Skip to main content

Tre fönstertomater att så året runt, tomatlista

Äntligen tillbaka efter en lång ofrivillig paus med tekniska problem som jag inte ska trötta er med. Nu pratar vi tomater istället!

Generellt är det alldeles för tidigt att så tomater även om det är svårt att låta bli att börja fingra på fröerna. Vänta till mars-april och välj tidiga sorter så blir det kompakta och rikgivande plantor.

MEN, som vanligt finns det undantag och vägar för den som är verkligt sugen. Tomater är perenna i sin ursprungliga form. Problemet när vi odlar dem är att de blir alldeles för stora att härbärgera i våra små bostäder. På våra breddgrader behöver de också växtbelysning oktober – mars  för att må riktigt bra, vilket brukar vara lättare att ordna. Hos mig lyser det både här och där under denna perioden och det behöver inte vara i ett fönster utan vilken hörna som helst kan göras om till odlingsstation om temperaturen går att justera och ljusbehovet tillgodoses.

En stark trend sen några år tillbaka är att ta fram små dvärgplantor, dwarfs som passar för stadsodling, balkong och den lilla trädgården. De allra minsta sorterna kallas ofta fönstertomater för att ge en vägledning om hur små de är. Eftersom tomater dessutom är perenna kan de odlas året runt som krukväxter. De är perfekta att så nu och sen i ett par omgångar till under vår och sommar. Även dvärgplantor växer och blir fula till slut. Min äldsta Wilma hade jag i fyra år innan jag tyckte hon såg för anskrämlig ut. När man tröttnar sätter man nya frö eller tar en stickling och sätter direkt i fuktig jord vilket är ett betydligt snabbare sätt. Stickling ger exakt samma genuppsättning vilket kan vara fördelaktigt, men ibland är det ändå bra att gå den längre vägen och fröså för att få med en bredare uppsättning anlag. Jag gör både och.

Wilma är säkert många av er bekanta med. Det är en pålitlig och älskad fönstertomat som funnits i många år. Jag lyfter fram denna superfavorit så fort jag får tillfälle.

På en säsong kan man räkna med en höjd på 30-40 cm. Kompakt och stadig buske som levererar mängder av körsbärsstora godistomater. Som andra tomater smakar de förstås bäst på sommaren när de fått full sol, men mycket god även på vintern. Detta är en buske som hela tiden utvecklar nya grenar med många blommor som blir många tomater, men de kan ta lite tid på sig att mogna. När ny gren är på gång vissnar bladet under, vilket är helt naturligt för sorten.
Wilma har en storebror, Tiny Tim som också levererar och smakar bra, men plantorna blir högre, ca 40-50 cm.

 

Tiny Tiger är en trevlig dvärgvariant som påminner mycket om den högväxande mer kända Tigerella, med vackert rödstrimmiga frukter i cocktailstorlek och ganska tunt skal. Utsökt smak, riklig skörd på buskar som blir ca 30-40 cm höga.

 

 

 

 

 

Bundaberg Rumball är ändå den mest spektakulära i det här gänget. Utvecklad av ”Dwarf Tomato Project” (DTP) och en korsning mellan ’Black from Tula’ och ’Budai Torpe’ En högväxande sort, alltså slutar aldrig växa uppåt och när man köper en sån fröpåse står det tjyvas i odlingsråden. Detta är alltså en dvärgvariant av en hög sort som växer stadigt rakt upp. Denna typ av  dvärg kallas träd. Det blir  sidoskott som jag trodde skulle bli besväranade och tjyvade, men hälften hade varit lagom att spara, plantan hade ändå fått plats i köksfönstret när den flyttade in i höstas.
Med minskad storlek följer minskat avstånd mellan tomatklasarna. Istället för 30-50 cm kommer de här var 20:e centimeter och smaken… Ja den är alldeles utsökt. Sorten beskrivs som mörkbrun, men jag tycker den är godast som normalröd. Något mindre än normalstor och som kronan på verket har den en utvecklingstid från sådd till skörd på 60 dagar, dvs mycket tidig.

 

 

Tips för inomhussådd av fönstertomater oktober – mars

-Investera i växtbelysning, dyrt, men här får man vad man betalar för.

-Tänk på att plantorna behöver plats under belysning även när de skolats om till 2-3-liters krukor.

