Skip to main content

Sidenört, vacker men invasiv

Efter ett besök i öppen trädgård för ett par år sen fick en sidenört (Asclepias syriaca) följa med hem. Den förekommer i olika nyanser från vitt, rosa, till orange och röda varianter och tillhör familjen oleanderväxter, härstamning Nordamerika. Till Sverige har den kommit som prydnadsväxt och dragväxt för bin. Den används också som biobränsle och medicinalväxt. Hos mig är den cirka 80 cm hög, men kan bli upp till 2 meter.  Snygg tycker jag, som en gammaldags bladfikus med stadiga stjälkar och stora blad. Nu har min börjat blomma, men den är över på några dagar. Bladen är behållningen.

Vad jag inte visste är att den är klassad som invasiv av EU sedan 2017 och därmed är förbjuden att odla, byta, transportera och använda inom EU.

 

 

Naturvårdsverket konstaterar att sidenört är snabbväxande och genom sin konkurrenskraft har en förmåga att förändra hela ekosystem. Ojojoj! Särskilt utsatta områden är gräsmark med svagväxande växtlighet som inte klarar konkurrensen och ryggradslösa djur. Den kan konkurrera ut grödor på odlad mark och därmed ge mindre skörd och den är giftig för kor, får och hästar, även allergiframkallande.

I södra Sverige och på västkusten har den börjat sprida sig ut i naturen. I övriga landet finns den mest på soptippar. Man befarar att den kan bli invasiv, särskilt med tanke på klimatförändringarna. Om man hittar sidenört i naturen vill Naturvårdsverket att man rapporterar till Artportalen Statens Lantbruksuniversitet helst med bild på fyndet.

 

 

Nu ska jag ”ta hand om” mina plantor. Det har blivit ett litet bestånd med 20-30 centimeter mellan stjälkarna vilket talar för att det finns en hel del underjordiska rötter som kilat iväg och måste upp. Den sprider sig både med rotdelar och frö så jag måste snabba på för vissa klasar har redan blommat över. Handskar på och sätta igång. Enklast blir att klippa sönder och skicka iväg med matafallet som vi lägger i särskild påse här.  Annars skulle jag ju kunna elda upp det i pannan också. Trist, men ett måste.

 

invasiva växter, sidenört

Comments (7)

Kommentarer inaktiverade.