Skip to main content
Självhushållning i Villaträdgård

Malabarspenat som sallat och prydnad

En kruka malabarspenat är det perfekta sättet att hålla sig med bladgrönt året runt och hur litet man än bor. Ett fönster är allt som krävs.

De köttiga och lätt geléaktiga bladen används tillagade som spenat, i soppor, grytor, wokas eller används färska. Jag brukar helt enkelt ta ett blad och lägga på ostmackan. Smaken påminner om rödbeta. Växten anses extra nyttig och ha allmänt stärkande egenskaper. Om inte annat känns det fräscht med något grönt och färskt på tallriken, dessutom nåt som kan odlas ett par steg från matbordet utan att behöva fraktas runt halva jorden eller kräver belyst och uppvärmt växthus. Malabarspenaten stortrivs nämligen i fönstret över elementet och klarar sig bra genom hela vintern utan extra belysning. Den perfekta krukväxten helt enkelt!

Malarbarspenaten härstammar från södra Asien där man också använder skott och omogna blommor i matlagningen. De blå bären är också ätliga men den stora kärnan minskar matvärdet.

Malabarsepnat eller slingerspenat som den också kan benämnas i vissa äldre källor finns i två varianter vit och röd. Det är egentligen ingen spenat utan tillhör familjen Basellaceae. Det botaniska namnet är Basella alba (vit). En del kallar felaktigt plantan för grön, blad och stjälk är ju gröna, men går man efter det botaniska namnet är alltså vit det korrekta. Den mörkare varianten med lackröd stjälk heter också Basella alba med sortnamnet ’Rubra’ (röd). Mycket förvillande kan man tycka och köper man frö på sociala medier uppstår lätt missförstånd.

Kommersiellt finns bara den röda varianten som frö och den vita förökas säkrast som stickling. De båda varianterna korsar sig lätt om de odlas i samma rum och ger avkommor med olika rosa nyanser på stjälkarna. Plantans användbarhet som ätligt bladgrönt påverkas ej och visst kan det vara snyggt med rosa stjälkar också.

 

 

Det är enkelt att så malabarspenat året runt och ibland självsår de sig till och med i nån blomkruka bredvid om nåt bär faller av. Det kan vara en god idé att plocka bort mogna blå bär innan de faller av eftersom de färgar av sig.

Blötlägg fröna under natten och sätt ca 1 cm djupt i en liten kruka. Ställ sådden med undervärme, gärna över elementet och håll fuktigt genom att ha krukan i en liten plastpåse som kan vara öppen upptill. Groningstiden brukar vara 14-30 dagar,  ju varmare och fuktigare desto snabbare groning. Plantera om när rötterna fyller ut krukan.

Godast blad blir det från plantor som får rikligt av vatten och näring och inte torkar ut. Den vita varianter är dessutom mildare än den röda.

 

Stressad, men vacker planta i för liten kruka som satt mängder av blommor och bär.

Plantera om regelbundet, kanske två, tre gånger per år och använd den största krukan som får plats i fönstret vid slutplanteringen för malabarspenat växer fort. Om krukan är för liten kommer växten att torka ut för fort och bli svår att sköta, den blir stressad och går snabbt i blom. Vill man bara odla malabarspenat som prydnad kan mängden blom- och bärhängen vara väldigt dekorativa, men det blir färre och torrare blad. Man kan också tänka på att använda plastkruka eftersom lerkrukor stjäl vatten och lättare torkar ut plantan.

 

Här syns det tydlig hur jag klippt ner plantorna över fjärde, femte bladet när de blivit för höga och så har de förgrenat sig på köpet.

De långa rankorna som kan bli 4-5 meter behöver nåt att slingra sig runt. Till prydnadsplantor använder jag gärna en ståltrådscirkel som jag sticker ner i krukan och  styr rankorna runt. När jag vill maximera bladskörden binder jag istället upp rankorna genom att förankra en tråd med ögla långt ner på stjälken och fästa andra änden i gardinstången. Sen kan plantan få rama in fönstret.

När man skördat mycket blad kan malabarspenaten se rätt ful ut, men det går bra att beskära och klippa ner i princip hur många gånger som helst. Det kommer villigt nya sidoskott. Jag brukar inte skörda de allra nedersta bladen ifall jag vill klippa ner. Då finns det blad kvar som drar näring och ger sidoskotten startkraft.

 

Även utomhus behövs nåt att slingra sig runt och här syns även de små, rosa blommorna

Under sommaren flyttar malabarspenaten gärna utomhus, men glöm inte avhärda för att undvika solskador. Med riklig tillgång till vatten och stor jordvolym hinner det bli en ansenlig buske som lätt klär in en portal eller kan fungera som ätligt insynsskydd. Det kan bli svårare att få plats med den inomhus sen, men då är det enkelt att ta en stickling eller sätta nya frö.

 

Stickling av vit malabarspenat som hunnit växa 10 cm medan den stått i vatten.

 

En stickling tar du genom att bryta av 10-15 cm av en topp, spara två blad  överst och rensa stjälken från resten så att sticklingen kan stå i ett glas med vatten. Vita rötter bildas som en kvast från brottsytan och cirkeln är sluten! En rolig och nyttig växt att odla som jag  verkligen kan rekommendera.

Ibland har jag extra frö eller till och med sticklingar om du är intresserad.

 

 

 

basella alba rubra, malabarspenat vit, odla på fönsterbrädan, röd, slingerspenat, vintergrönt, vintermat

Comments (2)

Kommentarer inaktiverade.