-Bredså glest i såjord (minst 5 cm mellan fröna) i, pluggbrätte, rootmaster eller så ett och ett i små krukor, typ de man köper hyacinter i. Ställ över element eller på värmematta med växtbelysning.

-Flytta till svalare miljö 15-18 grader med extrabelysning så fort det första lilla gröna visar sig. Avstånd till belysning 20 cm.

-Plantera om till 12 cm kruka när plantan fått 4 blad. Använd plantjord eller tomatjord.

-Efter 4-6 veckor är näringen slut och plantorna är förmodligen bredare än krukorna. Skola om till 2-3 liter kruka.

Vid varje omplantering sätter man plantan minst 1/3 djupare än tidigare och är det blad i vägen nyper man bort några. Här finns också möjlighet att till viss del kompensera växter som olyckats och blivit rangliga genom att plantera dem så bara toppen sticker upp. Det spelar ingen roll om stjälken ringlar sig i krukan. Det kommer att bli rötter hela vägen. Buskiga tomater sätts inte djupare än till de börjar förgrena sig.

-Bind upp och stötta. Trädtomater och andra högväxande behöver bindas upp och stöttas. Buskiga fönstertomater kan också behöva stöttning när klasarna blir tunga.

-Smaken påverkas av näring, vattning och solljus. Full dos gödning från blomning över hela skördetiden. Vanlig blomgödning duger bra. Låt ytan torka upp något mellan vattningarna, men krukan ska inte tappa drastiskt i vikt.

-Inomhusluften är ofta ganska torr. Spreja plantan regelbundet med rumstempererat vatten. Jag brukar ha sprejflaskan ståendes bredvid plantorna så jag blir påmind och den är lätt tillgänglig.

-Ofta pollinerar de här plantorna sig bra själva, men det kan ändå vara bra att säga godmorgon och dutta runt lite försiktig med mjuk pensel eller fjäder mellan blommorna.

-Avhärda. Ska plantorna flytta ut till sommaren så behöver de vänja sig vid UV-ljuset för att inte bli ”solbrända”. Flytta ut dem dagtid i skugga och ta in dem på kvällen under två veckor. Sen kan de stanna i utomhus i full sol och väl skyddat läge om temperaturen inte går under 15 grader nån gång under dygnet. Helst vill de här plantorna fortsätta att gotta sig i växthus eller uterum.

 

Fler trevliga tomater

Årtal = senast sådda

BUSK FÖNSTERTOMATER

2018  First in Field, mycket tidig 40 dagar, och extra lämplig för utomhusodling hos oss, kompakt planta med tunga klasar av cocktail-mediumstora röda tomater, saftiga med smak dragning åt vin, minibusk, LJUSGROENDE

2020 Tiny Tiger, fönstertomat, gulrandig cocktail, god, busk.

2020 Wilma, fönstertomat, ca 30-40 cm hög, levererar mängder av söta, goda röda bär. Lillasyster till Tiny Tim, går bra att övervintra från år till år.

 

TRÄD FÖNSTERTOMATER
2020 Bundaberg Rumballfönstertomat, träd, mörkröd, cocktail-mediumstor, mycket god men godast julröd enligt mig, ger riklig med ca 20 cm nellan klasarna. Utvecklad av Dwarf Tomato Project som en korsning mellan Black from Tula och Budai Torpe 2015. Anses fröstabil. 60 dagar, halvtjyvas.

 

MARKTÄCKARE
2020 Mongolian Dwarf, ultratidig, röd, god plattrund i olika storlekar upp till 200g, bra bastomat, mycket riklig skörd, höjd 20-30 cm men brer ut sig på 1/2 kvm, testa med halm under i pallkrage, busk, märklig dvärgsort av busktyp utvecklad av Novosibiriska odlare.

 

AMPELTOMATER
2020 Arktichevskaya Vishnaya, som betyder arktiskt körsbär på ryska, oval rosaröd 16 g ampeltomat med naturligt hängande växtsätt, tidig, riklig skörd, mycket god och vacker, ca 40 cm.

