Skip to main content

Avhärda

Många plantor startar inomhus, i garaget eller växthusen. En del har växt under lampor andra bakom glas. Oavsett är de inte vana vid solens ultravioletta strålning och behöver vänja sig successivt under ett par veckor genom att stå utomhus i skuggan när temperaturen tillåter. Ofta handlar det om att bära in växterna på nätterna eller hitta andra lösningar för att de inte ska stanna av helt i tillväxten eller rent av frysa på nätterna.

 

Solbrända gyllenbär

Det som händer om plantorna får för mycket UV-ljus på är att bladen får vita fläckar. De blir solbrända brukar man säga. Skadorna är permanenta och i värsta fall kan plantan dö. Det man kanske inte tänker på att detta även gäller sommarblommor inhandlade utomhus på stormarknader och torg. Dagen innan kan de ha drivits upp i ett gigantiskt växthus med perfekt klimat väl skyddade från UV-ljus och nu är det första dagen utomhus i väder och vind.
En del är förstås känsligare än annat som murgröna, tomat, aubergine, krukodlad persilja, växter med tunna blad generellt, men även pelargoner behöver avhärdas innan de flyttar ut för gott. Kålsläktet brukar vara tåligare, men även om somligt klarar sig bättre mår alla växter bäst om de blir avhärdade.

Det gäller att ha ett par veckors framförhållning och inget hindrar att de står kvar nån vecka längre i krukorna utomhus efter de är avhärdade i väntan på sin tur i utplanteringskön. Här trängs backar med plantor på tillfälliga platser runt växthuset, men när de väl vant sig vid utomhuslivet kan de flytta till solig plats i väntan på sin tur. I solen blir små krukor som är fulla av rötter riktigt törstiga och behöver god tillsyn med vatten. Står de nån vecka för länge behövs också gödning.

Det är lätt att romantisera odling. Man tar ett par trädgårdsdagar på våren, påtar och sår, sen sköter det sig självt och blir grönsaker och blommor i mängder. I verkligheten handlar det om en hel del logistik, särskilt när man odlar på liten yta i villaträdgård och vill ha ut så mycket som möjligt av ytorna, men det är en del av odlandet och många gånger en spännande utmaning när utrymmena inte är helt odlingsanpassade i hemmamiljön.

Olika sätt att avhärda
En skuggig plats i lä är bästa stället för avhärdning och det kan vara ganska svårt att hitta på våren innan träd och buskar fått blad, men ett lager odlingsväv kan ge bra skydd även dagtid i början.

 

En mild och mulen period är perfekt att starta avhärdningen men det kan ändå bli mycket bärande ut och in. Det är egentligen bara penséer som klarar frostnätter i början. De överlever men växer inte när det är nära nollan.

 

Nåt enkelt skydd som går att öppna rejält dagtid kan underlätta för växter att stå kvar utomhus även nattetid. Här en bred bokhylla som sattes ihop till en utställning och senare fått avtagbara väggar klädda med byggplast.

 

Den klassiska varmbänken är perfekt för avhärdning eftersom muren ackumulerar värme dagtid och jämnar ut temperaturskillnaderna samtidigt som jag lägger på ett lock klätt med odlingsväv nattetid. Vid avhärdning tycker jag lock av odlingsväv är att föredra eftersom det kan regna igenom och det blir inte stekhet på en gång som under ett glas.

 

Tomater är ett kapitel för sig när det gäller avhärdning eftersom de lätt avstannar i tillväxt om det blir för svalt flera nätter i sträck. Jag brukar undvika att ha dem svalare än 15 grader över huvud taget. Nån natt med någon grad svalare brukar gå bra om de samtidigt inte står i för blöt jord. Ett tecken på att de haft det för tufft är att när bladens undersidor blir röda, liksom stjälken. Efter hand som jag slutplanterar busktomaterna i murarhinkar (mitten-slutet av maj zon 4), ställer jag dem i garaget och öppnar portarna dagtid så länge öppningen är i skugga. Det blir bara några timmar i stöten. Efter nån vecka kan de få lite sol också, men fortfarande har de värmen  i garaget nattetid (15-18 grader).
Skjutdörrar i glasparti skulle kunna fungera på samma sätt. Det gäller helt enkelt att utnyttja de möjligheter som står till buds och tänka kreativt även om alla lösningar kanske inte är de snyggaste.

 

 

 

 

 

Comments (11)

Kommentarer inaktiverade.