Skip to main content

Kvass – bästa drycken året runt

Kvass är en fermenterad dryck där honung kan användas som starter och med fermentering menas att det sker en jäsning med hjälp av mjölksyrebakterier som finns naturligt på färska, obesprutade växter och i honung. Socker förbrukas i processen och omvandlas senare till kolsyra om så önskas. Bär eller frukt fungerar som smaksättare och ger färg. Ibland pratar man om mjölksyrade matvaror och det är samma sak som fermenterat.

Ju färskare honung, desto fler mjölksyrebakterier och nyttigare honung, men inte honung äldre än ett år. Det är också så att den inte får vara uppvärmd, utspädd eller pastöriserad. Därmed går importerad honung bort som är uppblandad med annat socker. Jag har två samhällen i trädgården och njuter extra av att en stor del av honungen är insamlad från mina blommor, men annars köper man av närmaste lokala biodlare eller åtminstone svensk utan tillsatser (gäller även smaktillsatser).

Kvass är en läskande dryck året runt, särskilt när man låter den bilda kolsyra och man kan experimentera med alla möjliga smaksättningar. Man tar det man har och gillar.

Persika-rosmarin (Har man glädjen att få en fin persikoskörd brukar allt mogna på en gång och det är kvassläge)
Mynta-citronmeliss (Också smaksättare som det brukar finnas gott om)
Hallon-mynta-citron

Till jul tycker jag blåbär-kanel är en toppenkombo. Det gör inget om blåbären är frysta eller köpta, men besprutade funkar inte. Använder man köpta kan man dubblera mängden bär eftersom smaken inte brukar vara lika koncentrerad i de större bären.

Recept

1,5 l glasburk med bygellås och gummiring. Väl rengjord och sköljd.
Det blir ca 1 liter färdig dryck.

1 l vatten
2 dl blåbär
4 msk honung
1 bit kanel
(2 msk limesaft)

Ingredienserna blandas i glasburken som stängs med bygellåset och skakas tills honungen har löst sig. Värm INTE upp honungen för att det ska gå snabbare. Det förstör mjölksyrebakterierna.
Ställ burken på ett fat i rumstemperatur.

 

 

Efter nån timme kan man se att det börja bubbla och jäsningen har kommit igång. Det kan till och med pysa över lite. Låt stå 2-3 dagar.

 

 

Sila av och ställ svalt eller fermentera en andra gång för att få kolsyra, vilket jag tycker är absolut godast och fräschast.

 

Kvassen nyss fylld på PET-flaskor och den vänstra är bucklig

 

För kolsyra häll den avsilade kvassen på enliters eller två halvliters PET-flaskor och låt stå ytterligare 2-3 dygn. Kläm på flaskan. När den känns stenhård har kolsyra bildats och drycken är färdig. Avstanna processen genom att ställa flaskorna i kylskåpet. Håller nån vecka och passar till det mesta på julbordet.

 

Efter tre dygn är flaskorna stenhårda och bucklorna utfyllda.

 

Det må se tråkigt ut att servera dryck ur plastflaska men allt är förlåtet när de första klunkarna får smaklökarna att glädjeskutta.

 

GOD JUL VÄNNER!

alkoholfritt, alternativ dryck, alternativ till vin, fermentera, juldricka, julkvass, kvass på honung, mjölksyra, smaksätta kvass

Comments (2)

Kommentarer inaktiverade.