2020 Pendulina, orange ampeltomat, oval med spets , mkt god, tidig, LJUSGROENDE, ger otroligt i skyddat läge.

2020 Tumbling Tom Red, ampeltomat med naturligt hängande växtsätt, körsbär, röd, makalös att leverera söta, goda bär.

2019 Tumbling Tom Yellow, ampeltomat med naturligt hängande växtsätt, körsbär, gul, makalöst att leverera söta, goda bär.
Slut

 

BUSK KÖRSBÄR/COCKTAIL

2020 Ida Gold, extra tidig, orange cocktailtomat 50g, mild söt smak med låg syra, ger mycket och länge, utomhustomat utvecklad för svenskt klimat. Tyvärr spricker skalet lätt vid temperaturförändringar.

 

BUSK NORMALSSTORA
2016 Admiratelskij, röd rund 60 g, mycket tidig vilket man får betala lite för med smaken, busk 150 cm, Ryssland, mycket tidig

Slut   Black Plum, medeltidig, 1-1,5 m hög planta som ger många plommonstora frukter, mörk mahognyröda med svartbrun nacke, hängande i klasar. Köttet är tjockt och matigt, utmärkt till matlagning. Ej fullmogna frukter är även fina som salladstomat. Resistent mot mjöldagg. Black Plum är en gammal sort, ursprungligen från Ryssland.

2020 Bloody Butcher, mkt tidig, röd, plattrund med tjockt skal, 40-50g, mycket saftig. Bra bastomat, busk 70 cm2019

2019 Bärnsten, orange  salladstomat något mindre än normalstorlke, söt och god, tidig 59 dargar, ger bra och länge, troligen från Östra Urkraina, 60-120 cm hög, tjyvas till hälften.

2018  First in Field, mycket tidig 40 dagar, och extra lämplig för utomhusodling hos oss, kompakt planta med tunga klasar av cocktail-mediumstora röda tomater, saftiga med smak dragning åt vin, minibusk, LJUSGROENDE

2020 Glacier, extra tidig 59 dagar, produktiv och exeptionellt god för en så tidig tomat,  enhetliga, nästan medelstora (4-5 cm.), djupröda frukter på 70-100 cm höga plantor med potatisbladverk. Svag gulfärgning på nackarna är det enda s.k. skönhetsfelet. Stöd och lite tjuvning behövs. Mycket tålig mot låga temperaturer både på våren och hösten och bär frukt från tidigaste sommar till sena hösten. Frukterna har en fin kvalitet utan sprickor. Glacier, som är något så ovanligt som en svensk tomat. Introducerades 1985. Buske.

2020 Grot, tidig, mycket god halvstor bastomat, röd, rund, bra både till matlagning och godis, riklig skörd, stöttas, buske, ca 70 cm.

2020 Kangaroo Paw Brown, stora röda, saftiga tomater, tidig, vars främsta egenskap är enorm skörd även utomhus, tomaterna bäst till matlagning, stadiga, kompakta buskar, ingår i Tomato Dwarf Tomato Project.

2019 Latgales Agrie, tidig, röd, god, medelstor, från Lettland, busk ca 1 m

2019 Marjushka, röd, oval, rikgivande, tålig, bra på friland, busk ca 70 cm.

2020 Mongolian Dwarf (Mongolskyi Karlik) Röd plattrund i olika storlekar upp till 200g, bra i matlagning, ultratidig, riklig skörd, höjd 20-40 cm men brer ut sig på 1/2 kvm, testa med halm under i pallkrage, bättre utomhus än inne hos mig, busk, utvecklad av Novosibiriska odlare.

2020 Outdoor Girl Mängder av halvstora-medelstora röda goda tomater för utomhusodling, tidig, tålig, busk

2020 Sibirjak, 62 dgr Snabb, tålig tomat med stora frukter.  Snabbheten får man betala med lite mindre smak. Kommer från Krasnoyarsk i Sibirien och klarar våra svala somrar alldeles utmärkt. Plantan, som behöver stöd och bör tjuvas, blir kring 1 meter hög på friland och något högre i växthus. Den ger rikligt med röda frukter hängande i klasar. De väger kring 100 g styck. För friland och växthus.

2019 Silvery Fir Tree, Myckeet tidig sort med ryskt ursprung med silverludet, finflikigt hängande bladverk med plattrunt, ljust röda tomater 50 g, krämigt välsmakande, riklig skörd, höjd ca 80 cm, lämplig för utomhusodling, kan odlas enkom för sitt vackra bladverk.

