Självhushållning i Villaträdgård

Så kattgräs

Kisse vill ha gräs! Kanske har du lagt märke till att din katt äter gräs på sommaren. I gräs finns ett ämne som framkallar kräkning och hjälper katten spy upp hår som den får i sig när den tvättar sig. I olyckliga fall kan hårbollar som inte kommer upp täppa till tarmsystemet. Det är säkert mycket plågsamt för djuret och dessutom kan det bli ett kostsamt veterinärbesök.

 

 

Extra viktigt är det för innekatter att få i sig gräs, men även min utekatt ligger mest inne vid den här årstiden och brukar vilja ha grönt att tugga på. Kanske är det behovet av gräs som gör att en del katter ger sig på krukväxterna, bara en fundering…

 

Ture Svinto finns inte med mig fysiskt längre, men han poserade gärna till skillnad från sin bror Basil som helst glider undan när jag sätter en stor svart klump framför ansiktet. Tillnamnet Svinto är efter att han hade den strävaste päls jag nånsin känt på en katt, till skillnad från Basil som har silkeslen kaninpäls. Ture Svinto finns i mitt hjärta och därför tycker jag ändå det är roligt att visa bilderna. Med risk för att kallas ”crazy cat lady” ska jag inte veckla in mig mer i deras historia.

 

 

När man köper en påse kattgräs är det i själva verket havre man sår. Den upptäckten överraskade mig ordentligt och mannen skrattade både hjärtligt och länge åt min lilla påse. Han är bondson och hade en stor hög havre liggandes på magasinet på Södra filialen sen föräldragården var aktiv. Så i fortsättningen sår jag av hans, men annars finns det fröpåsar hos de stora firmorna.

Kattgräs är alltså inte detsamma som prydnadsgräs som jag brukar så i byttor till påsk. Prydnadsgräset är gräs med mycket fina strån och havre är betydligt grövre. Viktigast är förstås vad katterna tycker och här gillas kattgräset/havren. En burk kan försvinna på en halvtimme om det varit inneliggarväder ett tag. Prydnadsgräs ratas helt med ett irriterat ryck i örat.

Jag brukar blötlägga säden under natten och så i tvättade kattmatsburkar, mest för att de står stadigt och håller fukten bättre än ett lägre fat. Det är också en behändig äthöjd för kisse. När gräset växer för fort eller behovet är tillgodosett för ett tag, förvarar jag burken i kylen några dagar upp till en vecka. Det skulle förstås varit ännu bättre att ställa i svalt fönster, men där står ju alla andra frösådder.

Länksamlingen Trädgårdsfägring

 

 

 

 

havre, odla till kisse Ture Svinto, så kattgräs, vintertillskott

Kommentarer (7)

 • Så sant, visst behöver de kattgräs! Har aldrig tänkt på att det är havre! Fint att ha det i burkarna så! Tack för påminnelsen att köpa kattgräs, det var ett tag sen nu! Känner tyvärr ingen bonde som kan ge mig havre, så jag får vackert köpa småpåsar ☺️
  Kram Gunilla

 • Det visste jeg ikke at det var havre! Kattene mine er også veldig glad i kattegress. Da vet jeg det at jeg bare kan så havre hvis jeg får tak i det. Takk for opplysningene 🙂

 • Hej Anette!
  Har ingen katt, men under mina fågelmatare börjar det växa både kattgräs, och hampa, och solrosor. Din kisse ser ut att njuta av det, och det blev riktigt fina bilder. Ture Svinto och Basil, vilka underbara namn.
  Ha det gott /Marika

 • Tack för påminnelsen. Jag har havre som jag samlade ihop när ena uppsamlaren började läcka under skörden i somras. Även om Riva gladeligen tuggar i sig fruset gräs, så blir hon glad för färskt. Hon leker i alla fall med det … 😉

  Jag köper picolino hos Wexthuset.

  Ha en finfin dag!
  Solsken
  Linda

 • Vilken härlig och intressant blogg du har med mycket kunskap. Jag var inne och läste om dina klockrankor, så fina. Jag har en i mitt uterum nu och den blommade ända fram i december. Den är fortfarande grön och fin och jag tänker klippa ner den till våren och ge den ny jord så kanske den kommer att börja blomma lite tidigare. En härlig växt är det och den har gått fint att övervintra i uterummet.
  Hälsningar Ulla

Kommentarer inaktiverade.