Självhushållning i Villaträdgård

Häggmispelbär överraskande goda

Sen gammalt har jag en enorm häggmispelbuske på tomten som fåglarna älskar och jag älskar att se den blomma och räkna dagarna, ibland veckorna till buskaget med bondsyren några meter bort går i blom. Ni har väl hört den om skomakaren som tog semester mellan hägg och syren, vårens vackraste tid. Ibland är våren så varm att det bara tar tre dagar och andra gånger är våren utdragen och skomakaren skulle fått tre veckors semester. Jag hoppas alltid på lång sval vår för maximal njutning.

När tomten skulle få inramning, vände jag och vred på saken länge, flera år. Mycket kunde uteslutas pga av växtzon 4, sandjord och blåsigt läge. Jag ville ha något som smälte väl in och dessutom var ätligt. Vad finns det för häckar i omgivningen, frågade säljaren? Tänkte på detta och genast är det som att få nya glasögon med häckfilter. Man ser häckar överallt. Fina, ovårdade, vilda, blommande, men ett par tjusigt blommande i grannbyn får alltid hjärtat att klappa lite extra och det visade sig vara just häggmispel fast oklippt, stor och yvig.

 

 

Det visar sig också att bären är ätliga och till och med mycket goda. Lycka! Fast man rekommenderas att klippa bort all blomning första året för att låta energin gå till rotningen, så blev det väldigt mycket blommor kvar inuti plantorna och nu har jag 40 meter helt underbara bär i storlek som blåbär. Ingen kärna, smaken påminner om plommon, det finns en sötma och en svag strävhet. De går alldeles utmärkt att äta färska utan socker till frukosten, i en bärblandning eller på kakan och glassen. De går också att sylta och safta.

 

 

Det allra konstigaste är ju att jag inte kommit mig för att smaka på den stora häggmispeln som jag haft i trädgården hela tiden och att vi saknar tradition att använda dessa fantastiska bär.

Det finns ett stort urval av häggmispel på marknaden som skiljer i bladfärg, växtsätt och användningsområde, men alla bär är ätliga. De som går under beteckningen bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia) anses godast. Jag har helt klart fått ett nytt favoritbär, men jag är inte ensam. Fåglarna är som tokiga och fullkomligt invaderar buskarna så snart mognaden kommer igång och hönsen bajsar blått sen nån vecka tillbaka eftersom de snappar upp allt som rasar ner.

 

Häggmispel gynnar trädgården på många sätt. Vacker i knopp och blomning, gynnsam för fågellivet både att bygga bo i och för bären, ger mängder, vackra höstfärger och som häck gott vindskydd. Man kan nästan inte begära mer av en växt.

 

ätligt, bär, häggmispel

Kommentarer (8)

 • Hej Anette!
  Vad roligt att läsa om häcken, dottern valde länge och väl, och fastnade för denna. Vi planterade häcken nu på våren, och den ser ut att trivas riktigt bra. Hon resonerade som du, kan man få en häck med ätliga bär, så är det inte helt fel.
  Ha det gott /Marika

 • Visst är de goda! Jag har bara en liten buske – en frösådd av bärhäggmispeln men med tillägget v. pumila och det gör att jag har bären i enkel plockhöjd. Smakade förra året och blev väldigt glad 🙂

  Kram, Carina

 • Tänk, jag hade ju två buskar med häggmispel i min förra trädgård, men inte har jag smakat på de bären inte!? Synd, de lät ju så goda när du beskriver dem!

  Kram Gunilla

 • Glömde att berätta att vanlig valnöt vill jag inte ha, dom blir enormt stora här på ön – dessutom gillar jag inte nötter direkt. Den manschuriska är betydligt vackrare och mindre, samt bör inte nötter förrän efter mycket lång tid.
  KRAM IGEN/Susie

 • Hej!
  Jag har smakat på dessa bär när vi var på resa till Småland till våra vänner där de hade Häggmispel och de var mycket goda.Nu har vi en planta vid vårt sommarhus som jag vårdar lite extra.Ha det gott/Margareta

 • Överraskande goda bär och jag ser fram emot att den bärhäggmispelplanta jag har ska börja ge bär. De i vår häggmispelhäck tar alltid fåglarna för mig…
  Kram Kristina

Kommentarer inaktiverade.