2017 Sub-Artic Plenty, mycket tidig, lättpollinerad, stor skörd, busktomat 1 m.

2019 Scotia, normalstor röd salladstomat med tunt skal, saftig, mycket god. Riktigt snabbväxare från Kanada, 60 dgr. Utmärkt för friland. Fortsätter att producera under hela säsongen, ca 100 cm.

2020 Taxi, busktomat, gul, medeltidig, runda medelstora – stora tomater med lätt citrussmak, mycket god, höjd ca 80 cm.

 

BUSK BIFF
2020 Black Sea Man / Tjernomorets (Svartahavs örlogsman på ryska)/medelstora till stora röda bifftomater med olivgröna axlar, vackert marmorerat fruktkött med utsökt, rik och god smak, alla tomaterna mognar inom en tvåveckorsperiod, fungerar bra både ute och i växthus, medeltidig, 75 dagar, bladverk som potatis andra varianter med vanligt bladverk förekommer också, busk

2019 Russian Swirl, gul-röd-rosa bifftomat 150-300 gram utvecklad av Dwarf Tomato Project, busk ca 100 cm.
Slut

2020 White Bush, bifftomat 150-200g, apelsingul, söt saftig, medeltidig, ger länge, stabil buske ca 120 cm hög, för växthus.

 

HÖGA KÖRSBÄR
2017 Black Cherry,körsbärstomat, mörkt svartröd, söt saftig, riklig 2018 skörd, hög, tjyvas Impecta

2020 Chilega, röd körsbärstomat, rena godiset, ger tidigt 60 dgr, rikligt och länge, hög, tjyvas spara tre-fyra huvudstammar.

2020 Cherny Mavr, rysk supersort, plommontomat 5-6 cm lång, svartröd,  saftig, söt, fyllig, riklig skörd, medeltidig, hög tjyvas.

2017 Chocolate cherry/Brown cherry, brunröd körsbärstomat, medeltidig 70 dgr, hög tjyvas

2020 Gardener´s Delight, röd cocktail uppradade två och två  i klasar om tre och tre klasar som kan bli upp emot 70 cm långa en riktigt bra sommar, riklig skörd, medeltidig. Gammal älskad sort som fått epitetet ”Världens godaste tomat”, hög, tjyvas.

2019 Golden Bumble Bee, orangestrimmiga ca 3 cm stora tomater,  mycket välsmakande och söta, salladstomat med tunt skal, högavkastande, uppbindes, tjyvas

2020 Green Zebra, medelstora gröngulrandiga salladstomater med tunt  skal, söt, mycket god, hög, tjyvas.

2020 Ildi, mycket god cocktailtomat gul, med upp till hundra tomater i varje klase, tjyvas.

2019 Indigo Blåbär, blålila körsbärstomat, snygg och god med gammaldagstomatsmak, hög, tjyvas.

2019 Indigo Pear Drops/Indigo Pearshaped lilagul pärontomat, mycket god, saftig, söt  topp tre, ger rikligt men trögpollinerad, kräver högre fuktighet och blir bäst vid dörren i drag, men ej utomhus, hög med buskigt växtsätt, lagom att tjyva till 50%.

2020 Jaune Flammé Högväxande aprikosorange tomat med en rik, söt smak, saftig och aromatisk med en svag syra. Gammal fransk sort som länge rankats som en av de godaste. Frukterna växer i avlånga klasar och väger kring 70 gram. Trivs bäst i växthus och i skyddade lägen på friland. Kan spricka vid snabba temperaturskillnader utomhus. Blir ca 1,5-2m i växthus, lite lägre på friland. Passar utmärkt i sallader och som torkad eller tillagad. Vid blindtester föredrar de flesta av oss orange tomater och som alla orange tomater innehåller den mer antioxidanter än de röda. Bör tjuvas.

2020 Sungold Select II, gula körsbärstomater i mängder på varje klase, lite olika storlekar, godis, ger länge, tjyvas

2018 Tigerella, medelstora, gulrödrandiga salladstomater med tunt  skal, söta, mycket goda, hög, tjyvas.

2020 White Sweet Cherry, ovanlig sort, ljus gul körsbärstomat, utsökt finstämd smak, ger bra. Motståndskraftig mot bladmögel, 80 dgr,  hög, tjyvas.

 

HÖGA NORMALSTORA
2020 Alicante, röd normalstor bastomat, riklig skörd, problemfri, medeltidig, hög, tjyvas.

