Självhushållning i Villaträdgård

Stenmuren klar!

En dröm har gått i uppfyllelse! Nu är hela tomten inramad och 30 meter består av stenmur, resten bärhäggmispel på två sidor. Drömmen om en stenmur har växt till sig under många år. Det finns en hel del goda exempel i  trakterna, höga, breda, nergrävda, övervuxna, ja alla varianter och det får bara mer charm ju längre tiden går.

Förr var de lagstadgade att bygga för att hålla djuren inne, eftersom det rådde brist på trä. Skogen skulle användas som bränsle i de stora järnbruken och glasbruken och Småland är verkligen stenrikt. Men stenmura har fortfarande sina fördelar, ganska underhållsfri, passar bra in i landskapet och bland flyttblocken som redan fanns i trädgården och all annan sten vi använt. Nu är den klar och jag är toppennöjd!

 

 

Det började med att mannen grävde ut och fyllde med makadam. Som du ser består vår jord av sand annars hade vi behövt gräva djupare för att få stadig grund. Man kanske också hade valt ett grövre fyll, men då hade det blivit mycket svårare att skyffla för hand.

 

 

Bottenstenarna som är störst passas in och Jens gillade makadamen som gjorde stenarna lite lirkbara. Ett jobb för kraftkarlar.

 

 

Mall för fem meter i taget.

 

 

Viktigt med ett mittutrymme att fylla med skärv, sprängsten stenar som låser varandra och ger muren stadga.

 

 

Olika stenmaterial som köpts från en firma i trakten, men förr använde man det material som fanns på åkrarna och var det extra gott om, grävde man dessutom ner muren en bit för att bli av med allt. Bonden har lånat oss en bit av hagen som upplag.

 Längd 30 meter, höjd 90 cm, bas 80 cm, ovan 65 cm
Stenåtgång: Fyra lass
Kostnad: Likvärdig med färdig häck

 

 

Ulf lastar stenen som blivit över och Bengt kör iväg lassen med traktorn till Södra filialen. Jens jobbar på finnishen.

 

 

Att få en snygg översida är viktigt. Varenda sten passas in som ett 3D-pussel.

 

 

Från beslut till färdigt resultat har det tagit två år.  Vi fick först förslaget att göra en kurs i studieförbundet Vuxenskolans regi. Det var kul och givande, lärde oss massor. Sen gällde det att hitta rätt kompetens att bygga klart för teori är en sak och erfarenhet en annan och vi hade ju inte nån gång under resan tänkt bygga själva.

Tack  Jens och Ulf på AR Stenentreprenad för allt arbete och trevliga snack! Efter tio dar känns det plötsligt konstigt utan sjungande göinska utanför arbetsrummet.

Är ganska säker på att det kommer att bli fler inlägg med stenmur framöver. Ser framför mig att den fylls av pumpor på tork, kanske bjudäpple när det blir bra äppelår, kanske lite planterade sedumväxter och cykeln med sommarplantering får en ny plats att luta sig mot. Tror att en långrankad pumpa gärna skulle slingra sig på muren, nån växt kommer nog att slingra sig i vilket fall…

 

 

 

bygga stenmur, rama in

Kommentarer (11)

 • Vilket jobb! Men resultatet, wow! Vilken fantastiskt vacker mur. Ni kan verkligen känna er lyckliga, det är som ett vackert smycke!

  Ha en fin helg!
  Anita

 • Hej Anette,

  Vilken fantastiskt fin stenmur. Blir grön av avund! Den kommer ni ha glädje av länge.

  Allt gott! /Ulrika

 • Waoo – så snygg mur !!!
  Snyggaste mur jag någonsin sett – så roligt att drömmen gick i uppfyllelse.
  Nu kan ni njuta !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 • Så snyggt det blev och jag förstår att du är lycklig och glad över resultatet. Önskar att jag hade en lika fin stenmur jag också…får nog ta en halvmeter i taget kanske? 😉 Grattis! Grattis!
  Ha en fin måndag önskar Karin

 • Fantastiskt arbete ni gjort och även fått hjälp med. Kolla min sluttande stenmur på min blogg 23 maj ! Ha det fint. Kram Eva

 • Grattis till den fantastiskt fina stenmuren! Den kommer verkligen att vara som ett vackert smycke i trädgården. Och en slingrande pumpa lät som en utmärkt idé! 🙂
  Kram Kristina

Kommentarer inaktiverade.