Skip to main content

Odla fönstergurka

 

De senaste åren har jag odlat fönstergurka både i köksfönstret mot öster och i arbetsrummet mot söder. Det är helt enkelt jättekul med egenodlat färskt redan tidigt på våren och särskilt gurkor som växer så fort. Jag åt faktiskt inte slanggurka innan jag började odla själv eftersom jag inte kan förlika mig med det tjocka skalet och den metalliska smaken på köpegurka. Hemmaodlad är nåt helt annat! Den kan man äta som godis, minst en om dan.

Ofta saluförs sorterna just som inomhusgurka eller fönstergurka och då kan du räkna med att det handlar om minislanggurkor, men i gengäld blir det många på en planta.  De brukar vara F1 plantor med endast honblommor som du inte behöver pollinera. Mycket praktiskt, men du kan inte ta egna frö av dessa sorter. Odla inte tvåkönade sorter nära honkönade eftersom de riskerar att bli illasmakande om de pollineras av de tvåkönade. Exempel på sorter: Superima, Iznik, Picolino. Den sistnämnda tycker jag är särskilt trevliga eftersom gurkorna kommer tre och tre och skörden därför blir större på liten yta, men alla är helt okej.

 

Så fröna ett och ett i krukor med diametern 6-8 centimeter. De gror på några dagar och växer sen fort.  När plantan har fyra blad eller krukan är full av rötter är det dags för omskolning till 12-16 centimeters krukor och när de också är fulla av rötter, slutplantering i 5-10 liters krukor. Desto större kruka ju bättre kommer plantan att må, leverera längre och vara lättare att sköta. Har du möjlighet att härbärgera en 20-liters, så grattis!

Mina plantor börjar på värmematta med belysning eftersom dagsljuset är otillräckligt i februari när jag startar plantorna.  I mars brukar dagsljuset räcka till och de klarar sig i fönstret utan extra ljus. Gurkor älskar värme och mår bra över elementet. De gillar också fuktig miljö och får en dusch av sprejflaskan varje dag. Dessutom ställer jag krukan i en stor skål som jag hela tiden håller vattenfylld. På det sättet dunstar en del och bidrar till fuktigare miljö, men det mesta sugs upp av plantan som mår bra av undervattningen och inte lika lätt riskerar att torka ut. Soliga dagar kan skålen behöva fyllas på både morgon och kväll. Gurkor vill ha mycket gödning och det går bra att använda samma som till övriga krukväxter. För att den inte ska missfärga krukorna tillsätter jag den i vattning ovanifrån så fort jordytan ser lite torr ut, gärna varje dag.

Toppa eller inte? Fröpåsarna anger ofta toppning efter 5-7 blad eller 6-8. Det kan gynna förgrening, men ibland buskar sig plantan inte ändå och ibland buskar plantor sig rätt snabbt utan toppning.  Ett annat alternativ är att inte toppa alls och låta du rankorna hänga över gardinstången och ner igen.

 

Uppbindning. I början klarar sig plantan med stöd av en pinne. Men när den blir uppåt 50 cm behövs snöre. Jag måttar dubbelt snöre från krukan upp till gardinstången och trär en ögla runt stjälken långt ner på gurkplantan. Andra snöränden knyter jag runt gardinstången. Sen är det lätt att med varsam hand vira rankan runt snöret. I vissa fall hjälper den till själv med att hålla sig uppe.

 

Hålla handen

 

 

Skörda vid 8-12 cm. Då är gurkorna som godast. Desto fler som skördas ju mer stimuleras övriga små anlag att växa till sig. Hur länge plantan levererar är svårt att säga. Det beror på utrymme och hur stor kruka den har, men också på hur den klarar det torra klimatet inomhus. Plantan fortsätter att skjuta sidoskott så teoretiskt kan det bli gurkor hela sommaren, men jag brukar ge upp mina efter midsommar och istället sätta nya sorter utomhus.

Gurkor drabbas lätt av ohyra och sjukdomar som vita flygare, trips eller vad som kan gömma sig i springorna i ett fönster. Har det nån gång varit ohyra i utrymmet tidigare är det en god idé att tvätta karmar, rutor och fönsterbräda med T-sprit innan plantorna flyttar dit.
Gurkbladen får lätt bruna prickar men det behöver inte vara nån fara utan kan bero på torr luft. Plocka bort de som är riktigt fula.
Om gurkorna inte blir jämntjocka utan får midja eller andra former beror det på för snål vattning.

Lycka till!

 

 

 

 

 

gurka, inomhusgurka, odla året runt, odla fönstergurka, odla på fönsterbrädan, partenokarpa, självpollinerande

Comments (8)

Kommentarer inaktiverade.