2017 Cal-J, medelstor plommontomat, röd, bra i bassortimentet, 2019 smaken utmärker sig inte, matlagningstomat, hög tjyvas
Slut

2020 High Carotene, normalstor, röd med 2-3 gånger så mycket betakaroten och därför bra källa till A-vitamin, köttig smakfull med mycket syrlighet, ovanlig.

2018 Matina, röd, medelstor, god med sötma och syra, tjockt skal, potatisliknande blad, gärna friland, 105 dgr, hög, tjyvas

2019 Promyk, polsk sort med oregelbundet stora, röda, mycket saftiga frukter, ger tidigt och rikligt under lång period, hög tjyvas.
Slut

2019 Rysk Citron / Lemon Plum gul normalstor lite avlånga frukter som påminner om citroner, bra lagringssort, Kulturarv från Sankt Petersburg, hög, tjyvas.

2018 Saint Pierre, medeltidig, gammal fransk sort med normalstora röda aromatiska tomater, högavkastande, ger bra även en dålig sommar och in på hösten, utomhus eller växthus, tar mycket plats, hög, tjyvas

2019 Tommy Toe, tidig 75 dgr, godistomat, tusentals röda, goda körsbärstomater  på hög buske ca 150 cm, så hög att jag har haft svårt att avgöra om den fortsätter växa som indeterminated eller har en bestämd höjd. Källorna säger att den är indeterminated dvs fortsätter växa på höjden, men jag lyckas bra med att odla den otjyvad som 150 cm buske.  Kulturarvstomat från Ozark Mountains USA.

 

HÖGA BIFF
2018 Ananas Noir, en bifftomat med enastående smak, söt, kraftig, rökig med ett stänk av citrus. Utsidan är mörkt rosa med rosaröda områden och stänk av gult. Insidan är grön med djupt röda inslag. Smaken är söt och kraftig. Plantan blir stor. Lämna plats! Tjyvas

2018 Brandywine Yellow, Kulturarav, stora gula frukter i varierande form på ca 350 gram, gyllengula, saftigt krämigt kött, en av världens sötaste, tjyvas.

2019 Indigo Blue Beauty, vacker, näst intill svart eller mörkt blålila bifftomat, delikatess med rosa innanmäte, trivs bra även i lite tuffare klimat som vårt svenska. Framtagen genom korsningar mellan riktigt mörka kulturavstomater med vildväxande från Chile och Galapagosöarna. Framtagen av Brad Gates. Tidig bifftomat, 100-200 g, köttiga, välsmakande, söta och aromatiska, stor skörd, övergår till purpurrött som mogen, tomaterna kan sitta kvar länge utan att bli dåliga för lång skörd, resistent mot sprickbildning och solbränna, hög och kraftigt växande, tjyvas och toppas vid önskad höjd. Kan odlas utomhus i soligt, skyddat läge, men ganska sen.

2020 Lucid Gem, vacker bifftomat som först blir gul sen får blå axlar, 150 g, har vunnit pris i U.S.A. som sötaste kulturarvstomat 2017, fruktig, saftig, köttig, ovanligt värmetålig utan att skalet spricker. Även bra som vintertomat eftersom den klarar lagring bra. Utvecklingstid 80 dagar, hög, tjyvas.

2018 Oxhjärta, rosa Cuor Di Bue, italiensk bifftomat vars frukter är hjärtformade med mycket fruktkött i mellanväggarna. De har    mörkt rött fruktkött och mustig tomatsmak. Lite syrlig innan den mognat helt. Användbar till mycket. Ger bra. Bind upp, tjuva            sidoskott.
Slut

2020 Pink Berkely Tie-Dye, snygg  mörkrödrandig biff med fyllig och mustig smak, kulturarv, tidig 60-75 dgr, tjyvas.

2018 Purple Calabash, Kulturarv från 1600-talet, stora plattrunda, fårade frukter på 100-180 gram, Rödsvarta med purpurgrön krage och saftigt purpurrött fruktkött med intensiv arom, tjyvas.

 

PASTATOMATER
2017 Cal-J, avlång normalstor röd busktomat, god, hög resistens för sjukdomar riklig skörd, lämplig för matlagning.

