Självhushållning i Villaträdgård

I slutet av maj

Fram till midsommar är bästa tiden i min trädgård, den ena blomningen efter den andra avlöser varandra, bina jobbar frenetiskt och allt bladverk är nytt och fräscht.

Bilderna får tala för sig själva.


Bronsrodgersian Rodgersia podophylla skulle inte klara sig i min sandiga trädgård utan nergrävda jordsäckar som fungerar som vattenreservoar under rabatten.

 

Aklejor i knopp

 


Tidigare ägare flyttade antagligen in nån vild gullviva som fick livskraft när jag började rensa och nu tar de fullkomligt över vissa planteringar med mitt goda minne. De röda är naturliga varianter och inte korsningar med hybrider.

 

Lökväxterna har gjort sitt och bladväxterna börjar ta över

 


Murgrönan ger sig upp i äppelträdet, syrenerna doftar makalöst samtidigt som liljekonvaljerna slagit ut i skogen. Beroende på vilket håll vinden kommer från fylls trädgården med den ena eller andra doften. Vippramsens Maianthemum racemosum övre gräns går vid zon 3, men med skyddat läge och väldränerat klarar den sig ändå vissa år hos mig i zon 4. Ibland fryser den ner och hinner inte blomma.

 


Hosta ´White Feather’ drar blickarna till sig i trädgårdslandet och är som snyggast nu. Efter hand kommer klorofyllet och bladen blir ljusgröna under sommaren.

 

Åskväder på ingående från söder. Man säger att det inte går över sjön innan midsommar och nåt kanske det ligger i det hela. Vattnet är i alla fall välkommet. Det underlättar att inte behöva vattna hel tiden när utplanteringskön ska betas av.

 

Dagens beting

akleja, ätliga trädgården, Bronsrodgersia, funkia, hosta, Maianthemum racemosum, röd gullviva, Rodgersia podophylla, vipprams, White Feather

Kommentarer (3)

 • Underbara och talande bilder.
  Eftersom vi ligger före med våren här, fast ni är nästan ikapp nu, så har nog den bästa tiden här i min trädgård varit, men den del finns kvar att glädjas åt.
  Lycka till!

 • Så otroligt frodig din trädgård ser ut. Vackra bilder.
  En gammal, inte infriad, dröm är ett träd klätt med murgröna. Tycker det ger trädgården patina så jag blir lite avundsjuk på ditt fina träd.
  Har så sakteliga börjat beta av utplanteringskön nu när vädret verkar hålla sig någorlunda bra. Ägnar tidiga mornar åt att skydda de nyplanterade fröplantorna från sniglar, vilket verkar vara ett jobb utan slut. Men skam den som ger sig.

  Ha det gott!

 • Åh så fint och frodigt! Ja, det här är bästa tiden, ljuvlig är rätta ordet!
  Älskar bilden med lusthuset, de knotiga träden och rabatterna! Hur fint som helst!

  Kram Gunilla

Kommentarer inaktiverade.