Skip to main content

Böngryta med potatisbåtar

I slutet av juli börjar mina störbönor komma igång ordentligt, löken är skördeklar och tomaterna mognar i stora lass. I första hand försöker vi äta så mycket vi kan på en gång, men det blir förstås mycket att stoppa i vinterförrådet också.

En ofta återkommande rätt hos oss är böngryta som passar året runt, men särskilt nu när det finns överflöd av de flesta råvarorna.

Det finns inte mycket som kan mäta sig med känslan att själv producera det som finns på tallriken och att egenodlat smakar bättre är ingen myt. Så fort en grönsak är skördad börjar kolhydraterna brytas ner och sockerhalten minskar därmed också smaken. Det handlar om timmar, därför kan inget mäta sig med alldeles nyskördade och lagom mogna grön- och rotsaker.

 

 

 

BÖNGRYTA MED POTATISBÅTAR

4 portioner, Ugn 200 grader

4 potatisar
I msk olja
1/2 tsk salt
1 kvist rosmarin
flingsalt

1 dl torkade kokbönor (som blötläggs kvällen innan och kokas) eller 2 dl färska typ kidneybönor, borlotti, Mor Kristins buskböna eller liknande
200 g brytbönor
1 rödlök
1 msk olja
6 normalstora tomater, ca 500 g
1 dl slätbladig persilja
svartpeppar
salt
1 tsk honung

Tvätta och dela potatisen på längden. Lägg halvorna med snittytorna uppåt på ugnssäkert fat och pensla med olja. Salta och strö över rosmarin. Rosta i ugnen ca 30 minuter tills de är mjuka inuti och har fin yta.

Skala och skär löken i fina klyftor och fräs med olja, brytbönor och kokbönor. Grovtärna tomaterna och tillsätt. Sjud någon minut och smaka av med honung, salt och svartpeppar.

Servera med potatisbåtarna. Strö gärna lite flingsalt över potatisen och toppa grytan med persilja.

Gott till: färsk ångad broccoli, sallad, groddar

Protein: korv, kyckling, kalkon, kotlett, stekost

böngryta med potatisbåtar, Recept

Comments (4)

Kommentarer inaktiverade.