Skip to main content

Tomatkalender 2023, lucka 22, Galatino, vintertomat

Vintertomater är sorter med lite tjockare skal som klarar ett par månaders lagring. Under lucka 21 har jag redan förklarat lite utförligare så det hoppar jag över här. Galatino är en av de riktigt snabbväxande sorterna som är god redan på busken. Det gäller att ha is i magen och vänta med att så fröna till slutet av april eftersom de utvecklas så fort, i alla fall om man vill spara några till jul. Jag odlar i zon 4 och har mina i växthus, men i lägre odlingszoner kan man testa att ha dem utomhus i skyddat läge.

Även om Galatino eller Piennolo Napoletana inte tillhör en av de fem ursprungsskyddade piennolosorterna som odlas på Vesuvius sluttningar, ser den ut som en piennolo, halvstor och avlång med en liten spets. Jag tycker det är den absolut godaste som har fin sötma redan på busken och det är ganska trevligt att knipsa av klasarna när 2/3 är mogna och trä upp på en ögla av lite grövre snöre så det bildas en klase, en piennolo. Torrt och inte alltför varmt är bästa förvaringen, ljust eller mörkt spelar ingen roll, men det är viktigt att alla i klasen är friska och oskadade. Ibland händer det att tomaterna torkar och då blir smaken mer koncentrerad. Givetvis använder man dem också. Plantorna är högväxande och tjyvas.

-0O0-

En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.

Länk till Frölistan med fler vinter- och lagringssorter
Facebook
Instagram

adventskalender, anette brunsell, ätliga trädgården, galatino napoletana, julkalender, lagringstomater, Piennolo Galatino, piennolo napoletana, Tomoatkalender 2023, vintertomater

Comments (10)

Kommentarer inaktiverade.