Skip to main content

Använda gröna tomater

Hur mycket och tidigt jag än börjar skörda blir det alltid gröna tomater att ta hand om i slutänden för de flesta plantorna fortsätter att leverera så länge vädret tillåter. Vad ska man göra med allt?

Jo, det finns faktiskt en hel del att hitta på. Stekta gröna tomater är inte så dumt och en klassiker i södra U.S.A. men vi var nog många som höjde på ögonbrynen när rätten blev känd i samband med att filmen med samma namn hade premiär (var det på 1990-talet?)  Har du inte sett den så rekommenderar jag varmt. Ha en näsduk till hands.

Det finns tomatsorter som förblir gröna även som mogna och de ska inte förväxlas med omogna tomater som det handlar om här.

 

STEKTA GRÖNA TOMATER

4 port
6-8 hg omogna bifftomater
2 dl bovetemjöl
2,5 dl ströbröd
2 ägg
1 dl olja
1 tsk salt
1/2 tsk grovamalen svartpeppar
ev. en gnutta chilipulver

Skär tomaterna i 1 cm tjocka skivor. Häll upp bovetemjöl  i djup tallrik. Vispa äggen i djup tallrik. Blanda ströbröd, salt och peppar (ev chili) i en tredje tallrik.  Vänd först skivorna i mjölet, sen i äggröran och sist i skorpmjölet. Det ska bli en tunn fin panering. Hetta upp oljan i stekpanna och stek skivorna gyllenbruna. Lägg upp på galler med hushållspapper under så att överskottsfett kan rinna av, men krispigheten behålls.

Serveras istället för kött i en hamburgare eller dippas rätt och slätt i en kryddig favoritsås eller pesto.

En annan favorit är marmelad som jag gärna varierar med ingefärskryddning. Det här blir en utmärkt kombo till de milda ostarna eller gör som min man och ta en klick på gröten emellanåt.

 

ANETTES GRÖNA TOMATMARMELAD

500 g omogna tomater
3 dl syltsocker
rivet skal och saft av ½ ekologisk citron
1 stjärnanis
(variera gärna med en gnutta ingefära)

Skölj tomaterna.
Kryssa dem i ena änden och skålla i kokande vatten.
Spola av i kallt vatten, skala och skär i mindre bitar.
Lägg i kastrull tillsammans med stjärnanis, citronsaft och cest. Låt koka ca 15 minuter på svag värme eller till bitarna är väl mosade. Rör om då och då.
Tillsätt syltsockret, rör om och koka upp. Låt koka 2-3 minuter utan lock.
Skumma av om det behövs
Häll upp på väl rengjorda, varma burkar. Förvara i kyl.

 

EFTERMOGNA INOMHUS

Tomater som är fullt utvuxna kan eftermogna inomhus, men kommer inte att få den härliga smaken och sötman vi är vana vid på sommaren, men på pizzan och varma mackan funkar de bra. Stora tomater läggs bäst på en bricka med tidning under i 18-20 grader. Ljust eller mörkt spelar ingen roll. Mindre sorter mår bäst av att få sitta kvar på stjälken som sen kan hänga nära till hands i köket.

 

TOMATER SOM DEGSPAD

Testa att mixa gröna tomater och använd i stället för degspad till brödbaket. Det går bra att frysa krosset i portionsförpackningar.

anette brunsell, använda gröna tomater, ätliga trädgården, grön tomatmarmelad, gröna tomater som degspad, marmelad. glutenfritt, mogna inomhus, omogna tomater, stekta gröna tomater, ta hand om skörden

Comments (4)

Kommentarer inaktiverade.