TOMATKALENDER 2023, LUCKA 21, LAGRINGSTOMATER
Det är väldigt trevligt att ha egna färska tomater året runt och det går att ordna rätt enkelt utan att hålla igång själva odlandet.
Det handlar helt enkelt om att välja särskilt lämpliga sorter. Jag vill dela upp dem i vintertomater och lagringstomater. Eftersom den första gruppen, vintertomaterna är ganska normala vad det gäller saftighet med endast något tjockare skal, men med mycket snabb utvecklingstid. Jag har äntligen lärt mig att det gott och väl räcker att sätta dem i mitten/slutet av april hos mig i zon 4, troligen ännu senare i odlings zon 0-2. Dessa sorter är ofta lite avlånga med spets och brukar kallas slarvigt piennolotomater oavsett vilken vilken region de kommer från i Italien eller om de traditionellt kommer från nåt annat Medelavsland. Jag tar gärna in hela stjälken avbladad med tomaterna kvar, hänger upp i köket och plockar efter hand. Det blir luftigast och skonsammast för frukterna. Om stjälken inte är fin, kanske drabbad av mögel, väljer jag det klassiska sättet och trär upp tomaterna på en klase istället, men det blir inte lika luftigt. Vintertomaterna skördas när 3/4 är mogna och håller ett par, tre månader max och det brukar vara ungefär lika länge som det tar för de gröna som jag tar in vid slutskördandet att mogna fram på plåtarna. Vintertomaterna brukar dock vara godare eftersom de skördas mogna exempel Can Bogunya, Kenneths piennolo, Galatino (Piennolo Napoletano), Vesucio Giallo, Regina m.fl.
Den andra gruppen vill jag kalla långlagringssorter. De sätts i mars tillsammans med övriga sorter, men har riktigt tjockt skal som gör att de håller sig upp till ett år. Jag tycker kanske att flera av dem lämpar sig bäst för matlagning, men det skiljer mellan sorter. Det gäller helt enkelt att läsa på. Ponderosa är mest känd, men vi har ju också Peter den hållbare bland de normalstora.
Allra godast bland lagringstomaterna är Long Keeping Cherry, en orange cocktail där tomaterna kommer parvis i långa klasar. Smaken är mycket söt och god och skalet är ganska tjockt, men inte obehagligt. Den planteras i mars med vanliga sorter och behöver sommaren på sig. Jag har inte försökt odla den utomhus eftersom den gott och väl behöver sommaren på sig i växthuset för att mogna, men bor man i väldigt bra odlingszon och har ett skyddat läge, kan den nog gå bra utomhus också. Normat eftermognar tomater inomhus, men så verkar inte vara fallet med Long Keeping Cherry. De som mognat på busken är de man har och sen händer inget. Jag hänger upp dem i köket på sina avbladade stjälkar och nallar inte av dem före julaftonen. I ärlighetens namn kanske jag ändå provar nån enstaka bara för att kolla att de är lika goda och härliga som de brukar vara, men en eller två räknas väl inte…
Vid jul är de fortfarande lika fina som när jag hängde upp dem och de brukar lysa upp festbordet i en sallad med strimlad vinterpurjo, vintersallad, vinterportlak, men mest halverade tomater.
-0O0-
En kommentar under inlägget med mejladress är lika med en lott i dragningen på lille julafton och vinnarna av fem valfria frösorter presenteras på julafton. Jag kommer också att dra en vinnare från facebock / instagram. Det är helt okej att öka sina chanser och lämna kommentarer överallt. Utlottningen gäller 2023.
Länk till Frölistan med fler vinter och lagringssorter
Facebook
Instagram
adventskalender, anette brunsell, ätliga trädgården, julkalender, lagringstomater, Long Keeping Cherry, tomatkalender 2023, vintertomater
Margareta Bergquist
Tänk att ha egna tomater vid jul!
Ulla Karlsson Andersson
Den här tomaten verkar spännande.
Malin
Long keeping cherry är ny för mig. Intressant! Ska prova den om jag får tag i frön.
Johan
Drömtomaten
Birgittha Hedin
Aha, nu förstår jag varför det plötsligt blev bråttom att äta upp tomaterna i början av november. Det var vinter- inte lagringstomater
Agneta Gustafsson
Denna sort vill jag gärna så i vår.Tack för dina intressanta presentationer av de olika sorterna.
Laila Karlsson
Tack för info
Anette
Åh Long Keeping Cherry måste ju testas