2020 Cream Sausage, ljusgul avlång plommontomat med spets 8-10 cm lång, köttig. ger rikligt, busk.

2017 Corianne, röd avlång 13-15 cm, 100 g, produktiv, medeltidig, söt och god, hållbar, bra till torkning, hög, tjyvas.
Slut

2020 Raketa, upp till 12 cm långa, spetsformade, röda tomater, mycket köttiga, riklig skörd även dålig sommar, tidig, busk ca 70 cm.

 

VINTERTOMATER
2020 Lucid Gem, vacker bifftomat som först blir gul sen får blå axlar, 150 g, har vunnit pris i U.S.A. som sötaste kulturarvstomat 2017, fruktig, saftig, köttig, ovanligt värmetålig utan att skalet spricker. Utvecklingstid 80 dagar, Fungerar även bra som vintertomat eftersom den klarar lagring bra, hög, tjyvas.

2020 Ponderosa, även kallad evighetstomat, skördas grön och vackert orangeröd inuti, övergår till orange skal under lagringen, saftig med kraftigt skal som lätt spricker vid temperaturskillnader, hela tomater håller mycket länge, ibland till midsommar året därpå. Inte jättemycket smak, men fyller väl sin funktion lika bra som en blek köpetomat, squash, eller gurka när det gäller saftighet på smörgåsar och pizza under vintern. Vacker skivad på tallriken. Hög, tjyvas.

2018 Principe Borghese, röd plommon med liten spets, ca 25g, ger 2018 under lång period, behöver lagras nån månad innan smaken kommer, robust, tålig, resistent mot de vanligaste sjukdomarna, lämplig för vinterförvaring i klasar, hög tjyvas

2019 Rysk Citron / Lemon Plum gul normalstor lite avlånga frukter som påminner om citroner, bra lagringssort, kulturarv från Sankt Petersburg, hög, tjyvas.

2019 Vesuvio Giallo, gul piennolotomat som får den karaktäristiska 2018 spetsen, odlas på Versuvios sluttningar, 25-30 g, medeltidig, 2019 lång riklig skörd, behöver lagras nån månad innan smaken kommer, klarar vinterförvaring, hög, tjyvas

 

VILDTOMATER
2018 Barbianika  (L.pimpinellifolium) 5 g röd söt rikbärande, tidig, ca 1,5 m, rysk, liknar Chilega

2018 (L. esculentum) från Tanaboto Peru (urbiff) röd, 15 g Vacker, men ingen särskild smak, beskt skal, mycket lätt att skålla, bra till såser.

2018 (L. edculentum) från Huambi Equador (urtomat) röd 10 g, tendens till beskt skal

2017 Kinesisk vildtomat gul vinbärstomat med tendens till bitterhet i skalet

 

LEVERERAR BRA ÄVEN I VÄXTHUS ÖVER 30°
2020 Lucid Gem, vacker bifftomat som först blir gul sen får blå axlar, 150 g, har vunnit pris i U.S.A. som sötaste kulturarvstomat 2017, fruktig, saftig, köttig, ovanligt värmetålig utan att skalet spricker. Utvecklingstid 80 dagar, hög, tjyvas.

2020 Wilma, fönstertomat, ca 40 cm hög, levererar mängder av söta, goda röda bär. Mycket lik Tiny Tim, som en lillasyster, går bra att övervintra från år till år.

2020 Chilega, röd cocktailtomat, rena godiset, ger tidigt 60 dgr, rikligt och länge, hög, tjyvas spara tre huvudstammar.

2020 Arktichevskaya vischnaya, oval rosaröd 16 g, tidig, riklig skörd, ca 40 cm, busk

2020 Bloody Butcher, busk 1m, tidig, röd, plattrund med tjockt skal, 40-50g, mycket saftig. Bra bastomat.

 

LEVERERAR BRA ÄVEN EN DÅLIG SOMMAR
2020 Chilega, röd cocktailtomat, ren godiset, ger rikligt och länge, hög, tjyvas spara tre huvudstammar.

2020 Glacier, extra tidig, produktiv busktomat med enhetliga, medelsmå (4-5 cm.), djupröda frukter på 70-100 cm höga plantor med potatisbladverk. Svag gulfärgning på nackarna är det enda s.k. skönhetsfelet. Stöd och lite tjuvning behövs. Mycket tålig mot låga temperaturer både på våren och hösten och bär frukt från tidigaste sommar till sena hösten. Frukterna har en fin kvalitet utan sprickor och är exceptionellt goda för en så tidig tomat. Glacier, som är något så ovanligt som en svensk tomat. Introducerades 1985.

2020 Green Zebra, medelstora gröngulrandiga salladstomater med tunt  skal, söt, mycket god, hög, tjyvas.

2019 Kangaroo Paw Brown, stora röda bifftomater, tidig, riklig skörd på stadiga, kompakta buskar, ingår i Tomato Dwarf Project

2020 Lucid Gem, vacker bifftomat som först blir gul sen får blå axlar, 150 g, har vunnit pris i U.S.A. som sötaste kulturarvstomat 2017, fruktig, saftig, köttig, ovanligt värmetålig utan att skalet spricker. Utvecklingstid 80 dagar, Fungerar även bra som vintertomat eftersom den klarar lagring bra, hög, tjyvas.

2019 Marjushka, röd, oval, rikgivande, tålig, bra på friland, busk ca 70 cm.

2020 Mongolian Dwarf (Mongolskyi Karlik) Röd plattrund i olika storlekar upp till 200g, bra i matlagning, ultratidig, riklig skörd, höjd 20-40 cm men brer ut sig på 1/2 kvm, testa med halm under i pallkrage, bättre utomhus än inne hos mig, busk, utvecklad av Novosibiriska odlare.

2020 Pendulina, orange ampeltomat, oval med spets , mkt god, tidig, LJUSGROENDE

2020 Raketa, upp till 12 cm långa, spetsformade, röda tomater, mycket köttiga, riklig skörd även dålig sommar, tidig, busk ca 70 cm

2018 Saint Pierre, medeltidig, gammal fransk sort med normalstora röda aromatiska tomater, högavkastande, ger bra även en dålig sommar och in på hösten, utomhus eller växthus, tar mycket plats, hög, tjyvas

2019 Silvery Fir Tree, silverludet, finflikigt bladverk med plattrunt, ljust röda tomater 50 g, krämigt välsmakande, riklig skörd, höjd ca 90 cm.

2020 Taxi, busktomat, gul, medeltidig, runda medelstora – stora tomater med lätt citrussmak, mycket god, höjd ca 80 cm.

 

MYCKET TIDIGA TOMATER

2016 Admiratelskij, röd rund 60 g, mycket tidig vilket man får betala lite för med smaken, busk 150 cm, Ryssland, mycket tidig

2020 Black Sea Man / Tjernomorets (Svartahavs örlogsman på ryska)/medelstora till stora röda bifftomater med olivgröna axlar, vackert marmorerat fruktkött med rik och god smak, alla tomaterna mognar inom en tvåveckorsperiod, fungerar bra både ute och i växthus, medeltidig, 75 dagar, bladverk som potatis andra varianter med vanligt bladverk förekommer också, busk

2019 Bloody Butcher, mycket tidig, röd, plattrund med tjockt skal, 40-50g, mycket saftig. Bra bastomat, potatisblad, busk 70 cm.

2020 Bundaberg Rumball fönstertomat, träd, mörkröd, cocktail-mediumstor, mycket god men godast julröd enligt mig, ger riklig med ca 20 cm nellan klasarna. Utvecklad av Dwarf Tomato Project som en korsning mellan Black from Tula och Budai Torpe 2015. Anses fröstabil. 60 dagar, halvtjyvas.

2019 Bärnsten, orange  salladstomat något mindre än normalstorlek, söt och god, tidig 59 dargar, ger bra och länge, troligen från Östra Urkraina, 60-120 cm hög, tjyvas till hälften.

2019 Chilega, röd cocktailtomat, rena godiset, ger tidigt 60 dgr, rikligt och länge, hög, tjyvas spara tre huvudstammar om det finns plats.

2017  First in Field, mycket tidig 40 dagar, och extra lämplig för utomhusodling hos oss, kompakt planta med tunga klasar av cocktail-mediumstora röda tomater, saftiga med smak dragning åt vin, minibusk, LJUSGROENDE

2020 Glacier, extra tidig 59 dagar, produktiv och exeptionellt god för en så tidig tomat,  enhetliga, nästan medelstora (4-5 cm.), djupröda frukter på 70-100 cm höga plantor med potatisbladverk. Svag gulfärgning på nackarna är det enda s.k. skönhetsfelet. Stöd och lite tjuvning behövs. Mycket tålig mot låga temperaturer både på våren och hösten och bär frukt från tidigaste sommar till sena hösten. Frukterna har en fin kvalitet utan sprickor. Glacier, som är något så ovanligt som en svensk tomat. Introducerades 1985. Buske.

2020 Ida Gold, extra tidig, 58 dagar, orange körsbärstomat 50g, mild söt smak med låg syra, ger mycket och länge, utomhustomat utvecklad för svenskt klimat. Spricker tyvärr lätt vid hastiga temperaturförändringar.

2020 Kangaroo Paw Brown, stora röda, saftiga tomater, tidig, vars främsta egenskap är enorm skörd även utomhus, tomaterna bäst till matlagning, stadiga, kompakta buskar, ingår i Tomato Dwarf Tomato Project.

2020 Mongolian Dwarf (Mongolskyi Karlik) Röd plattrund i olika storlekar upp till 200g, bra i matlagning, ultratidig, riklig skörd, höjd 20-40 cm men brer ut sig på 1/2 kvm, testa med halm under i pallkrage, bättre utomhus än inne hos mig, busk, utvecklad av Novosibiriska odlare..

2020 Outdoor Girl Mängder av halvstora-medelstora röda goda tomater för utomhusodling, tidig, tålig, b.

2020 Pendulina, orange ampeltomat, oval med spets , mkt god, tidig, LJUSGROENDE

2020 Pink Berkely Tie-Dye, snygg  mörkrödrandig biff med fyllig och mustig smak, kulturarv, tidig 60-75 dgr, tjyvas.

2019 Scotia, normalstor röd salladstomat, saftig med bra smak och tunt skal. Riktigt snabbväxare ifrån Kanada, 60 dgr. Utmärkt för friland. Fortsätter att producera under hela säsongen, ca 100 cm.

2019 Tommy Toe, kulturarvstomat från Ozark Mountains USA, tusentals röda, goda körsbärstomater  på buske, mkt tidig 70-75 dgr.

 

För beställning kommer mejl att behandlas i första hand anette.brunsell@gmail.com Meddelande på övriga kanaler kommer lätt bort i hanteringen. Ett fröbrev innehåller 5 frö och kostar 20 kr. Enhetsporto 12 kr. Bonusfrö medföljer vid köp av 5 fröbrev.

Frölistan kommer att uppdateras efter hand.

Nu kör vi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Admiratelskij, Alicante, ampeltomater, Ananas Noir, Arktichevskaya Vishnaya, Barbianika kinesisk vildtomat, Bärnsten, Bifftomat, Bifftomat Black Sea Man, Black Cherry, Black Plum, Bloody Butcher, Brown Cherry, Bundaberg Rumball, CAl-J, cherny mavr, chilega, Chocholate Cherry, Corianne, Cream Sausage, Cuor Di Bue, dvärgtomater, dwarf tomatoes, evighetstomat, First in Field, fönstertomater, från Huambi Eqvador, från Tanaboto PeruMatina, frölista, Gardener's Delight, Glacier, golden bumble bee, Green Zeebra, grönsker på vinterns, grot, High Carotene, Ida Gold, Ildi, Indigo Blåbär, Indigo Blue Beauty, Indigo Pear Drops, Indigo Pearshaped, Juane de Flammé, Juane Flammé, Kangaroo Paw Brown, Latgales Agrie, Lemon Plum, lucid gem, Marjushka, marktäckande tomat, Mongolian Dwarf, odla på vintern, Outdoor Girl, Oxhjärta, Pastatomat, Pendulina, Pink Berkely Tie-Dye, PrincipeBorghese, Promyk, Purple Calabash, Raketa, Russian Swirl, Rysk citron, så tomater, salladstomater, såtips, Scotia, Sibirjak, Silvery Fir Tree, skörda på vintern, Sub.Artic Plenty, Sungold Select II, taxi, Tigerella, Tiny Tiger, Tjernomorets, tomatlista, tomato dwarf, tomatsådd, tomatsamling, Tommy Toe, trädtomat, Tumbling Tom Red, tumbling tom yellow, Vesucio Giallo, Vildtomater, vilma, vintergrönt, vintertomater Ponderosa, White Bush, White Sweet Cherry, wilma

Comments (7)

Kommentarer inaktiverade.