Skip to main content

Tomatkalender 2023, Lucka 23 Sub-Arctic Plenty

Många tomatsorter utvecklas säkert av ren experimentlusta, nån kan ha kommit till spontant, gillats och sparats medan andra är utvecklade för att tillgodose ett speciellt behov.

 

Så är det med Sub-Arctic Plenty, en röd halvstor tomat, söt och god med stor skörd under lång tid på ca 60 cm hög buske som levererar pålitligt utomhus hos mig i zon 4 även om sommaren är solfattig och kort. Fast ihållande regn i flera veckor kombinerat med kraftig kyla som sommaren 2023 finns det ingen sort som klarar. Det var exceptionellt, men bortsett från den skitsommaren är Sub-Arctic tålig med ultrasnabb utvecklignstid från grodd till planta på under 50 dagar. Kombinationen ultrasnabb och god är ovanlig för oftast får man betala med outvecklad smak, men här uppfylls verkligen alla önskemål.

Många bra sorter är utvecklade i öst där klimatet är som vårt eller tuffare, men här har vi en sort från U.S.A. med sådär 90 år på nacken, framtagen att försörja de amerikanska trupperna med färskt, som var förlagda på Grönland under andra världskriget.

Jag kan lätt föreställa mig hur man experimenterat med ett litet glasväxthus för plasten var ju knappt uppfunnen, en luta mot en södervägg med de antagligen heliga plantorna och högste ansvarige kock som inte velat delegera ansvaret utan själv matat med kompost från kantinen, skördat och portionerat ut. Man kan undra om de räckte till alla eller bara befälen fick smaka de rara juvelerna. Det måste ha varit högtidligt i vilket fall och en enorm kontrast till all burkmat och torkade bönor.  Fantasin far lätt iväg med mig och jag skulle ge bra mycket för att få veta hur det verkligen gick till. Kanske känner nån nån, vars farfar eller morfar var där och har berättat. Vi är ju många som har utvandrad släkt.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från Facebock / Instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler vinter och lagringssorter
Facebook
Instagram

 

 

adventskalender, anette brunsell, ätliga trädgården, julkalender, sub-arctic plenty, Tomat, tomatkalender 2023, ultrasnabb utvecklingstid

Comments (8)

Kommentarer inaktiverade.