Skip to main content

Går det att frysa tomater?

Den ständiga frågan är var man ska göra av alla tomater när de plötsligt mognar på en gång och man helt enkelt inte har tid de närmaste dagarna att laga storkok av såser, kross, marmelad, chutney och allt annat man gärna vill ha.

Frysen är lösningen! Har länge känt mig skeptisk till att frysa tomater eftersom de tappar smak av att förvaras i kylskåp. Även tomater som hänger kvar på buskarna framåt sensommaren när både dagar och nätter är svala, brukar tappa avsevärt i smak.

När man kyler ner dem hastigt som vid infrysning, verkar det däremot gå utmärkt att behålla smaken. Jag testade med två erkänt söta sorter körsbärstomaten Chilega till vänster och cocktailtomaten Gardener´s Delight till höger. De tvättades, torkades ordentligt på handduk, fick ligga ett dygn i frysen och bli hårda som stenkulor, men när de tinat upp fanns hela sötman kvar. Lätt att plocka upp så många som går åt till dagens matlagning, men man behöver ha lite framförhållning eftersom de tog flera timmar på sig att tina upp. Det finns ju mikro hör jag nån invända, men det är omtvistat hur maten egentligen mår av den behandlingen. Jag försöker vara restriktiv. Tomaterna går bra att skålla frysta och skala, men passar inte att ätas färska som tillbehör, mest på grund av konsistensen.

Ett bra alternativ till färska är att tina små i god tid, kanske ta upp dem redan när man går hemifrån på morgonen och lägga i kylen och sen låta dem gå varma i stekpannan tillsammans med basilika och en gnutta oregano på kvällen. Perfekt tillbehör till det mesta eller istället för sås till pastan. Har man sorter som inte är så söta eller tappat smak i kylan utomhus kommer de att bli roligare efter uppvärmning med nån matsked honung.

Alltid bra att veta att tomaterna går att frysa, men jag föredrar ändå att i möjligaste mån tillaga dem på nåt sätt innan frysning, dels för att det tar mindre plats och dels för att jag gillar att ha färdiga tomaträtter att pocka upp som snabbmat.

chilega, frysa tomater, Gardener's Delight

Comments (5)

Kommentarer inaktiverade.