Skip to main content

Lokalradion hälsar på

Idag kom lokalradion P4 Kronoberg på besök för att prata skörd och hur man kan förvara överskottet. Man hinner inte gå på djupet på några få minuter, men hoppas ändå några tips gick fram och att nån kände sig inspirerad.

Här är länken till reportaget.

Nu skördas det varje dag, samlar bär som hamnar i frysen tills jag tar upp och äter dem naturella eller har tid att koka, sylt, saft och gelé. Torken går varm med fermenterade blad som ska bli te och matrumsbordet är fullt av mynta, citronmeliss och kryddor på tork. Tomaterna mognar i sån mängd att vi inte hinner äta allt, utan kan börja förädla för vinterns behov och hela årsbehovet av lök är torkad och lagd i lådor. Gillar verkligen att samla på mig och fylla förråden med godsaker och egna råvaror. Dessutom pågår fröinsamlandet för fullt.

Julia Rindhagen och Anette Brunsell. Foto: Bengt Aronsson

Vi inspekterar svartkålen som börjar få stora hål av kålmal, men det är ingen ko på isen. Dels har jag mycket mer kål som är skyddade i nättunnlar och dels kommer kålen att hämta sig och fortsätta växa fram till jul, långt efter kålfjärilarna gett upp. Under tiden plockar jag så många larver som möjligt och klämmer ägg och det är faktiskt inte farligt att äta blad med hål i även om de ser tråkiga ut.

Tomaterna är nästan det jag lägger mest tid på att förädla. Det går åt cirka 50 kg här som jag nu gör tomatbasröror av, alltså tärnar och kokar med lök, vitlök och kryddor som sen förpackas i lagom portioner och läggs i frysen. De används sen som vanliga krossade från affären och slutkryddas när de används. Det blir torkade, marinerade, små inlagda i söt lag, grön och röd marmelad, kryddig chutney och ibland tomatpuré, men med tanke på att det bara blir 3 dl av 2 kg, krävs det bra skörd för att unna sig detta. Tomatketchup är däremot ett måste, minst 4-5 liter, det vill säga mycket mer än om vi hade använt köpt. Det är en fräschare och lite friskare variant än den man köper som jag numera tycker är ganska fadd och tråkig, men allt är förstås en vanesak. Här kommer receptet på den jag bjuder på i reportaget.

 

Husets tomatketchup

8 hg solmogna tomater (stora, små och vilka färger som helst)
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl honung
1/2 dl ättika (12 %)
1 dl tomatpuré
1. Koka upp vatten i medelstor gryta. Lägg tomaterna i det kokande vattnet några sekunder och skålla. Har du olika storlekar lägg i de största först och sist de minsta. Plocka upp de små först. Skölj i kallt vatten, skala och hacka dem grovt.
2. Skala och finhacka lök och vitlök.
3. Stek löken blank på svag värme i tjockbottnad gryta. Tillsätt tomaterna, honung, ättika och tomatpuré.
4. Koka på medelvärme i ca 30 minuter och rör ofta.
5. Mixa och sila ketchupen riktigt slät. Slå den varm på väl steriliserade, varma glasburkar eller flaskor. Oöppnad flaska håller minst ett år i kylen.

 

Reporter Julia Rindhagen Foto: Anette Brunsell

Tack för besöket!

förvara, förvara skörden, P4 Radio Kronoberg, skörd, tomatketchup

Comments (4)

Kommentarer inaktiverade.