia. Min far var virkesmätare. Det innebar att han mätte och bedömde virke som nån såg eller massafabrik köpt upp. När det här begav sig åkte virkesmätaren ut till skogsägaren och gjorde jobbet vid upplagsplatsen och sen avrundades gärna det hela med en kopp kaffe, särskilt på vintern när man jobbat hårt med att mäta isig och kanske djupt översnöad stock som skulle skottas ren. Varje stock mättes för sig och rullades undan för hand genom att hugga i med en krok i vardera änden. Säkert satt en kopp och en leverpastejmacka fint i ett varmt kök efter ett sånt pass.

Så kom det sig att gurkan hos Anna var så god, söt och krispig att pappa bad om receptet och snabbt blev Annas gurkor som de fick heta, tradition i föräldrahemmet och är fortfarande ett måste hos mig varje säsong. De har delats till vänner, bekanta och halva släkten och nu får receptet bli ert också:

Annas västeråsgurkor

2 kg gurkor
1 näve salt (ca 1/4 dl)
1 kg strösocker
3° ättikssyra 24% (grader markeras inte på flaskorna längre, men beräkna 1,5 dl)
1/2 påse gula senapsfrö
8 slantar pepparrot
3-6 dillkronor beroende på storlek
OBS! Inget vatten

Blanda alla ingredienserna.
Skölj och skrubba gurkorna. Slanta dem fint och lägg i lagen. Rör om då och då och låt stå under natten. Frys! Ja, de ska faktiskt förvaras i frysen hur konstigt det än låter.

Mycket vätska har dragits ur gurkan under natten och gjort den delikat krispig

En sats brukar lagom få plats i en tvåliters glassburk.

Bästa tillbehöret. Ät och njut!

 

 

anette brunsell, annas gurka, ätliga trädgården, ätligaträdgården, inlagd gurka, Recept, västeråsgurka

Kommentarer (13)

  • Hej Anette!
    Det var ett nytt recept, brukar lägga in gurka, med lite variation på receptet.
    Har aldrig fryst in, förvarar i glasburkar.
    Spännande, och säkert gott.
    Ha det gott /Marika

  • Hej Anette
    Receptet påminner lite om Mor Olssons, men där saltar man dagen före och häller av saltlagen innan man tillför socker o ättika. Håller bra även utan frysning.

    • Pernille,
      Ja, de förvaras i frysen. De smakar lika bra efter två år i frysen. Längre än så har jag inte testat.
      /Anette

  • Ingrid V-Björk

    Hej! Med 3*ättiksyra, menar du då 3% matättika? Om så menas, är det 1,5 dl av detta till 2kg gurkor?
    Mvh Ingrid

    • Ättikssyra är 24%. Ta 1,5 dl resten av lagen bildas under natten när vätska dras ut ur gurkorna.
      Mvh
      /Anette

  • När de drar över natten, innan frysning, ska de då stå i kylen eller i rumstemperatur?
    Yvonne

    • Hej Yvonne!
      Har du möjlighet att ställa satsen i matkällare eller kyl är det förstås bra, annars funkar det i rumstemperatur också, bara du kommer ihåg att röra om då och då.
      /Anette

  • Inlagd gurka är ju sååå gott! Jo tack för tipset om hönsens ben…jag måste testa detta omgående för de är ju friska och pigga annars! Hur ofta ska jag upprepa detta med matoljan? Varje dag? Värt att testa…
    Kram Titti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *