Självhushållning i Villaträdgård

Rotsnurr

Har du nån gång varit med om att du hittat en planta du hemskt gärna vill ha, men utan att ens lätta på krukan syns det att den länge bott för trångt. Bara rötter och inte tillstymmelse till jord och inga bättre exemplar att välja på.

Då gäller det att göra det bästa av situationen och snarast möjligt förbättra förutsättningarna för plantan att frodas och utvecklas till sin fulla potential.

Jag började med att hålla ner krukan under vatten tills det slutat bubbla.

 

Sen  gällde det att lösa upp snurret för annars kommer rötterna att fortsätta runt, runt även om jag planterar i en större kruka.

 

Här var det så illa att jag fick ta till kniven och skära av på ett par ställen för att skapa nya banor.

 

En god stunds arbete och snurret är upplöst. Jag känner mig hyggligt nöjd.

 

’Schwartze-Rauch-Feige’ Svart fikon

Efter ett par månader i en 10 liters zinkhink med hål i botten och god planteringsjord ser trädet ut så här med ett par fikon på gång som syns bättre på första bilden.

Eftersom jag bor i zon 4 kommer trädet att få flytta in i växthuset till vintern.

 

 

 

 

 

plantera om, rotsnurr, Schwartze-Rauch-Feige, Svart fikon

Kommentarer (10)

 • Men vilka gröna fingrar du har. Kul att se hur trädet har vuxit och tagit sig. Jag är så glad över att jag har fyra orkidéer som blommar samtidigt och att mina palettisar växer så det knakar. Så långt sträcker sig mina gröna fingrar.

 • Jag brukar också använda kniven när det är riktigt illa. Annars någon hård pinne och sen försiktigt dra ut rötterna. Spännande fikonsort – ska kolla den. I år har jag satt ut två sorter – det får bära eller brista. Ett Bornholm och ett Brown Turkey. Ska gå och kolla om det är några fruktämnen 🙂

  Kram, Carina

 • Härligt att du räddade den! Med rostsnurr och allt!
  Alltid lika kul att kika in till dig 🙂
  Kram Titti

  • Nej, inget bra pris. Ovanlig fikonsort som inte finns på öppna marknaden som hittades hos sonen till trädgårdsmästaren som skapat och registrerat.
   /Anette

 • Oj, så roligt att du kunde rädda plantan och nu har du en Fikonplanta. Jag hade nog låtit plantan stå kvar det såg ju ut som det inte var det minsta liv i den. Lycka till.

Kommentarer inaktiverade.